< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Gondolta volna? A hamis parfüm káros az egészségre és a terrorizmus melegágya

| Mobile | RSS

Gondolta volna? A hamis parfüm káros az egészségre és a terrorizmus melegágya

2014. július 26. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Gondolta volna?
A hamis parfüm káros az egészségre és a terrorizmus melegágya

Szervezett bűnözőcsoportok Kínából Törökországon át Romániába csempészik a hamisított parfümöket; utóbbi; az Európába irányuló hamisparfüm-kereskedelem kapuja.

Sok európai használ hamisított, csempészett parfümöket, de nem tudják, hogy ezek mennyire károsak az egészségre. A vásárlók ugyanakkor a szervezett bűnözést támogatják, ha ilyen termékeket választanak. A bűnszövetkezetek több tíz millió eurót nyernek ezen az üzleten, ugyanakkor, ha lebuknak, a büntetés sokkal kisebb, mintha drogokkal vagy emberekkel kereskednének, írja a HENT hírlevele.

Romániába többnyire a konstancai kikötőbe érkeznek ezek a parfümök. Napi több ezer konténer landol a kikötőben, de a vámosok szúrópróbaszerűen csak néhány tucatnyit vizsgálnak át. Ha hamisított terméket találnak, elkobozzák, és az elkövető ellen elindul a büntetőjogi eljárás. Külön figyelnek a Délkelet-Ázsiából, Kínából, Thaiföldről, Közel-Keletről érkező konténerekre, de ezek közül is kevés szállítmányt vetnek alá tüzetes vizsgálatnak.

A hamisított kozmetikumok importja 2008-ban volt a csúcson, amikor 433.000 parfümöt kobozott el a határrendőrség. A leggyakrabban hamisított márkák a Versace, Chanel, Prada, Gucci, Bvlgari, Boss, Thierry Muglier, Dior, Nina Ricci és Givenchy. Az áru többsége kínai, török, hongkongi vagy egyesült arab emírségekbeli. Európába Törökországon, Románián és Bulgárián keresztül szállítják, vagy a tengeren át Romániába, egyenesen Kínából.

Ha elfognak egy ilyen szállítmányt, a vámosok értesítik a parfümmárka tulajdonosát a hamisítványokról. Ha az illető nagy parfümcég úgy dönt, nem sértették meg a szellemi tulajdonjogot, és nem használták jogtalanul a brand nevét, akkor a parfümök visszakerülhetnek az importőrhöz, annak ellenére, hogy egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Olyan eset is van, hogy a szállítmány viszonylag kicsi, és sokba kerülne elemeztetni a tartalmát, ezért nem történnek lépések a piacra kerülésének megakadályozására.

A hamis kozmetikumoknak gyakran gyerekek is áldozatul esnek. 2011-ben három nagybányai kislány, miután egy kínai “liliomos” parfümmel szórta be magát, mérgezéses tünetekkel került az intenzív osztályra.

A hamisított parfümök roppant mérgezőek, használatuk nagyon kockázatos – hívja fel a figyelmet Aurel Dobre nyomozó. Mint elmondja, ha egy eredeti parfüm 57 euró, annak hamisítványa 11 euró, mivel olcsóbb és kétes eredetű alapanyagokat használnak elkészítéséhez.

A fogyasztóvédelemtől kapott adatok szerint minden, a termelőknél, importőröknél, kereskedőknél és eladóknál végzett száz ellenőrzésből 65 esetben találnak rendellenességet a parfümök terén. Minden évben napi átlagosan egy bejelentést kapnak a fogyasztóvédelem ellenőrei, ami hamisított kozmetikumokra vonatkozik.

Az államügyészség 2006-ban külön munkacsoportot hozott létre ennek a típusú kereskedelemnek a visszaszorítására. A romániai törvénykezés is elég szigorú, a gond az, hogy a hamisparfüm-kereskedelem jó része átköltözött az internetre, s ezeket a tranzakciókat sokkal nehezebb követni és ellenőrizni. Ezen a témán az Europol és az Interpol is “rajta van”, arra figyelmeztetik az embereket, hogy ezeket a termékeket vásárolva a bűnözőket és a terrorizmust támogatják. A kínai, olasz maffiacsoportok is benne vannak ebben az üzletben, akik lefizetik a tranzitországok korrupt hivatalnokait.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 244 megnézve, 1 alkalommal mai nap |