< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB

| Mobile | RSS

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB

Nyolc újabb jelölőszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására, továbbá tizenegy jelölőszervezetet a nemzetiségi választásra.

A testület egyhangúlag döntött a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a Budapest XVI. Kerületi Német Kultúregylet, a Magyarországi Összefogás Roma Rom Szervezet, a Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Párt, a Népi Front Párt, a Párbeszéd Magyarországért Párt, a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége és a Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal nyilvántartásba vételéről.

Az NVB nyilvántartásba vette az Együtt Erzsébetvárosért Egyesületet is, bár az ülésen elhangzott, az egyesület által benyújtott embléma hasonlóságot mutat a kerület címerével. Az NVB azonban úgy döntött, a hasonlóság nem olyan mértékű, ami indokolná az embléma nyilvántartásba vételének megtagadását.

Az október 12-ei önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek) állíthatnak, valamint – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt rajta.

Jelöltet az a szervezet állíthat, amely a választás kitűzése után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB a nemzetiségi választásra pénteken 11 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba: egyhangúlag döntöttek a Budapest XVI. Kerületi Német Kultúregylet, a Magyarországi Összefogás Roma Rom Szervezet, a Soroksári Svábok Független Egyesülete, a Magyar-Lengyel Pilsudski Történelmi Társaság, a Pécs-Baranyai Szerb Egyesület, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete, a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület, a Ruszin Kulturális Egyesület, a Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület, a Nemzeti Roma Összefogás és a Hellasz Görög-Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület nyilvántartásba vételéről.

Az NVB visszautasította a nyilvántartásba vételét a Magyarországi Nemzeti-, Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének és a Polonia Nova Közhasznú Kulturális Egyesületnek, mivel a szervezetek nem a hatályos alapszabályukat csatolták a kérelmükhöz. A Roma-Magyar Művészeti, Oktatási Egyesület nyilvántartásba vételét azért utasították vissza, mert a szervezet alapszabályában általánosságban szerepelt a nemzetiségek képviseletének célja, anélkül, hogy egy konkrét nemzetiséget megjelöltek volna.

A jelölőszervezeteket a NVB és a területi választási bizottságok veszik nyilvántartásba országos hatáskörrel és országos hatállyal. A nyilvántartásba vett jelölőszervezetek listáját a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n közzéteszi.

Az NVI adatai szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására eddig 30 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, a nemzetiségi választásra pedig 20-at.

A nyilvántartásba vett független jelöltek és jelölőszervezetek leghamarabb augusztus 25-én vehetik át az ajánlóíveket, ezt követően két hétig, szeptember 8-ig gyűjthetik az ajánlásokat a jelöltek.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 201 megnézve, 1 alkalommal mai nap |