< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Repülővel mentik ki az amerikai ebolás betegeket Libériából

| Mobile | RSS

Repülővel mentik ki az amerikai ebolás betegeket Libériából

Repülővel mentik ki az amerikai ebolás betegeket Libériából

Repülőgépet küldtek a Libériában Ebola-vírussal megfertőződött két amerikai misszionáriusért az Egyesült Államokból. Kezelésüket rövidesen megkezdik az atlantai Emory Egyetemi Kórházban. Az amerikai járványügyi hivatal szóvivője, Barbara Reynolds úgy fogalmazott, nincs tudomásuk arról, hogy az Egyesült Államokban korábban bármikor is kezeltek volna ebolás beteget. Közben az Egyesült Államok járványügyi hatósága (CDC) arra figyelmeztette az amerikai utazókat, hogy az Ebola-járvány miatt kerüljék el Libériát, Guineát és Sierra Leonét.
Repülőgépet küldtek a Libériában Ebola-vírussal megfertőződött két amerikai misszionáriusért az Egyesült Államokból, hogy hazaszállítsák őket – értesült a CNN hírtelevízió, hozzátéve, hogy legalább az egyiküket Atlantában fogják kezelni. Ez lesz az első eset, hogy ebolás beteget gyógyítanak Amerikában.

Az atlantai Emory Egyetemi Kórház csak annyit közölt, hogy rövidesen megkezdik egy ebolás beteg kezelését az intézmény amerikai járványügyi hivatallal (CDC) közösen kialakított szigorúan izolált részlegében. A kórház nem nevezte meg, hogy kit vár, a CNN hírtelevízió viszont úgy értesült, hogy a Libériában megbetegedett amerikai orvosról és misszionárius társáról – egy férfiról és egy nőről van szó, akiknek állapota súlyos, de stabil.

A betegekért különgép indult amerikai idő szerint csütörtökön.

A CDC igazgatója sem közölte, hogy ki érkezik Atlantába, annyit viszont megjegyzett, hogy a súlyos betegek szállítása kockázatos, mert sokszor többet árt, mint használ.

Az Ebola-vírus egyik női áldozatának holttestét viszik temetni védőruhás egészségügyi dolgozók a libériai Foyában. (MTI/EPA/Ahmed Jallanzo)

Az amerikai járványügyi hivatal szóvivője, Barbara Reynolds úgy fogalmazott, nincs tudomásuk arról, hogy az Egyesült Államokban korábban bármikor is kezeltek volna ebolás beteget, de az elmúlt évtizedben voltak öten, akik Lassa-, illetve Marburg-lázban szenvedtek. Az Ebolához hasonlóan ez a két betegség is vérzéses lázzal jár.

Közben az amerikai országos egészségügyi intézet (NIH) fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének igazgatója tudatta, hogy az intézmény szeptember közepén megkezdi egy Ebola-vírus elleni kísérleti vakcina klinikai tesztelését. A szer majmokon biztató eredményeket mutatott.

A mostani Ebola-járvány július 27-ig legalább 729 emberrel végzett Nyugat-Afrikában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Eltanácsolták az amerikai utazókat három nyugat-afrikai országtól

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága (CDC) csütörtökön arra figyelmeztette az amerikai utazókat, hogy a minden korábbinál súlyosabb Ebola-járvány kitörése miatt lehetőség szerint kerüljék el Libériát, Guineát és Sierra Leonét.

A CDC legutóbb 2003-ban adott ki hasonló figyelmeztetést, a SARS tömeges ázsiai kitörése idején. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) csütörtöki összesítése szerint az Ebola-járványban február óta eddig 729-en haltak meg, a vírust 1323-an kapták el. A fertőzöttek mintegy 60 százaléka elhunyt.

Az Ebolát csaknem 40 évvel ezelőtt észlelték először Afrikában. A veszélyes betegség emberi testnedvekkel történő érintkezés útján terjed. Eddig még sem oltóanyagot, sem gyógyszert nem sikerült kifejleszteni ellene.

Tom Frieden, a CDC igazgatója csütörtökön kijelentette, hogy az Egyesült Államok fenyegetettsége viszonylag alacsony, mert Nyugat-Afrikából viszonylag kevesen, negyedévente mintegy 10 ezren utaznak be az országba, legtöbbször nem közvetlen járattal. A CDC szakemberei jelenleg 20 amerikai repülőtéren és határátkelőhelyen vesznek részt az Ebola-gyanús utasok kiszűrésében.

A CDC egyébként a hét elején, a csekély kockázat ellenére is azt tanácsolta az amerikai orvosoknak, hogy ha valamelyik páciensüknél az Eboláéhoz hasonló tünetekkel – hányással, hasmenéssel, lázzal és fejfájással – találkoznak, akkor kérdezzenek rá, hogy nem jártak-e külföldön a közelmúltban.

Egy libériai nő sétál át egy kórház előtt, ahol egy ápoló meghalt Ebola-járványban. EPA/AHMED JALLANZO

A CDC-nek jelenleg kéttucatnyi alkalmazottja segédkezik a járvány megfékezésében Nyugat-Afrikában. Az amerikai járványügyi hatóság augusztusban újabb 50 emberét küldi majd a helyszínre.

Libériában már két amerikai segélymunkás elkapta a vírust. Csütörtökön mindkettőjük állapota romlott. Az 59 éves Nancy Writebol misszionárius kísérleti gyógyszert kapott, a 33 éves Kent Brantly doktor pedig egy egységnyit egy általa az Ebolából kigyógyított 14 éves fiú véréből. A Fehér Ház csütörtökön közölte, hogy magánrepülők bevonásával megpróbálják az Egyesült Államokba szállítani a két beteget.

A járványban eddig egy amerikai vesztette életét. A 40 éves Patrick Sawyer, a libériai pénzügyminisztérium egyik vezető munkatársa július 25-én Nigériában halt meg. Itt Monroviából a minnesotai Coon Rapidsban található otthonába vezető útján állt meg, hogy részt vegyen egy konferencián. Sawyer egy Libériában élő nővérétől kapta el a kórt.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 277 megnézve, 2 alkalommal mai nap |