< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Idén drágulhat a kenyér

| Mobile | RSS

Idén drágulhat a kenyér

2014. augusztus 4. | hozzászólás | Közélet

Idén drágulhat a kenyér

Jócskán elmarad az idei malmi minőségű búzatermés az átlagtól. Ennek elsősorban a csapadékos időjárás az oka, hiszen gyakran zúdult eső a földekre, és a kombájnok napokig nem mehettek rá a gabonatáblákra. A kevesebb étkezési búza felhajthatja a liszt, és ezen keresztül a kenyér árát is.

Legalább 25-30 százalékos kenyér áremelésre lenne szükség év végéig ahhoz, hogy a sütőipar kompenzálhassa termelési költségeinek növekedését. Ez ugyan nem jó hír a fogyasztóknak, de egyáltalán nem biztos, hogy az iparág szereplői el tudják majd fogadtatni a költségnövekedésüket a kereskedőkkel, az elmúlt egy-két évben ugyanis ez nem sikerült. Ha most sem lesznek eredményesek az egyeztetések az átvételi árakról , akkor sok pékség nagy bajba kerülhet, mert a nyeresége már most is a nulla és az 1-2 százalék között van, ami pedig előbb-utóbb mindenképpen visszaüt a fogyasztókra is. Ugyanis, ha csődhullám söpörne végig a sütőiparon, akkor az végül kényszerű áremelésekbe torkollana, annak érdekében, hogy a túlélő pékségek talpon maradhassanak.

Az esős nyár miatt még az amúgy is borúlátó előrejelzéseket is alulmúló malmi gabonatermés várható. A hazai átlagosan évi 4,5-5 millió tonnás búzatermésnek csak mintegy 70 százaléka éri el idén a malmi minőséget, ám néhány hete már a szakemberek legfeljebb 40 százalékra becsülték – az idei aratás után – a minőségi gabona arányát. (Információink szerint ez az arány még tovább romlott.) Az egyik az ágazatot jól ismerő szakember szerint még így is meg lehetne az az 1,2 millió tonna kenyérnek való búza ami a hazai fogyasztást kielégíti, ám sok gazda még ebből a kevés minőségi gabonából is szállít külföldi kereskedőknek. Olyan piaci híreket is lehet hallani, hogy bizonyos, a kormányzati körökhöz köthető érdekvédelmi szervezetek arra biztatják a termelőket: egyelőre ne értékesítsék a búzát, várjanak vele addig amíg magasabb árat érhetnek el. Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára lapunknak ugyanakkor óvatosan nyilatkozott arról, hogy mekkora és milyen lesz az idei búzatermés. Ő is úgy vélte, hogy az aratás idején lezúduló csapadék nem tett jót a minőségnek, s az idei malmi búza mennyisége elmarad a tavalyitól. Kétségtelen, hogy a malomiparnak nehezebb dolga lesz felkutatni az étkezési gabonát. Azt is megerősítette, hogy az aratás kezdetekor a takarmány és a malmi búza ára közötti árolló még alig nyílt szét, de ma már a júniusi tonnánként 43 ezer forintos étkezési búza ár 50-51 ezer forintnál tart, miközben a takarmánynak való beragadt 41 000 forintnál, vagyis az olló szára alaposan szétnyílt.

A sütőipart is érzékenyen érinti, hogy a malmi búza ára máris elkezdett felfelé araszolni az árutőzsdén. Az ágazat kilátásait azonban még a gyenge forint is rontja, hiszen a pékek sok import adalékanyagot is felhasználnak. Azonban a forint tartósnak ígérkező gyengélkedése nem csak az euróért beszerezhető anyagokat érinti, de az erősödő dollár árfolyam miatt az energiaárak sem maradhatnak sokáig a jelenlegi szinten. A kenyér és péksütemény egyik, – ha nem a legfontosabb – alapanyaga a liszt. A dráguló malmi búza miatt az előrejelzések szerint több lépcsőben ugyan, de a liszt ára az év végéig a jelenlegi kilónkénti 73-75 forintról visszakúszhat a 100 forintos sávba. A Gabonaszövetség főtitkára is úgy vélte, számítani lehet a liszt és a kenyér árának az emelkedésére, de pontos számokat nem kívánt közölni.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke a Népszavának elmondta: idén valóban az átlag alatt lesz az étkezési minőségű búza részaránya, a megszokott 60-70 százalékos malmi búza és 30-40 százalékos takarmány arány ugyanis megfordult. A szakember hozzátette, volt olyan év, amikor 80-90 százalékos volt az étkezési gabona aránya. Ez az év biztosan nem ilyen lesz – jegyezte meg. Aggodalomra, vagy éppen pánikra azonban semmi ok, hiszen a várható búzatermés eléri az 5 millió tonnát és ebből legalább 2 millió tonna lesz az étkezési. A hazai malomipar igénye pedig – mint említettük – átlagosan 1,2 millió tonna.

Vancsura József szerint természetes, hogy a termelő igyekszik minél jobb árat elérni a terméséért. Annál is inkább, mert például az Unió és Ukrajna között megkötött gabona kereskedelmi megállapodás miatt hatalmas mennyiségű olcsó búza áraszthatja el az európai piacokat, és ez az árak akár 10 százalékos csökkenésével járhat. A gyenge forint miatt a elszenvedett veszteséget az exporttal igyekeznek a gazdák kompenzálni.

szerző:Bihari Tamás

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 222 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: