< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ombudsman: Lázárnak egyeztetnie kellene a norvégokkal

| Mobile | RSS

Ombudsman: Lázárnak egyeztetnie kellene a norvégokkal

Ombudsman: Lázárnak egyeztetnie kellene a norvégokkal

Az ombudsman szerint a magyar kormánynak egyeztetnie kell a norvég partnerével arról, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrizhetik-e az alapból támogatást kapó civil szervezeteket. A megállapodásban ugyanis nem szerepel a hivatal, márpedig azt a magyar fél aláírta és nem fűzött hozzá semmilyen erre vonatkozó fenntartást.

Székely László alapjogi biztos állásfoglalását, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek küldött, a Transparency International (TI) Magyarország hozta nyilvánosságra. A biztos levelében emlékeztetett: a norvég finanszírozási mechanizmus nemzetközi szerződéseken alapul, amelyeket Magyarország is kihirdetett a 2004 és 2009, majd a 2009 és 2014 közötti időszakokra vonatkozóan. Míg a 2004-2009-re vonatkozó megállapodásban a Kehit nevezték meg a mechanizmusból támogatott projektek folyamatos, valamint helyszíni ellenőrzésére, addig az új támogatási időszakra vonatkozó megállapodásban az Európai Uniós Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságot jelölték ki ellenőrző hatóságnak.

Tekintettel kell lenni a norvég értelmezésre

Annak a megállapításához, hogy a Kehi rendelkezik-e ellenőrzési jogkörrel, a magyar és a norvég kormány közötti megállapodás értelmezése szükséges. A levélben az áll: a magyar államnak tekintettel kell lennie a norvég állam értelmezésére is. Ennek értelmében az alapjogi biztos arra kérte Lázár Jánost, hogy egyeztessen a norvég kormánnyal a szerződés értelmezéséről.

A TI Magyarország június végén fordult az alapvető jogok biztosához a Kehinek a NCTA-val kapcsolatos hatáskörének és tevékenységének vizsgálatát kérve. A korrupcióellenes civil szervezet azt is kérte az ombudsmantól, forduljon az Alkotmánybírósághoz annak megállapításáért, hogy a Kehi tevékenysége összhangban van-e az alaptörvénnyel. Beadványuk szerint a hivatal nem igazolta egyértelműen, hogy jogosult vizsgálni az NCTA-ból civil szervezeteknek juttatott támogatások felhasználását, emellett a Kehi eljárásában nincsenek meg az őket megillető eljárási garanciák.
Május óta nem érkezik pénz

Május elején Norvégia, Liechtenstein és Izland a Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött, mert kifogásolták, hogy 2014. január elsejével a magyar kormány az alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával az állami tulajdonban lévő Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-t bízta meg. A finanszírozók ezt a megkötött egyezmények megszegésének nevezték.

A Kehi májusban indított eljárást a norvég alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára a kormány gyanúja alapján, amely szerint az alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak. A vizsgálat kiterjedt a norvég alap magyarországi pályázati programját lebonyolító konzorcium tagjaira, valamint az alap támogatását elnyerő civil szervezetekre is.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 170 megnézve, 2 alkalommal mai nap |