< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Újabb amerikai légicsapás Irakban

| Mobile | RSS

Újabb amerikai légicsapás Irakban

Újabb amerikai légicsapás Irakban

Az amerikai légierő újabb támadásokat hajtott végre az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges csoport ellen az észak-iraki kurd autonóm terület székhelye, Erbíl közelében – közölte vasárnap az amerikai középső parancsnokság, amelyhez a Közel-Kelet területe tartozik.

A tájékoztatás szerint az akcióban vadászrepülőgépeket és drónokat vetettek be a kurd önvédelmi erők, a pesmergák védelmében.

Hosjar Zebari kurd politikus, iraki külügyminiszter eközben arról számolt be, hogy az amerikai légicsapásoknak köszönhetően sikerült visszafoglalniuk két észak-iraki települést az iszlamista fegyveresektől. Arra a kérdésre, hogy meddig kellene az Egyesült Államoknak légi támogatást nyújtania ahhoz, hogy legyőzzék az IÁ harcosait, Zebari azt válaszolta: „ahogy Obama elnök mondta, nincs időhatár”.

Laurent Fabius francia külügyminiszter eközben kijelentette: Franciaország jelenleg nem tervezi, hogy katonailag is beavatkozik az Iszlám Állam ellen, mindössze humanitárius segélyszállítmányokat küld az országba – számolt be róla az MTI.

A francia diplomácia vezetője a nap folyamán érkezett meg Erbílbe, és szemügyre vette az első francia segélyszállítmány megérkezését. „Az irakiak feladata, hogy lefolytassák ezt a harcot” – jelentette ki a tárcavezető, miután Maszúd Barzánival, az észak-iraki kurd autonóm régió elnökével tárgyalt.

Barzáni a Fabiusszel tartott közös sajtótájékoztatóján arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy segítsék fegyverekkel a kurdok harcát a szunnita csoport ellen. „Nem egy terrorcsoport, hanem egy terrorállam ellen harcolunk” – mondta a politikus.

Az iszlamista fegyveresek nemrégiben bevették az addig kurdok ellenőrizte Szindzsár városát, és mintegy félórányi autóútra megközelítették a régió fővárosát, Erbílt. Emiatt mintegy kétszázezren – többségében a türkmén és jazidi kisebbség tagjai – menekültek el a közeli hegyekbe.

forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 214 megnézve, 1 alkalommal mai nap |