< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Lemondták Orbán washingtoni programját

| Mobile | RSS

Lemondták Orbán washingtoni programját

Lemondták Orbán washingtoni programját

A Népszabadság amerikai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy lemondták Orbán Viktor washingtoni útját, így októberben csak New Yorkba és Los Angelesbe utazik.

A lap szerint a hűvös viszony miatt Orbánt a Fehér Házban valószínűleg nem fogadták volna, és a külügyminisztériumban is csak helyettes államtitkári szinten, de a Georgetown Egyetemen tervezett előadása is kudarca fulladt. Az október 20-ra tervezett előadásra ugyanis az egyetem feltételül szabta, hogy utána nyilvános vitát tartsanak, ez azonban nem felelt meg a magyar félnek.

Az előadás szervezői között volt April Foley, Amerika egykori budapesti nagykövete, és Fellegi Tamás volt miniszter, az Orbán-kormány washingtoni lobbistája.

A lap szerint ugyanakkor nem ez az egyetlen meghiúsult program a magyar-amerikai kapcsolatokban. A Fellegi Tamáshoz köthető Magyarország Kezdeményezések Alapítvány meghívott Budapestre egy volt kongresszusi képviselőkből és szakértőkből álló csoportot.

A magát pártoktól független alapítványnak nevező szervezet az amerikai vendégeknek olyan programot javasolt, amelyben kormánytagokkal, fideszes politikusokkal, zsidó vezetőkkel, jobboldali elemzőkkel és újságírókkal találkozhattak volna. Az ellenzék meg nem nevezett képviselőivel pedig csupán egy reggeli volt előirányozva. Az amerikaiak, miután hiába kértek kiegyensúlyozottabb programot, lemondták az augusztus végére tervezett látogatást.

forrás:index.hu

Leave a Reply 251 megnézve, 1 alkalommal mai nap |