< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az Orbán jelenség egyre kínosabb//// Orban phenomenon is becoming embarrassing

| Mobile | RSS

Az Orbán jelenség egyre kínosabb//// Orban phenomenon is becoming embarrassing

Az Orbán jelenség egyre kínosabb

Ordító baromság és/vagy nemzetközi rosszallást kiváltó mondat – egyre több részlete válik vállalhatatlanná Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszédének. Hagyján, hogy nem ért a gazdasághoz, de még az USA-t sem tudja jól szidni.

A Bálványosi Szabadegyetemen elmondott, hétvégi Orbán-beszéd eddig is komoly vitákat és indulatokat gerjesztett, így most nem elemezni szándékozunk az ott elhangzottakat, pusztán rámutatni a nem kevés tárgyi tévedésre, amelyekre a miniszterelnök mondandóját építette.

Az első erős csúsztatás – ami kizárólag a jelen lévő hallgatóság érzelmi megnyerését szolgálta -: “…a határon túli magyarok szavazata és az abból fakadó mandátum kellett ahhoz, hogy kétharmados többsége legyen a nemzeti erőknek a magyar parlamentben.” A kijelentésnek vajmi kevés köze van a valósághoz. Bár kétségtelen, hogy a határon túli, szavazati joggal rendelkező magyarság 95 százalékban voksolt a Fideszre, ez a nagyságrendileg százezer szavazat vajmi kevéssé befolyásolta az eredményt önmagában – alig egy mandátumot nyert ebből a körből a Fidesz. Mondhatnánk, hogy a kétharmados többség is csupán egyetlen képviselői helyen múlik, ez azonban nem ebből a szavazati előnyből, hanem az átírt választási rendszerből ered. A Fidesz-KDNP, bár abszolút többsége meglenne, közel sem volna a kétharmadhoz, amennyiben nem vezetik be a győztesnek is járó kompenzáció rendszerét. Összegezve: ennek a kijelentésnek semmiféle valóságalapja nincs.
Infinety network
A 2008-as válság után beköszöntött – Orbán Viktor szerint – új világot igyekezett alátámasztani a kormányfő emígy: “…egy nagy elismertségnek örvendő elemző szerint az amerikai puha hatalom ereje hanyatlik, mert a liberális értékek ma a korrupciót, a szexet és az erőszakot testesítik meg, és ezzel lejáratják Amerikát és az amerikai modernizációt.” Elképzelni sem tudjuk, hogy került ez a kijelentés Orbán szövegébe. Mint arra a napokban többen rámutattak: a “nagy elismertségnek örvendő elemző” Joseph S. Nye, a Harvardi John F. Kennedy School of Government volt dékánja, aki a Foreign Affairs magazin publikált valami hasonlót, de egészen mást. Nye ugyanis ezt írta: “A közel-keleti autokratikus rezsimek kiirtották liberális ellenzéküket, és a legtöbb esetben a radikális iszlamisták maradtak az egyedüli másként gondolkodók. Ők táplálják tovább a korrupt rendszerek iránti dühöt, az amerikai politikával szembeni ellenállást és a modernizációtól való népi félelmeket. A liberális demokráciát úgy festik le, mint amely tele van korrupcióval, szexszel és erőszakkal – e benyomást erősítik az amerikai mozifilmek és televízió, gyakran súlyosbítva egyes különösen heves amerikai keresztény prédikátorok szélsőséges kijelentéseivel.” Vagyis a “nagy elismertségnek örvendő elemző” azt mutatta be, miként hergelik sajátjaikat az USA ellen az iszlám radikálisok. Orbán a hergelést vette át.

“Ma a sztárok a nemzetközi elemzésekben Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország.” – jelentette ki Orbán Viktor. Bizonyára akad olyan elemzés, amelyben ezek az államok “sztárok” lehetnek, de az bizonyos, hogy nem az uniós normák szerint. Kína és India, bár kétségtelenül fejlődő államok, az egy főre lebontott GDP-jük messze a magyar alatt van – ha tetszik, ezt akár úgy is fordíthatjuk, hogy az ott élők életszínvonala meg sem közelíti a miénket. Törökország gazdasági sikereiről beszélve elég visszagondolni az év eleji válságra, amelyben majdnem csődbe ment az ország. A még visszatérő Oroszország pedig a legtöbb elemzés szerint nem “sztár”, hanem egy nyersanyagon alapuló gazdaság, diktatórikus politikai vezetéssel. Moszkva akkor fejlődik, amikor drágul a nyersanyag a nemzetközi piacokon. Most pedig épp az Orbán számára vonzó politikai vezetés taszítja elszigeteltségbe és gazdasági válságba az államot. Szingapúr fejlődése kétségtelen, ám a legtöbb nemzetközi elemző szerint a városállam nem igazi ország, sokkal inkább az azt 1965 óta uraló Lee család magánvállalkozása.

Ezt követően Orbán egy alig értelmezhető politikai fejlődésregénybe kezd bele: “a liberális demokrácia államszervezési elvére épülő társadalmak a következő évtizedekben nem tudják fenntartani a világ-versenyképességüket, sokkal inkább egy visszaszorulást szenvednek el. … az államszerveződéseknek eddig ismertük három formáját: a nemzetállamot, a liberális államot és aztán a jóléti államot.” A gondolatsor annyira zagyva, hogy még belekötni is nehéz. Mivel az “ismer” igát múlt időben használja a miniszterelnök, nem tudjuk, milyen időtávban halad visszafelé. Gondolhatnánk, hogy saját politikai karrierjében mozog szabadon, azonban így a kifejezéseknek nincs értelme. A “nemzetállam” klasszikusan a XIX. század terméke, liberális állam nincs – vagy ha van is, nem államforma vagy államszervezési mód -, miként a jóléti állam sem. Liberális állam alatt vélhetően a liberális demokráciát érti a kormányfő – amivel szakítani akar, noha a nemzetállam, mint liberális demokrácia nincs ellentmondásban. Sőt, a jóléti állam se üti az előzőket – ilyennek a szociális piacgazdaságokat (a skandináv-modellt) szokás nevezni, bár elképzelhető, hogy Orbán valami másra gondolt – ám erről nem ad több felvilágosítást. Ha pontosan használná a fogalmakat, nem tudna ennyi sületlenséget beléjük szuszakolni.
Bár biztosak vagyunk abban, hogy Orbán Viktor jelentősen intelligensebb annál, mint amilyen színvonalú e beszéd, ebbéli hitünkben rendít meg a liberális demokráciáról szóló rész: “A liberális társadalomszervezés kiindulópontja a két ember közötti viszony tekintetében arra a gondolatra épül, hogy mindent szabad megcselekednünk, ami a másik szabadságát nem sérti. Erre a gondolati, eszmei kiindulópontra épült föl a 2010-et megelőző húszévnyi magyar világ … húsz év kellett ahhoz, hogy Magyarországon meg tudjuk fogalmazni azt a problémát, … nem világos, hogy ki fogja megmondani, hogy mikortól sérti valami az én szabadságomat.” Azt talán hagyjuk is, hogy egy komplex világnézeti rendszert egyetlen – csúsztatáson alapuló – mondatba összefoglalni önmagában felér egy hazugsággal. Azonban az, hogy egy miniszterelnök, aki 24 éve ül a magyar törvényhozásban ne lenne tisztában azzal, “ki fogja megmondani…” egészen elképesztő. A gondolatsort így folytatja: “És miután ez nem magától adódik, ezért ezt valakinek meg kell határoznia, el kell döntenie. És miután senkit nem jelöltünk ki arra, hogy ezt eldöntse…” Orbán természetesen hazudik – és ezt pontosan tudja -, hisz épp az államot, a jogalkotót, a végrehajtó hatalmat és az igazságszolgáltatást “jelöltük ki” az egyéni (és még sok más) szabadság határainak kijelölésére. Ezért vannak törvényeink, rendőreinek és bíróink.

A fasisztoid uszítás klasszikus eleme az, amit Orbán a civilekkel szemben megenged magának – ez már messze a Jobbik hatáskörébe tartozó szöveg, elemzésétől, ismertetésétől így eltekintünk.

“Azt láttam, hogy azok az emberek – itt most több száz emberről beszélünk -, akik azzal foglalkoznak, hogy az Európai Unióból Magyarországnak járó – nem adományozott, hanem nekünk járó, egy szerződés alapján nekünk járó – gazdaságfejlesztési vagy társadalomépítési források fölött rendelkeznek, a fizetésüket közvetlenül az Európai Unióból kapják.” – igaz is, meg nem is. Az uniós támogatások elosztásáról, annak sorsáról és céljairól nem az Orbán Viktor által szapult szakemberek döntöttek, hanem politikusok, miniszterek, a miniszterelnök. Ez a rendszer az uniós csatlakozásunk óta így működik, ezért kissé furcsa, hogy Orbán most csodálkozik erre rá. A rendszer megváltoztatásának, átszabásának eredménye pedig: a kipróbált szakemberek távoztak a rendszerből, gyakornokokkal töltötte fel Lázár János a hozzá tartozó apparátusi rendszert, és mindenről nem tájékoztatta az EU-t. A végső következmény: április óta a magyar kormány egyetlen számlát sem juttat el Brüsszelbe, nehogy hosszú időre leállítsák szerződésszegés miatt a Magyarországnak járó támogatások kifizetését.

Újabb markáns csúsztatás: “A választásokat megnyerő magyar kormány előre meghirdeti, hogy a magyar pénzügyi rendszernek legalább ötven százalékban magyar kézben kell lennie. Nem államiban, hanem magyar kézben kell lennie. Eltelik három hónap a választások után, és úgy lesz.” Fogadjuk el, hogy az MKB Bank megvásárlásával 50,5 százalék a magyar tualjdon részaránya a szektorba, de hogy ezt 2014-ben hirdette volna meg Orbán, az hazugság. Ezekkel a szavakkal először 2011-ben, a kereskedelmi és iparkamara ülésén beszélt a kormányfő, majd ezt követően évente legalább kétszer. Új elképzelésről tehát szó sincs.

És ha mindez nem lenne elegendő, Orbán előadása után egy, az orosz-ukrán helyzetet firtató kérdésre kijelentette: szolidaritást vállalunk az ukránokkal, de senki nem tántoríthatja el Magyarországot attól, hogy a saját érdekeit tartsa szem előtt. Lefordítva: civil repülőt lelőni nem helyes, de Budapest gazdasági érdekei Moszkvához kötődnek. Elképzelhető, hogy az értelmezés nem pontos, ennek ellenére nem csupán mi, de a lengyel Wyborcza Gazetta is így dekódolta a szöveget az orbáni előadásról szóló cikkében. A napilap szinte kizárólag Magyarország orosz érdekszférába tartozásáról írt. Kegyelemdöfés: a cikket Radoslaw Sikorski, lengyel külügyminiszter is megosztotta twitter oldalán, felhívva a figyelmet az egyre távolodó lengyel-magyar kapcsolatokra.

forrás:stop.hu

Orban phenomenon is becoming embarrassing

Screaming bullshit and / or triggering international condemnation sentence – more and more details become vállalhatatlanná Viktor Orban Tusványoson his speech. Leave that does not understand the economy, but it can not well scold the USA.

The Free University told Bálványos weekend Orban speech has serious debates and passions excited, so I do not intend to analyze what was said there, merely to point out a few non-material error, which the Prime Minister mondandóját built.

The strong first slide – which was solely for the emotional win over the audience present -:. “… The Hungarians beyond the border of the votes and mandates arising out had to be a two-thirds majority of the national forces in the Hungarian Parliament” The statement has little to do with reality. While there is no doubt that over the border, 95 percent of Hungarians voting voted for Fidesz, is the order of hundreds of thousands of votes had little effect on the result itself – hardly a mandate derived from this group of Fidesz. One could say that the two-thirds majority of seats can only depend on one, but not to vote for this benefit, but the edited electoral system results. Fidesz-Christian Democratic, although the absolute majority there would not nearly have the two-thirds, if not introduce a compensation scheme is a winner. In summary, this statement is not based on any reality.
Infinety network
After the 2008 crisis arrived – According to Viktor Orban – new world sought to substantiate the Government in that way, “… is a very respected analysts believe that the best selling American soft power, the power is in decline because of the liberal values ​​today, corruption, sex and violence embody and thereby discredit America and Americans modernization. “We can not imagine that this statement was Orban text. As the days several people have pointed out, the “recognized best selling high analyst” Joseph S. Nye, the Harvard John F. Kennedy School of Government was Dean who published in Foreign Affairs magazine something similar, but quite different. Nye because he wrote. “Middle Eastern autocratic regimes wiped liberal opposition to them, and in most cases the radical Islamists remained the only dissenters They are fed on for corrupt regimes anger, resistance and people’s fears of the of modernization the face of American politics. liberal democracies are portrayed as being full of corruption, sex and violence – that reinforce the impression of American movies and television, often aggravated by some American Christian preachers particularly violent extremist statements. “In other words, “a respected analyst best selling” a model for how hergelik theirs against the U.S. and the Islamic radicals. Orban took over Messing.

“Today, the international stars of the analysis in Singapore, China, India, Russia and Turkey.” – Said Viktor Orban. Surely there any analysis of these states are “stars”, but it is certain that it is not in accordance with EU standards. China and India, although it is developing States, broken down per capita GDP is far below the Hungarian – If you like, you can also be paid to the quality of life of people living there not even close to ours. Turkey’s economic successes alone is enough to think about the crisis early in the year in which nearly bankrupt the country. Russia has yet to return, according to most analysis is not the “star”, but an economy based on raw materials, dictatorial political leadership. Moscow thrive when commodity prices go up in the international markets. Now, just for Urban engaging political leadership pushes into isolation and economic crisis in the state. Singapore undoubted progress, but most international analysts believe that the city-state is not a real country, but rather that rule since 1965, Lee’s private family business.

Then Orbán a little meaningful political progress novel begins to “societies based on liberal democratic state organizing principle in the coming decades can not maintain a world-competitive, but rather suffer a decline …. the state organizations have been known in three forms: the nation-state, the liberal state and then the welfare state. “The train of thought is so jumbled that even it is difficult to conclude. Since the “know” yoke uses the past tense to the Prime Minister, we do not know what time horizon is moving backwards. You might think that their political career to move freely, but the words have no meaning so. The “nation-state” is classically the nineteenth century. product of the century, the liberal state is not – or if there is no form of government or state organizational structure – how the welfare state can not. Under the Liberal government is likely to understand the liberal democracy of government – which wants to break up, even though the nation state as a liberal democracy is not contradictory. In fact, the history of the welfare state is not hitting them – like that of a social market economy (in the Scandinavian model) is usually called, although it may be something else that Orban thought – but this does not give more information. If you are using precisely the concepts could not so much nonsense in them szuszakolni.
Although we are confident that Viktor Orbán significantly more intelligent than that, such as quality of this speech, From this faith rendít a part of a liberal democracy: “A liberal society organization starting point of the relationship between two people with regard based on the idea that everything is permitted megcselekednünk, which the other does not violate the freedom of thought this was built, the ideological starting point up to the twenty years preceding 2010 the Hungarian world … twenty years to that in Hungary we can put the problem … it is not clear who is going to say. ceases to violate some of my freedom. “It might also allow that a single complex philosophical system – based on sliding – are included in the sentence itself is tantamount to a lie. However, the fact that a prime minister who sits on the Hungarian legislature for 24 years would not be aware of “who’s going to say …” is quite amazing. The line of thought continues: “And when it is not self arises, therefore someone has to decide, you have to decide and since no one have been selected for this to decide …”. Orban naturally lie – and I know exactly – because So the state, the legislature, the executive and the judiciary “marked out” to designate the individual (and many more) freedom borders. Therefore, there are laws of policemen and judges.

The classic elements of the fascist incitement what Orban allows himself against the civilians – it’s text, its analysis of the statement of responsibility had already been far better for the disregard.

“I saw that the people – are now hundreds of person we are talking about – who by that deal with the European Union, Hungary – not donated, but for us due to us due under a contract – they have over economic development or social engineering resources, salaries obtained directly from the European Union. “- True, no. The allocation of EU funds, the destiny and purpose not szapult by Viktor Orban decided professionals, but also politicians, ministers, the prime minister. This system works so since joining the EU, it is slightly odd that Orban now wonders for him. The system is changing, and átszabásának result: a proven professionals left the system, trainees spent by John Lazarus corresponding system of the apparatus, and everything did not inform the EU. The ultimate consequence: since April the Hungarian government will send a single invoice is not Brussels, not to halt a long-term contract for the payment of aid for Hungary.

Another striking disingenuous “. Winning the elections, the Hungarian government announces in advance that the Hungarian financial system must be at least fifty percent of Hungarian state-run need not be time, but in Hungarian hands last three months after the election, and I will.”. Confirm that the purchase of MKB Bank Hungary tualjdon 50.5 percent share of the sector, but that it was announced in 2014 it would Orban is a lie. With these words the first time, the chamber of commerce meeting, the prime minister spoke in 2011, and at least twice a year thereafter. So we can not a new idea.

And if all this were not enough, after a lecture Orban, the Russian-Ukrainian question about the situation, said: We solidarity with the Ukrainian, but no one tántoríthatja away from Hungary to keep their interests in mind. Translation: civil airports do not shoot good, but Budapest’s economic interests tied to Moscow. It is conceivable that such an interpretation is not accurate, was not only us, but also so Gazzetta Wyborcza Polish decoded text article on the performance of Orban. The newspaper wrote almost exclusively in Hungary affiliation Russian sphere of influence. Coup de grace: Polish Foreign Minister Radoslaw Sikorski article, also shared a twitter page, drawing attention away from the growing Polish-Hungarian relations.

Source: stop.hu

Leave a Reply 288 megnézve, 2 alkalommal mai nap |