< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Újabb csúcson a foglalkoztatottság, 8 százalékon a munkanélküliség

| Mobile | RSS

Újabb csúcson a foglalkoztatottság, 8 százalékon a munkanélküliség

Újabb csúcson a foglalkoztatottság, 8 százalékon a munkanélküliség

Tovább bővült a foglalkoztatás Magyarországon a KSH ma reggeli gyorstájékoztatója szerint. A 2014. április-júniusi időszakban 4 millió 122 ezren dolgoznak, 190 ezerrel többen, mint egy éve. Ennek köszönhetően a foglalkoztatási arány 61,7%-ra emelkedett, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 3,4 százalékkal magasabb és 1992 óta a legjobb adatot eredményezte.. Az újabb kiváló számokhoz a versenyszféra egyre jelentősebb mértékben járul hozzá, köszönhetően a Kormány aktív foglalkoztatáspolitikai programjainak.

A 15-64 éves korosztálynál 3,4 százalékos emelkedés volt megfigyelhető a II. negyedévben az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulásánál látható, hogy ismét mindkét nemnél javultak a mutatók. A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási aránya az előző év azonos időszakához képest 3,3 százalékkal, 67,8 százalékra nőtt. A hasonló korcsoportban a nőké 55,7 százalék volt. A 2014-es év első és második negyedévében is 3,3%-kal nőtt a nők foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakához képest, amely az uniós tagállamok között az egyik legjelentősebb bővülés. A nők az uniós tagországok sorrendjében több helyet előbbre léptek, már a harmadik negyedben találhatók és remélhetőleg végleg elrugaszkodtunk az utolsó helyekről. A legjelentősebb létszámnövekedést a harmincas és az ötvenes éveikben járó nők között találjuk.

Magyarországon 91 ezer emberrrel kevesebben voltak állás nélkül a 2014. április-júniusi időszakban, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy a munkanélküliek száma 359 ezerrel csökkent, a munkanélküliségé pedig 2,3 százalékkal, 8 százalékra esett. Ilyen kedvező munkanélküliségi adatokra utoljára 2008 negyedik negyedévében volt példa.

A foglalkoztatottak számának jelentős mértékű növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak. A kedvező foglalkoztatási adatok pozitívan hatnak a költségvetés bevételeire, emellett a háztartások fogyasztási kiadásait is emelik, ennek eredményeként elősegítik a gazdaság bővülését is.

A részletes adatok a www.ksh.hu honlapon találhatók.

(Nemzetgazdasági Minisztérium,Munkaerőpiaci és Képzési Államtitkárság)

Leave a Reply 450 megnézve, 1 alkalommal mai nap |