< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nagy változás érik nyugdíjfronton – közeleg a döntés

| Mobile | RSS

Nagy változás érik nyugdíjfronton – közeleg a döntés

2014. július 29. | hozzászólás | Közélet

Nagy változás érik nyugdíjfronton – közeleg a döntés

A kormány családpolitikai szellemisége összhangban van a Népesedési Kerekasztal által kidolgozott, új nyugdíjszámítási javaslattal, ezért akár már szeptemberben támogatást nyerhet a tervezet – nyilatkozta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek. A felnevelt gyermekek számát és azok iskolázottságát is figyelembe vevő nyugdíj-megállapítási javaslat egyes elemeit a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság is megfontolandónak tartja.

A politikus a lapnak azt mondta, legkorábban szeptemberben kaphat elvi támogatást a Népesedési Kerekasztal nyugdíjreformot célzó javaslatcsomagja. Harrach szerint mivel a kormányzat eszmeisége és családpolitikai szemlélete összhangban van az új nyugdíjszámítási tervezettel, elvi akadálya nincs a megvalósításnak. Közölte ugyanakkor, hogy a javaslat bevezetése hosszas előkészítést igényel, beleértve a költségvetési lehetőségeket is.

Harrach szerint a koncepció megegyezik a párt 2007-ben megjelent nyugdíjtervezetével, továbbá ez a megközelítés a nyugdíjrendszerben régóta jelen lévő igazságtalanságot számolná fel.

A KDNP múlt héten jelezte, egyetértenek azzal, hogy a nyugdíj számításánál figyelembe vegyék a felnevelt gyermekek számát és azok iskolázottságát. A Népesedési Kerekasztal olyan rendszerre tesz javaslatot, amely jutalmazza azokat, akik a közösség érdekében erőfeszítést tesznek, akik befizetéssel, illetve gondos gyermekneveléssel támogatják a rendszer fennmaradását. Ezt a befektetést jutalmazni kell – hangsúlyozta a frakcióvezető.

Hozzátette: azok is kapnak majd nyugdíjat, akik nem vállaltak gyermeket, de az ő nyugdíjukat azok gyerekei fogják kitermelni, akik nemcsak vállalták, de megfelelő nevelésben és képzésben részesítették őket. A technikai részletekről szólva Harrach Péter közölte: ezek kidolgozása nem az ő feladatuk, a frakció magát a koncepciót támogatja. Így az is részfeladat, hogy hány éves korig vállalt gyermekek után lehetne élni a magasabb nyugdíjjal.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 224 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: