< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Irán vallási vezetője népirtással vádolja Izraelt

| Mobile | RSS

Irán vallási vezetője népirtással vádolja Izraelt

2014. július 30. | 1 Hozzászólás | Nincs kategorizálva

Irán vallási vezetője népirtással vádolja Izraelt

Folytatódtak az intenzív harcok a Gázai övezetben, reggelig több mint hetven célpontot lőtt az izraeli hadsereg + GALÉRIA

MH/ IJ – 2014.07.29. 08:12

A Gázai övezetben elkövetett népirtással vádolta meg Izraelt Ali Hamenei ajatolláh, Irán vallási és politikai vezetője kedden a teheráni televízióban.

A vallási vezető a muzulmán böjti hónapot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr ünnep alkalmából beszélt. Izraelt “veszett kutyának és ordas farkasnak” nevezte, miközben azt bizonygatta, hogy az iszlám világnak fel kell fegyvereznie a palesztinokat. Mint mondta, “amit a cionista vezetők tesznek (a Gázai övezetben), az népirtás, történelmi katasztrófa”.

Izrael július 8-án indított hadműveletet azzal a céllal, hogy véget vessen a Gázai övezetből indított, a Hamász radikális szervezet és szövetségesei által kezdeményezett rakétacsapásoknak. A már 22 napja tartó harcokban 1087 palesztin, többségében civil halt meg. Izraeli oldalon ötvenhárom izraeli katona vesztette életét, és a palesztin rakétatámadásoknak három izraeli civil halálos áldozata van.

Hozzátette, hogy az izraeliek “éjt nappallá téve ártatlan embereket támadnak, ezek a (palesztin) férfiak, nők és gyerekek magukat és csekélyke vagyonukat védelmezik, az amerikaiak és európaiak azt akarják, hogy ezt is elvegyék tőlük…”.

Iráni tisztviselők korábban elismerték, hogy Irán adta át a palesztinoknak azoknak a rakétáknak a gyártási technológiáját, amelyekkel az izraeli városokat támadják. Hamenei beszédében felszólította az iszlám világot, hogy lássa el fegyverekkel a palesztinokat. “Mindenki, akinek van eszköze, különösen az iszlám világ, tegyen meg minden tőle telhetőt a palesztin nép felfegyverzéséért” – mondta.

A lefegyverzés utáni “hátbatámadástól” tartanak a palesztinok

Barack Obama amerikai elnök egy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott megbeszélésén úgy vélekedett, hogy hosszú távon az izraeli-palesztin konfliktust a terrorcsoportok és a Gázai övezet fegyvermentesítésével kell lezárni. Hamenei szerint az Egyesült Államok és az európai országok azért akarják a lefegyverzést, hogy Izrael bármikor megtámadhassa Palesztinát és a Gázai övezetet, miközben a palesztinok védtelenek maradnának.

Az iráni vallási vezető beszédében üdvözölte a palesztinok jogait védelmező ellenállást. Hangoztatta: “Egy kis területen bekerített, lezárt határok mentén élő, ivóvíztől és elektromos áramtól elzárt lakosság szembeszáll egy olyan felfegyverzett hadsereggel, amilyen a cionista rendszeré. (…) Ez a nép lankadatlanul ellenáll. Ez mindannyiunknak példaként szolgál” – jelentette ki végezetül az iráni vallási vezető a tévé élőben közvetített adásában.

gáza mecsetTovább folynak a harcok a Gázai övezetben

A Hamász vezetőinek otthonát, alagutakat, rakétaindító állásokat és négy olyan mecsetet is megtámadott a légierő, amelyekben fegyvereket őriztek. Az egyik mecsetben lejáratot találtak egy Izraelbe vezető, támadáshoz használt alagúthoz. A hadsereg folytatja a Hamász építette alagutak felszámolását, és ennek során tűzharc tört ki Hamász-fegyveresek és egy izraeli ejtőernyős egység között – tudatta az adó.

Egy tüzérségi lövedék becsapódása miatt leállt a Gázai övezet egyetlen erőműve, amely a terület áramszükségletének ötödét szolgáltatja. A lakosság többi igényét izraeli és egyiptomi vezetékekből fedezik, de békeidőben is gyakran csak napi 12 órán át van áram.

Gáza olajAz elavult technológiájú, üzemanyaggal fűtött erőmű egyik tartálya kigyulladt. A gázai elektromos művek szóvivője közölte, hogy a három tartály egyikét lövés érte, és ez okozta a tüzet. A robbanásban senki nem halt meg.

Az izraeli hadsereg légi felvételeket tett közzé, amelyek bizonyítják, hogy hétfő délután öt óra előtt pár perccel négy rakétát indítottak az övezet belsejéből, lakott területről, amelyek egyike a tengerbe zuhant, a második elérte Izraelt Askelónnál. A harmadik rakéta a gázai Sifa-kórház melletti játszótéren csapódott be, ahol tíz ember meghalt, a negyedik pedig az as-Sati menekülttábor parkjában robbant, szintén tíz életet kioltva.

Jeruzsálem szerint Fadzsr-5 típusú iráni lövedékeket indítottak az iszlamista fegyveresek, a gázai rendőrség viszont az izraeli légierőt vádolta a csapásokért.

Kedd reggel Izraelben nyilvánosságra hozták újabb öt elesett katona nevét, akik a gázai határvonal izraeli oldalán, Nahaz Óz kibuc szomszédságában vesztették életüket, amikor egy alagútból előbújó palesztin fegyveresek megtámadták őrhelyüket. Az egyik halott katona tetemét el akarták hurcolni az alagúton át az övezetbe, de ezt az őrtorony emeletén álló katona lövéseivel megakadályozta.

Az izraeli hadsereg eddig ötvenhárom katonát vesztett a huszonkettedik napja tartó „Erős Szikla” hadműveletben, 123 sebesültet kórházban ápolnak. A Gázai övezetben már meghaladta az ezeregyszázat a halálos áldozatok száma.

Forrás: AFP, MTI

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 204 megnézve, 1 alkalommal mai nap |