< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán ráerősített Kötcsére///Orban attached Kötcsére

| Mobile | RSS

Orbán ráerősített Kötcsére///Orban attached Kötcsére

Orbán ráerősített Kötcsére

Öt évvel a kötcsei programhirdetés után Tusnádfürdőn a folytatásról beszélt a miniszterelnök FOTÓ: MTI/BELICZAY LÁSZLÓ

Beteljesült a forgatókönyv, amelyet Orbán Viktor a 2009-es kötcsei beszédében megfogalmazott, a kormányfő e hétvégi, tusnádi szavai pedig már a következő epizódot készíthetik elő a folytatásos telenovellában. A Bálványosi Szabadegyetemen elhangzott előadás után felbolydult a közvélemény, ám a szakértők szerint nem Orbán szavainak újdonsága, inkább vészjósoló őszintesége miatt jelentős ez a beszéd. Az biztos, amit Orbán annak idején Kötcsén javasolt, mára jószerivel megvalósult, a most meghirdetett program épp ezért sokak számára lehet félelmetes.

“Orbán Viktor szombati tusványosi programhirdetése 2009-es kötcsei beszédének folytatása” – mondta Lakner Zoltán az ATV-ben. Az elemző szerint már ma is “ennek a víziónak az elemeiben élünk”, s “amit Orbán kifejtett, az a kormányzása maga”.Amiről pedig most hétvégén beszélt, az már egyértelműen egy “választásos önkényuralom”, ami egyébként teljesen logikusan következik mindabból, ami eddig történt Magyarországon, s amin a kormányfő 2010-es hatalomra kerülése óta szisztematikusan dolgozott.

Lakner szerint Orbán már tavaszi, miniszterelnöki beiktatási beszédében, sőt, az elmúlt években többször is használta mostani szövege elemeit, a Bálványosi Szabadegyetemen elhangzottak tehát legfeljebb konkretizálhatták elképzeléseit, s olyan új kifejezéseket hoztak a közbeszédbe, amelyek majd tematizálhatják azt erre a ciklusra. Kiemelte: a beszéd “minden sorát érdemes komolyan venni, semmi jó nem következik belőle”.

A miniszterelnök a Bálványosi Szabadegyetemen egyebek mellett azt mondta, hogy a liberális demokráciának szerinte leáldozott, és eljött Magyarországon az “illiberális”, munkaalapú állam korszaka. Orbán szerint a magyar nemzet “nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni és építeni kell”. Szerinte ilyen értelemben “…az az állam, amit Magyarországon építünk illiberális állam, nem liberális állam”. A kormányfő beszédében “sztárállamokat” is megjelölt, amelyekben az illiberalizmus sikeres. A magyar miniszterelnök Szingapúrt, Oroszországot, Törökországot és Kínát jelölte meg, mint követendő példa.

A folyamatos küzdelmek, a kormánnyal szembeni belső és külső konfliktusok a szavazótábor számára állandó magyarázatot igényelnek. A tusnádfürdői beszéd ennek sarokköve – írta elemzésében a Policy Agenda (PA).

A beszéd hatalmi berendezkedésre vonatkozó, gyakorlati hatásait vizsgálva az elemző cég megállapította: üzeneteit tekintve az érződik Orbán szavaiból, hogy a napi hatalomgyakorlás szempontjából korlátlan mozgásteret kíván teremteni magának ebben a ciklusban. A PA úgy látja, a beszéd megalapozta a konfliktust a következő négy évre azzal, hogy a civilszférát ellenségképként, a külföldi érdekek kiszolgálójaként festette le. Ebben a ciklusban tehát már nem az “impotens baloldal” lesz a főellenség, hanem a civilek. Az elemzők úgy látják, a beszéd megalapozta az állami vagyon gyarapításának, majd privatizálásának folyamatát is.

A PA szerint a Tusnádon elhangzottak azt is egyértelműsítik, Orbán ebben a ciklusban tovább kívánja szélesíteni hatalmát, s ezt az “új hatalmi berendezkedés létrehozására” kapott társadalmi felhatalmazással indokolja. Emlékeztettek, 2017-ben lejár a jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, ami nyilvánvalóan politikai lépéskényszert jelent a kormánypártoknak. A jelenlegi köztársasági elnök újabb öt éves megbízása kínálkozó lehetőség, amire minden oka, és lehetősége megvan a kormánypártoknak.

Ezt a szimpla forgatókönyvet egy írhatja felül, ha a kormánypártok az új állam kiépítésekor újra akarják szabni az államirányítás hangsúlyait a jelenlegi közjogi rendszer szereplői között. Ez pedig erős köztársasági elnöki jogkört (a jelenlegihez képest jogalkotási és némely személyi ügyekben vétóval megerősítve) jelent, s így funkciójánál fogva az orbáni értelmezésben jobban tud a nemzeti érdekekért harcolni. Ezt a félelnöki rendszert azzal lehet majd igazolni, hogy a szisztéma nem foglya a pártpolitikai vitáknak, a belső, kormányzati konfliktusoknak.

A bálványosi beszéddel tehát Orbán megágyazott annak, hogy 2017-ben egy megerősített jogkörű köztársasági elnöki szerepet osszon magának – foglalta össze a PA.
Veszélyes próbálkozás
A szomszédos államok médiumai sem mentek el szó nélkül Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde mellett. Tamás Gáspár Miklós egy horvát lap felkérésére értékelte az elhíresült szónoklatot, az angol nyelvű írást egy román portál is közölte. Miután megjegyzi, hogy Erdélyben valamiféle társkormányzónak képzeli magát Orbán Viktor, a filozófus kilenc pontba szedi a magyar miniszterelnök beszédének lényegét.
Azt a következtetést vonja le, hogy Orbán Viktor, kormánya és az állam is minden kétséget kizáróan szélsőjobboldali. Ezt támasztja alá a két világháború közötti autoritárius rezsim rehabilitálása, antiszemita és rasszista személyek magas pozíciókba helyezése, valamint egy vad etnicista, Nyugat, a szomszédos „utódállamok”, a romák és zsidók elleni diskurzus. „Orbán úr rendszere nem fasiszta. Még nem az”, zárja sorait a filozófus.
Markó Béla volt RMDSZ elnök a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában azt mondta, a magyar miniszterelnök víziója élesen ellentmond a romániai magyarok törekvéseinek is. Emlékeztetett, ők egy negyedszáza azért küzdenek, hogy a román alkotmányból kerüljön ki a nemzetállami meghatározás, hogy bontsák le az erős, központi, centralizált államot, amely egyetlen kisebbségi közösségnek sem érdeke. “Amiről Orbán Viktor beszél, az ennek az ellenkezője”, mondta a romániai magyar politikus, aki szerint ez egy „rendkívül veszélyes” próbálkozás.
A kolozsvári Transindex publicistája, Balázsi-Pál Előd érdekes megközelítéssel próbálkozik „Bálványozunk” című írásában. „Tudom, sokan – és Erdélyben különösen sokan – nem értik, hogy mi egyesek problémája Orbán Viktor remek szónoki tehetséggel és meggyőző erővel előadott tusványosi beszédével. Tudom, sokan meg vannak győződve arról, hogy ő jót akar, és jó irányba halad.” – írja.
Annak érzékeltetésére, hogy ez az irány, ezeknek az elveknek a gyakorlatba ültetése mégis mennyire veszélyes akár az ő, akár más irányításával itt Közép-Kelet-Európában, Balázsi azt a megoldást használja, hogy az MTI híradásában Orbán Viktor nevét Victor Pontáéra, a magyar nemzetet, államot, népet… stb-t mindenhol románra cseréli. „És hogy miért Pontát választottam? Mert Orbán Viktor Erdélyben, Tusnádfürdőn egy olyan rendszert vizionált, amelynek hazai gyakorlatba ültetése ijesztő következményekkel járna a romániai magyarság számára.”

Brüsszel hivatalosan nem aggódik

A magyar miniszterelnök hétvégi tusnádfürdői beszéde alapján az Európai Bizottság nem lát okot arra, hogy szerződésszegés szándékát feltételezze Magyarországról – közölte a testület szóvivője Brüsszelben. Jonathan Todd – akit a Bruxinfo idézett – a brüsszeli nemzetközi sajtó egyik munkatársának azon kérdésére, miért nem akarja a Bizottság kommentálni “az EU alapvető értékeit támadó beszédet”, válaszában először kitérően úgy fogalmazott: “Az ön kérdése feltételezi, hogy az (Orbán-)beszéd ilyen támadást képvisel. Annak alapján, amit a beszédből láttunk, mi nem látjuk okát, hogy tartalmát kommentáljuk.” A kérdező erre idézte a magyar miniszterelnök szavainak azon részét, amelyben Orbán kétségbe vonta a liberális államszervezés globális versenyképességét, és egy “új, illiberális, nemzetalapú állam” építését helyezte kilátásba.

A szóvivő válaszul kifejtette: Magyarország az Európai Unió tagja, az EU alapszerződésének egyik aláírója, ami egyebek között arra kötelezi – miként az összes többi tagállamot is -, hogy megőrizze a demokratikus értékeket. “Nincs okunk azt hinni a nyári táborban elmondott miniszterelnöki beszéd alapján, hogy Magyarország szerződéses kötelezettségeinek feladására készül”. A sajtótájékoztatón történtekre reagálva Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leendő elnöke arra a twitteres megjegyzésre, miszerint “ha Magyarorszá megsérti az EU alapszerződést, akkor a Bizottság küld majd egy levelet, amiben további információkat fognak kérni”, a következő Twitter-üzenettel reagált: “Bizottságom válasza sokkal erőteljesebb lesz. Arra készülök, hogy a levélben jelzőket is alkalmazunk majd.”

Beteljesült kötcsei jóslatok

Centrális erőtér: “Megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő tizenöt-húsz évét ne a duális erőtér határozza meg, amely állandó értékvitákkal, megosztó, kicsinyes és fölösleges társadalmi következményeket generál. Ehelyett huzamosan létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza – és ezt nem állandó vitában teszi, hanem a maga természetességével képviseli.”
Az elmúlt négy évben az ellenzék felaprózódása miatt a váltópárti rendszer megszűnt, ehelyett pedig közjogi értelemben már ma is évtizedekre berendezkedett a korábban független intézményekbe a Fidesz-KDNP, a politikai hatalom leválthatósága pedig látszólagossá vált, hiszen – mint az EBESZ-jelentése is megállapította – a kormányoldal által létrehozott választási rendszer tisztességtelen előnyhöz juttatja a ma kormányzókat.

Nemzetelmélet: “Valójában tehát a kormányzás célja és feladata – nagybetűvel és egybeírva – Magyarország közjogi értelemben vett vezetése, tartalmilag pedig annak biztosítása, hogy a nagybetűs Magyarország kisbetűvel és két szóban írva: magyar ország maradjon.” A kormányfő által vázolt nemzettudat nemcsak a külfölddel, így legfőbb politikai és gazdasági szövetségesünkkel, az Európai Unióval való folyamatos “szabadságharcot” alapozta meg, hanem azt is, hogy bármely kormánykritikát megfogalmazó szereplőt – legyen az ellenzéki párt, szakszervezet, uniós felügyelő szerv, civil jogvédő – magyarellenességgel, s a külföldi érdekek kiszolgálásával vádolhassanak meg.

Állandó kormányzás: “Jómagam ebben a vitában azt javaslom, hogy az állandó harcra berendezkedett politika helyett az állandó kormányzásra berendezkedett politikát válasszuk, ne a másik féllel folytatott folyamatos és állandó küzdelem határozza meg gondolkodásunkat, hanem bizonyos nemzeti ügyek meggyőző erejű képviselete.” Orbán 2010-es hatalomra kerülése óta, főként a kétharmados parlamenti többség birtokában, Magyarországon megszűnt a vita, amely ugyanakkor a demokrácia alapja.
A kormányoldal nem tekint tárgyalópartnernek senkit, aki vele nem ért egyet, s ez vonatkozik a tőle független hatalmi ágakra, így például az igazságszolgáltatásra vagy a médiára, melyeket törvényalkotással korlátozott “a nemzeti ügyek” érdekében.
(Idézetek forrása: Orbán Viktor 2009. szeptember 5-i kötcsei beszédének szerkesztett változata)

Vészjósló tusnádi programpontok

A liberális demokrácia vége: A liberális állammodell lényege az intézményes képviseleti rendszer, vagyis hogy a nép választ, de egyik hatalmi ág sem jogosult korlátlanul intézkedni, és vannak dolgok, amiket a nép sem tehet meg. A rosszul teljesítő kormány a választáson visszahívható, ellenben a rendszer alapelvei és alapintézményei csak kellően lassan változhatnak, éppen ezért, hogy az egymást váltó politikai hatalom ne befolyásolhassa ezeket. Ennek szeretne véget vetni Orbán.

A munkaalapú állam: Ez a szociális juttatások, s a szerzett jogok el, illetve “visszavételének” folytatását jelentheti.
A hatalom leválthatóságának vége: A miniszterelnök ezzel humorizált, tehát gyakorlatilag nevetségesnek ítélte, hogy az egyik hatalmi ág ellenőrizheti, sőt, hatalomtúllépés miatt megbüntetheti a másikat.

Régi-új ellenségkép: Orbán egyértelművé tette, hogy a “külföldi érdekek képviselete” lesz az a vád, amelyet ellenfeleivel szemben megfogalmaz a következő ciklusban, ám most nem a baloldal, hanem a “magukat civilnek álcázók” vannak soron.
A másolni kívánt sztárországok: A felsorolt államok egyértelműen nem demokráciák, sőt, a hatalomgyakorlás szempontjából abban közösek, hogy egyikben nincs hatalomátadás.

szerző:B.I.M

forrás:népszava online.hu

Orban attached Kötcsére

Five years after the program Kötcse ad Tusnádfürdő to proceed spoke to the Prime Minister Photo: MTI / Beliczay LASZLO

Fulfilled the scenario that Viktor Orbán’s speech at the 2009 Kötcse formulated, the Prime Minister this weekend, Tusnádi words will have to prepare a Resume next episode telenovela. After Bálványos Free University lecture astir the public, but according to experts, not Orbán’s words novelty vészjósoló more significant because of the sincerity of this speech. To be sure, at the time Kötcse suggested that Orban has now virtually completed, the program now announced that is why many people can be intimidating.

“Viktor Orban continuation of Saturday’s program tusványosi ad 2009 Kötcse speech” – said Zoltán Lakner in the ATV. The analyst said already “this vision about the elements,” and “what on Orban, the government of himself.” What we are this weekend talked about, that’s definitely an “election autocracy,” which is otherwise completely logically follows that whatever is has happened in Hungary, and was working on systematically since the government came to power in 2010.

Orban has been under Lakner spring, Prime Minister’s inaugural speech, in fact, in recent years have repeatedly used the current wording of the elements, the Free University Bálványos up to what has been said thus konkretizálhatták ideas, and new terms have been in the public discourse that will tematizálhatják it for this cycle. He pointed out that speech, “every line should be taken seriously, it’s good it does not follow.”

The Prime Minister of the Free University Bálványos among other things, said that liberal democracy according to him going down, and came to Hungary in the era of “illiberal”, work-based state. According to Orban, the Hungarian nation “is not merely a set of individuals, but a community in which to organize, strengthen and build.” According to him, in this sense, “… the State in which Hungary illiberal state building, not a liberal state.” The Prime Minister in his speech “star states” were identified in which the illiberalizmus successful. The Hungarian prime minister of Singapore, Russia, Turkey and China was used as an example to follow.

The ongoing struggles, internal and external conflicts against the government require constant explanation for the voters. The Baths of speech is a cornerstone of Baile – by analyzing the Policy Agenda (PA).

Examining the effects of power installation for voice, practice the analyst firm stated in terms of the messages felt Orban’s words to the daily exercise of power in terms of this cycle you want to create an unlimited latitude. The PA considers the speech laid the foundation for the next four-year conflict with the enemy civil society as a server for the foreign interests, he painted it. In this cycle is therefore no longer the “impotent Left” will be the main enemy, but also civilians. Analysts perceive speech paved the enrichment of public property and privatization process as well.

The PA has also been said that the Tusnád clarify Orban intends to further broaden the power of this cycle, and that the “new arrangement of power to create” social authority was justified. Recalled in 2017, the current president’s mandate expires, which obviously does lépéskényszert political parties in government. The current president has appointed a new five-year options on, you have every reason and opportunity to have their parties in government.

This is a simple script written to by the government parties in the new government building when they want to re-impose the state management emphases in the current public system operators. This would (and legislative veto confirming some personal matters to the current one) is a strong presidential powers, thus the reason Orbán will be activated by default are better able to fight for the national interest. This is a semi-presidential system with can then verify that the system was not a prisoner of the party political debate, internal governmental conflicts.

The speech thus Bálványos megágyazott Orban to share 2017 with an enhanced role for itself fledged President of the Republic – summed up the PA.
dangerous attempt
The neighbors did not leave without a word in addition to media of Orbán’s speech Baile baths. Gaspar Miklos Tamas request a card by the famous Croatian rhetoric about the English writing of a Romanian portal said. After notes that Transylvania társkormányzónak fancies himself some sort of Viktor Orban, the Hungarian philosopher nine point taking the essence of the Prime Minister’s speech.
He concludes that Viktor Orbán government and the state is undoubtedly far-right. This is supported by the authoritarian regime between the two world wars, the rehabilitation discourse into high positions, and a wild ethnicist West, adjacent to the “successor states” of Jews, Roma and anti-Semitic and racist people. “Mr. Orban is not a fascist regime. Even without the “close ranks of the philosopher.
UDMR president Bela Marko was Klubrádió discuss the repertoire was said, the Hungarian prime minister’s vision sharply contradicts the aspirations of Hungarians in Romania as well. He also reminded them of a quarter century struggle to emerge from the Romanian constitution of the nation state definition to split off a strong, central, centralized state that only a minority community’s interest. “What we talk Viktor Orban, is the opposite,” said the Romanian-Hungarian politician who says this is an “extremely dangerous” attempt.
Cluj Transindex publicist, Paul Blaise Predecessor interesting approach to writing is trying to “idolize” section. “I know many people – especially in Transylvania and many people – they do not understand what some people have a problem Viktor Orban great oratorical talent and persuasive speech tusványosi forward. I know many of you are convinced that he wants to do good, and moving in the right direction. “- Writes.
To illustrate that this is the direction of these principles to put into practice yet how dangerous even for him, either in use by another management in Central and Eastern Europe, Balázsi the solution to the MTI news of Viktor Orban name Victor Pontáéra, the Hungarian nation , state, nation, etc. … is everywhere replaced Romanian. “And that why I chose? Because Viktor Orban Transylvania Tusnádfürdő envisioned a system whose home was put into practice would be frightening consequences for the Hungarians in Romania. ”

Brussels is officially not worried

According to the Hungarian Prime Minister’s speech at the weekend Baile baths, the Commission sees no reason to assume that the intention of contract Hungary – the body’s spokesman said in Brussels. Jonathan Todd – who was Bruxinfo quoted – one of the staff members of the international press in Brussels when asked why you do not want the Commission to comment on the “fundamental values ​​of the EU’s diatribe,” reply the first time evasively, said: “Your question assumes that (Orban) Based on speech represents such an attack., what we’ve seen from the talk, we do not see no reason to comment on the content. “The interviewer quoted for the part of the Hungarian Prime Minister’s words, which Orban’s government challenged the liberal organization’s global competitiveness, and the prospect of building a “new, illiberal, nation-based state.”

The spokesperson explained that Hungary is a member of the European Union, the EU is one of the signatories of the treaty, which requires, among other things – as with all other Member States – to preserve the democratic values. “There is no reason to believe on the basis of the speech summer camp told the prime minister that Hungary is preparing to abandon his contractual obligations.” At a press conference in response to what happened, Jean-Claude Juncker, European Commission Chairperson to the twitteres remark that “if Hungary with violation of the EU basic treaty, it will send the Commission a letter asking for more information they will ask,” responded the following Twitter message: “Commission’s replies will be much stronger. I’m getting ready to mail the flags will be used.”

Kötcse predictions came true

Central field: “We have the real possibility that the Hungarian policy next fifteen to twenty years to do the dual field defines a constant értékvitákkal divisive, petty and unnecessary social consequences generated Instead, the sustained creation of a major ruling party, a central policy. field, which will be able to formulate a national matters -. constant and does not dispute this, but represent the naturalness of itself ”
Due to the opposition fragmentation of the past four years, the changing party system was abandoned, and instead the public law sense, already decades-established the formerly independent institutions of the Fidesz-Christian Democratic, political power leválthatósága became illusory, since – as the OSCE report also noted – the electoral system established by the government side an unfair advantage to the governors today.

Nation Theory: “Actually, therefore, an object of the government – and one written in capital letters – a public sense of Hungary’s leadership, the content of ensuring that Hungary uppercase and lowercase letters written in two words: stay in Hungary.” Outlined by the Government of national consciousness is not only the residents, so the main political and economic ally, ongoing “war of independence” with the European Union was based on, but also that any government criticism captures actors – whether the opposition parties, trade unions, EU supervisory bodies, civil legal aid – Hungarian drug addicts, and the service of foreign interests in their blame.

Standing governance: “I myself in this discussion, I suggest that instead of the constant fight-established policy, select constant-established governance policies, continuous and constant struggle not to the other party determines our thinking, but convincing representation of certain national issues.” Since Orban came to power in 2010, mainly due to a two-thirds parliamentary majority held by Hungary terminated the dispute, however, that the basis of democracy.
The site is not considered government negotiator anyone who disagrees with him, and this applies to her independent powers, such as the judiciary and the media, limited to “national affairs” which legislative activity.
(Quotations from. Viktor Orban September 5, 2009 i Kötcse edited version of the speech)

Sinister Tusnádi points each

The end of liberal democracy: the liberal state model is the institutional system of representation, that is, that the people choose, but one branch is not entitled to take action without restraint, and there are things you can do to the people. The government is performing poorly in the election to be called, however, the basic principles and institutions of the system can only change slowly enough, therefore, that the successive political power do not affect them. As you want to put an end to Orban.

The state-based work: The social benefits, and the rights it acquired, or “the return” is a continuation of a week.
The leválthatóságának power over the prime minister with humorizált, thus practically laughable found that one branch is to verify, in fact, due to power exceeded punish the other.

Old-new enemy: Orbán made ​​it clear that the “representation of foreign interests” will be the prosecution, as defined in the next cycle against his opponents, but now is not the left, but the “civilian camouflage themselves as” take turns.
You want to copy celebrity countries: The countries listed are clearly not democracies, in fact, in terms of the exercise of power in common is that no one with power transfer.

Author: B.I.M

Source: referendum online.hu

Leave a Reply 751 megnézve, 2 alkalommal mai nap |