< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kőkemény Orbán-bírálat a The New York Timesban

| Mobile | RSS

Kőkemény Orbán-bírálat a The New York Timesban

Kőkemény Orbán-bírálat a The New York Timesban

A The New York Times (NYT) kőkeményen bírálja Orbán Viktor miniszterelnököt a tusnádfürdői beszéde miatt szerkesztőségi véleménycikkében. Ebben egyebek mellett a Magyarországnak szánt uniós források csökkentését, valamint az ország szavazati jogának felfüggesztését “javasolja” az új Európai Bizottságnak az uniós alapjogok rendszeres megsértése miatt.

Az amerikai napilap Orbán Viktor szombati, Tusnádfüdőn elmondott beszédéből kiemeli: a miniszterelnök arról beszélt, hogy országa végzett a liberális demokráciával. Az Európai Unió tesztje című véleménycikk emlékeztet, hogy Orbán Oroszországot, Törökországot, és Kínát említette mint “sikeres” példáit annak a “nemzeti alapokra helyezett illiberális új államnak”, amilyenné Magyarországot szeretné tenni.

Azzal hencegett, hogy az európai uniós tagság nem korlátja egy ilyen állam felépítésének – fogalmaz a lap, amely azt is megjegyzi, hogy Orbán – mint Putyin régi csodálója – a Fidesz 2010-es választási győzelme óta fittyet hány az EU-ra. Ennek kapcsán emlékeztet a NYT, hogy azóta Orbán lépéseket tett, hogy aláássa a jogállamiságot és a sajtószabadságot, hogy megtámadja a civil szervezeteket, és hogy növelje a hatalmát. Amikor az Alkotmánybíróság 2012-ben néhány törvényt elkaszált, az Orbán-kormány egyszerűen csak sarkalatos törvényként újra elfogadta azokat – teszi hozzá a lap.

A világ egyik legbefolyásosabb újságja ezek után megemlíti a reklámadót és az RTL Klub vegzálását, a hajléktalanság kriminalizálását, a civil szervezetek elleni kormányzati ellenőrzéseket, valamint a kisegyházak tönkretételét.

Az EU elítélte ezeket az intézkedéseket, az Európa Tanács Velencei Bizottsága pedig tavaly egy nagyon kemény kritikát tett közzé Magyarország alkotmánymódosításáról. Hétfőn Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke, a digitális ügyekért felelős biztos szintén élesen kritizálta a reklámadót, mondván, az a demokratikus társadalmak egyik alapját, a sajtószabadságot veszélyezteti. Viviane Reding, igazságügyi biztos pedig azt javasolta, hogy az EU-nak meg kellene fontolnia Magyarország szavazati jogának felfüggesztését az Európai Tanácsban, amit az EU vonakodott megtenni – sorolja a példákat a NYT.

Orbán nyilvánvalóan azt hiszi, semmit sem kockáztat – fogalmaz a lap, amely ugyanakkor hozzáteszi, hogy Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság új elnökének többet kell tennie a szokásos figyelmeztetéseknél és kéztördelgetéseknél. A bizottság kezdhetné a 2014-2020-as időszakra az infrastrukturális fejlesztésekre megítélt 21,91 milliárd eurós (mintegy 29,33 milliárd dollár) uniós forrás csökkentésével. Emellett eljárást kellene kezdeményeznie az EU szerződésének 7. cikkelyére hivatkozva, amely lehetővé teszi a 2. cikkben megfogalmazott értékeket (jogállamiság, szabadság, demokrácia, az emberi jogok tiszteletben tartása) megsértő tagállam szavazati jogának felfüggesztését. A lap szerint a bizottság hitelességét csorbítaná, ha nem tenne lépéseket Magyarországgal szemben ezen értékek rendszeres megsértése miatt.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 267 megnézve, 1 alkalommal mai nap |