< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Századvég: A baloldal végleg szétszakadhat

| Mobile | RSS

Századvég: A baloldal végleg szétszakadhat

2014. július 29. | hozzászólás | Közélet

Századvég: A baloldal végleg szétszakadhat

A Fidesz-KDNP stabil vezető pozícióból várhatja az őszi önkormányzati választásokat, a baloldal végleg szétszakadni látszik – állapította meg a Századvég július végén készített országos kutatása, amit az MTI ismertet.

A Fidesz-KDNP-re a teljes népesség 35 százaléka szavazna most vasárnap, a kormánypártok az országgyűlési választások óta lényegében nem veszítettek szavazókat.

A Századvég mérései során másodszor fordult elő, hogy a Jobbik megelőzte az MSZP-t, így 2014 júliusában 14 százalékkal a második legnépszerűbb párt a teljes népesség körében.

A szocialisták támogatottsága 9, a Demokratikus Koalícióé 6, az LMP-é 4, az Együtt-PM-é 3 százalék. Más pártokra a teljes népesség 2 százaléka szavazna a kutatás alapján.

A Századvég elemzése szerint a kormánypártok előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is egyértelmű: ebben a közegben 53 százalékos a pártszövetség támogatottsága. A biztos szavazók körében a Jobbikra 18, az MSZP-re 12, az LMP-re 4 százalék voksolna, az Együtt-PM támogatottsága 4, a Demokratikus Koalícióé 7 százalékos. A fentieken kívül más pártra a biztos szavazó választók 2 százaléka adná a szavazatát.

A kutatás érdemi változásként számol be az MSZP gyengüléséről és a DK ezzel párhuzamos erősödéséről. A Századvég szerint

mindez azt jelenti, hogy a baloldali pártok elsősorban egymástól hódítanak el szavazókat, nem a bizonytalan választók közül.

Együtt a baloldal jelenleg sem erősebb, mint 2014 áprilisában volt, amikor a szereplők közös listán indultak.

A Századvég szerint megdöbbentő képet mutat a hazai baloldal, ha saját szavazóik körében vizsgálják vezető politikusaik kedveltségi/elutasítottsági indexeit: az elmúlt hónapok választási küzdelmei és belharcai után jól láthatók a törésvonalak a korábban szövetséges pártok választói körében.

Gyurcsány Ferenc népszerű ugyan saját pártjában, az MSZP és az Együtt választóinak többsége azonban már elutasítja. Hasonló a korábbi MSZP-elnök és kormányfőjelölt Mesterházy Attila helyzete, akit a DK és különösen az Együtt választói nem kedvelnek. Bajnai Gordon népszerű saját pártjában és a DK-ban, de a többség már nem szimpatizál vele az MSZP-ben. Az új szocialista elnök, Tóbiás József népszerűsége mindenhol alacsony, még saját szavazói körében is.

forrás:index.hu

Leave a Reply 164 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: