< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Megfelelő folyadékbevitel nélkül veszélyben az egészség

| Mobile | RSS

Megfelelő folyadékbevitel nélkül veszélyben az egészség

2014. július 30. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Megfelelő folyadékbevitel nélkül veszélyben az egészség

Az egészséges és aktív életmódnak egész életünkben nagyon fontos szerepet kell betöltenie. Az idő előrehaladtával a különböző testi funkciók romlásának bekövetkeztével az étrendben is változtatások szükségesek.

Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással és megfelelő folyadékbevitellel megelőzhető számos betegség kialakulása, vagy a már létrejött egészségi állapot fenntartható. Magyarországon a lakosság egyötöde – megközelítőleg 2 millió lakos – betöltötte a 60. életévét. A korosodás azonban nem mindenkinél egyformán, az eltelt évek számának megfelelően zajlik, így igen nagy különbség van az idős emberek egészségi állapota között.
Ezek a dolgok befolyásolják a folyadékháztartást

Az egészségi állapotot befolyásolja a szervezet víztartalma is, amely a kor előrehaladtával egyre csökken. Az újszülött szervezete átlagosan 70 százalék, a felnőtté 60 százalék, míg az idős embereké csupán 50 százalék vizet tartalmaz. Optimális esetben a test vízleadása és vízfelvétele között fontos egyensúlyi állapot áll fenn. Ezt az egyensúlyi állapotot – a táplálkozás mellett – egyéb tényezők is befolyásolják, ilyen például a fizikai aktivitás, a külső hőmérséklet, illetve egyes, betegségekhez kapcsolódó tünetek, mint a láz, a hasmenés vagy a hányás.
A kiszáradás komoly veszélyeket rejt

Ha a vízháztartás egyensúlya tartósan megbomlik – akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása miatt – az könnyen a szervezet kiszáradásához vezethet. A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, amely a szükséges vízmennyiség pótlására figyelmeztet. Idős korban komoly gondot jelenthet, hogy csökken a szomjúság érzékelése is, és emiatt nagyobb a valószínűsége a kiszáradás kialakulásának. Idős korban tehát akkor is inni kell, ha nem vagyunk szomjasak. A kor előrehaladtával számos változás történik. Testileg és lelkileg is „más” emberré válunk, különböző problémák jelennek meg, amelyek többek között a folyadékbevitelt is érinthetik.
Tudta-e, hogy…

a dehidratáltság pénzbe kerül? 2004-ben ez okból kifolyólag ötszáztizennyolcezren kerültek kórházba az Egyesült Államokban, és ez 5,5 milliárd dollár költséget jelentett?
a felmérések szerint 85–99 évesek között hatszor nagyobb a kiszáradás veszélye, mint a 65-69 éveseknél?
a görög istenek azzal büntették Tantalosz királyt, hogy állig hűsítő vízben kellett állnia, de amint ajkával a víz felszíne felé közeledett, az enyhítő ital eltűnt, így örök szomjúságra volt ítélve. Ezért nevezzük a legszörnyűbb szenvedéseket tantaluszi kínoknak.
életünk során átlagosan mintegy 40 ezer liter folyadékot iszunk meg?
szomjazni legfeljebb 2-3 napig bírunk, míg étel nélkül hetekig is élhetünk?
az ember számára elérhető maximális életkort újabban 120-135 évre becsülik?
forrása:mno.hu

Leave a Reply 146 megnézve, 1 alkalommal mai nap |