< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A roma holokauszt több tízezer áldozatáról emlékezett meg az MSZP

| Mobile | RSS

A roma holokauszt több tízezer áldozatáról emlékezett meg az MSZP

2014. augusztus 2. | hozzászólás | Közélet

A roma holokauszt több tízezer áldozatáról emlékezett meg az MSZP

Az MSZP 70 év elteltével is mély fájdalommal emlékezik arra a szörnyű éjszakára, amikor 1944. augusztus 2-án közel háromezer roma nőt, férfit és gyermeket gyilkoltak le az auschwitz-birkenaui haláltáborban – írják a szocialisták szombaton, a roma holokauszt emléknapján az MTI-hez eljuttatott közleményükben, akik egyúttal a roma holokauszt további több tízezer áldozatára való emlékezésre szólítanak fel.

Hetven évvel a “Munka szabaddá tesz” cinikus jelmondata után egyre kevesebben élnek azok, akik fel tudják idézni, milyen veszélyeket rejt egy szegényedő társadalomban az egyes csoportok megbélyegzése, egymással való szembefordítása – írta az MSZP. “Pedig sajnos ma is ez történik hazánkban egy olyan, az emberi és szabadságjogokat korlátok közé szorító rendszerben, amely képmutatóan munkaalapú társadalom kiépítésére hivatkozik” – jelentik ki.

A jelenlegi hatalom tudatosan megosztó emlékezetpolitikája sem a múlttal való szembenézést, sem a kollektív emlékezést nem segíti elő. Ráadásul nem integrál, hanem épp ellenkezőleg: akadályozza a nehéz sorsú cigányság befogadását és felzárkózását – fogalmaz az MSZP.

Véleményük szerint ilyen körülmények között különösen fontos, hogy a napokban harminc fiatal magyar roma Auschwitz-Birkenauba utazott, hogy a meggyilkolt áldozatokra emlékezzenek, illetve az egykori haláltáborhoz közeli Krakkó egyetemén megismerjék a roma holokauszttal kapcsolatos közgondolkodást elősegítő kezdeményezéseket.

A szocialisták kijelentik, hogy minden olyan kezdeményezést támogatnak, amely segít abban, hogy úgy lehessen megemlékezni a múltbeli bűnökről és tragédiákról, ahogy azok megtörténtek. Ahhoz ugyanis, hogy a vészkorszak a jövőben is távoli, de maradandó emlék maradjon, néhány szűk körben elhelyezett koszorú ma már kevés – vélik.

A szocialista párt politikusai részt vesznek a roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából civilek által szervezett budapesti központi megemlékezésen – közölték.
 A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ára virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban SS-katonák. A nácik által meggyilkolt mintegy félmillió cigány közül 23 ezren haltak meg Auschwitzban, sokan orvosi kísérletek áldozataként. A nemzetközi emléknap alkalmából Magyarországon is országszerte megemlékezéseket tartanak.

MTI

forrás:atv.hu

Leave a Reply 118 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: