< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Több mint 200 milliárd forint többlettámogatás az állattartóknak

| Mobile | RSS

Több mint 200 milliárd forint többlettámogatás az állattartóknak

2014. július 24. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Több mint 200 milliárd forint többlettámogatás az állattartóknak

Akár 70 ezerrel is több ember dolgozhat a következő években a mezőgazdaságban annak köszönhetően, hogy a kormány 2020-ig több mint 200 milliárd forint többlettámogatást nyújt az állattartóknak. A kormány az állattenyésztés mellett segíteni fogja a zöldség-gyümölcs termesztőket és a vetőmag előállítással foglalkozókat is.
Pásztor Dénes nemrég vágott bele az állattartásba, mellette takarmány előállításával is foglalkozik. Ahhoz hogy nyereséges maradjon a gazdasága, fejlesztenie kell, most egy kisebb vágóhidat szeretne megépíteni. „Ezzel a beruházással lehetővé válik az, hogy a saját magunk által megtermelt húsmarhát mi vágjuk le és egy közvetlen csatornán keresztül a felhasználókhoz, a vásárlókhoz eljuttassuk, kiiktatva a kereskedelmi láncszemeket. Ezáltal a fogyasztó egy garantált, mindig ellenőrizhető jó minőséget kapna” – mondta a gazdálkodó a Híradónak.

A kormány a következő években az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságokat az eddiginél jobban támogatja majd, így szeretné azt elérni, hogy minél több vidéki embernek legyen munkája.

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár azt mondta: a magyar kormány 2020-ig nemzeti forrásokból 180 milliárd forint és Európai Uniós forrásokból már most 32 milliárd forint olyan többlettámogatást kíván az állattenyésztés számára biztosítani, amely az eddigieken túlmenően segíti az állattartók jövedelmezőségét, valamint a mezőgazdasági munkahelyek megtartását és új munkahelyek létrehozását is.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy már 2015-től több mint 33 milliárd forinttal segítik az állattenyésztéssel foglalkozó gazdákat. A sertéstartók például nyolc és fél milliárd forinttal, a tejtermelők 15 milliárd forinttal a baromfi és a húsmarhatartók pedig külön-külön 11 milliárd forinttal több támogatást kapnak, mint idén.

Emlékeztetett: a döntés része annak az állattartókra vonatkozó csomagnak, amely alapján a kormány az állattenyésztés számára 2020-ig ütemesen 212 milliárd forint munkahelyteremtést segítő többlettámogatást biztosít. Ebből az összegből 180 milliárd forintot a nemzeti költségvetésből különítenek el a tervezett támogatásokon felül.

A szóban forgó program nagyságrendjét jelzi, hogy 2014-ben összesen 42 milliárd forint, 2015-ben pedig már 75,5 milliárd forint áll rendelkezésre a Földművelésügyi Minisztérium (FM) e célra szolgáló előirányzatában az állattenyésztési programokra – mondta.

A FM új nemzeti jogcímként bevezeti – annak uniós elfogadását követően 2015-ben – a kocák után járó állatjóléti támogatást évi mintegy 8,6 milliárd forint keretösszeggel. Ez kiegészíti a jelenlegi támogatási rendszerben a sertéshízók után biztosított évi 8,5 milliárd forint állatjóléti támogatást. A kormány továbbra is kiemelt célnak tekinti a magyar sertésállomány megduplázását 2020-ig – ismertette a helyettes államtitkár.

Közölte azt is: a baromfiágazatban a mostani évi 8 milliárd forint forrással rendelkező állatjóléti támogatás keretösszegét újabb 3 milliárd forinttal 11 milliárd forintra emelik. A tejtermeléssel foglalkozó gazdálkodók pedig számolhatnak azzal, hogy az új vidékfejlesztési programban 2017-től folytatódik az eredetileg 2016 végéig tartó, tejelő szarvasmarha állatjóléti támogatás. Ez évi 8 milliárd forintot jelent az ágazatnak.

A mezőgazdasági munkahelyteremtő program keretében a kormány emelt összeggel folytatja az állattartók átmeneti nemzeti támogatását a tej-, a húsmarha- és a juhágazatban. A tervek szerint az átmeneti nemzeti támogatások 2015-ben mintegy 20 milliárd forinttal nőnek az eredetileg előirányzott összeghez képest. Ez azt jelenti, hogy a tejtermelők összesen 20,8 milliárd forinthoz, a húsmarhát tartók 11 milliárd, a juhászatok 3 milliárd forinthoz jutnak hozzá jövőre ezeken a jogcímeken.

A kormány 1,6 milliárd forinttal több pénzt szán az összes állattartó által igénybe vehető nemzeti támogatásokra, így az állatgyógyászattal és az állati hulla ártalmatlanításával összefüggő költségek finanszírozására. A kabinet az állattartók számára a fentieken túl további jelentős, termeléshez kötött, tehát célzott támogatási lehetőségekkel is élni kíván a közvetlen termelői források keretében, több 10 milliárd forintos nagyságrendben a jövő évtől – mondta Feldman Zsolt. Hozzátette: ennek részleteiről augusztusban adnak részletesebb tájékoztatást az érintettek számára.

Felhívta a figyelmet: a kormányzat kiemelt célja, hogy minél több embernek biztosítson a mezőgazdaság tisztességes megélhetést Magyarországon. Ezért dolgozták ki a “Még több munkahelyet a mezőgazdaságban” elnevezésű programot, és az állattartók gazdálkodását segítő többletforrásokat biztosító tervet.

Kiemelte: a foglalkoztatás további tartós növekedése érdekében a kabinet biztosítja, hogy az állattenyésztők, a zöldség- és gyümölcstermelők, valamint a vetőmag-előállítók többletlehetőségekhez jussanak a következő időszak támogatási forrásaiból, így minél több embernek tudjanak munkát adni vidéken. A kormány minden lehetőséget felhasznál a kis- és közepes gazdaságok megerősítéséhez, továbbá a munkaigényes ágazatok helyzetbe hozásához a magyar agráriumban – mondta.

A helyettes államtitkár az ellenzéki kritikákra reagálva hangsúlyozta: a kormány programja az agrárium és a vidék fejlesztésére fordulatot jelent a korábbi támogatáspolitikához képest, mert a munkaigényes ágazatokat, a kis- és közepes gazdaságokat támogatja.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 237 megnézve, 1 alkalommal mai nap |