< Böngészés > Főoldal / dr.Benyik atya blogja, GFHF hallgatói blogja, Kultúra / Blog article: Szépnek látták Szegedet, legendává vált

| Mobile | RSS

Szépnek látták Szegedet, legendává vált

Szépnek látták Szegedet, legendává vált

Augusztus 9-én zárult az SNTS (Studiorum Novi Testamenti) vagyis az Újszövetség kutatók Társaságának sorrendben 69. konferenciája, melyet először rendeztek hazánkban, Szegeden.

A tudományos eszmecserén öt kontinens 55 országából 267 bibliatudós vett részt. A tudományos eszmecsere mellett megválasztották a szervezet soros elnökét: Udo Schnellét, a Hallei Egyetem professzorát, aki nyilatkozatában elmondta: “Küldetésünk, hogy megértessük és megbékéltessük egymással az embereket, tevékenységünk révén.

A Biblia, az Újszövetség üzenetein keresztül igyekszünk közelebb hozni egymáshoz a különböző népeket. A vallásnak felekezettől függetlenül egyre fontosabb szerepe van és lesz az emberek közötti párbeszéd, megértés és megbékélés megteremtésében… A jövőnk pedig részben azon múlik, hogy a különböző vallású emberek együtt tudnak-e élni.”

A világ öt kontinenségről összejött Biblikusok, aki még soha nem jártam Szegeden gyönyörűnek találták városunkat. Az 55 országból, 131 egyetemről összejött 267 vendégből mindössze négyen jártak már korábban mindössze 2-3 járt évtizedekkel ezelőtt Magyarországon, néhány pedig Szegeden. Az utóbbiak megállapították, hogy az elmúlt évtizedben Szeged megszépült, már látszanak hajdan volt csodálatos épületei és nagyon kellemes város lett. Hála a jó angol idegenvezetőknek sokat tudtak meg városunkról, a városházáról, a múzeumról, templomainkról, stb. Akik itt akartak enni vagy a hotelt vették igénybe mindegyikről elismeréssel beszéltek.

A szervezőtől Benyik Györgytől vastapssal és szűnni nem akaró köszönettel búcsúztak.

Külön köszönték a TIK vezetésének Miskolczi Ágnesnek és stábjának a remek vendéglátást, a Régió-10 munkatársainak a gyors informálást és a konferencia professzionalista lebonyolítását, a Pavane tánc együttesnek a remek zenét, és a történelmi táncokat, a Zsinagógában Lednitzky Andrásnak a köszönő szavakat és ajándékot. Ez a társaság még soha nem volt zsinagógába, többek között azért, mert Frankfurt am Main -ban és Münchenben is akkor az antiszemita terror veszély, hogy többszörös kordon védi a zsinagógát. Úgy látták Szeged ebből a szempontból is biztonságos és kedves város.

Az itt elindult szemináriumi viták 5 évre határozzák meg a Biblia tudomány irányát. A kelet és nyugat-európai biblikusok találkozása mind az előadás vitáiban, mind az előadás szüneteiben igen barátiak és sikeresek voltak. Szegeden legenda született, és Amszterdami szervezők bevallották, hogy mivel 20 éve a legjobb SNTS konferenciája volt Szegeden, nehéz helyzetben vannak, nem tudják, még miképpen tudják sikeressé tenni az amszterdamit és mivel tudják még vonzóbbá tenni azt a konferenciát, amelyen az elmúlt 10 évben a legtöbben vettek részt. A 10 leghíresebb résztvevővel, többek között N.T: Wright anglikán püspökkel készült interjút a későbbiekben fogjuk közreadni.

Viszont sajnálták, hogy a postán, a vasútállomáson, a villamoson egyetlen tisztviselő sem beszél angolul. A boltos eladók sem tudnak felvilágosítást adni angolul vagy németül. A hivatalokban sem találtak angolul jól beszélő munkatársat. Mindez megnehezítette és bizonytalanná tette az ittlétüket. Lehet, hogy érdemes lenne európaiságunkat tisztviselőink nyelvtudásának fokozásával erősíteni. Nagyon megköszönném a vasútnak, a tömegközlekedés munkatársainak és a pénztárosoknak is. Ők érintkeznek a mindennapi emberekkel, akik véleményt formálnak rólunk. Ezek a biblikusok növendékeiken és barátaikon keresztül egyenként több száz emberrel érintkeznek és adják át véleményüket. Jól érezték magukat, csak kommunikálni szerettek volna az egyszerű emberekkel is.

A konferencia végén a társaság parlamentbe és a budai várba látogatott. Mindenkit lenyűgözött a látvány, többen szeretnének valamikor visszajönni és támogatásukról biztosították az évenként megrendezendő Szegedi Nemzetközi Biblikus konferenciát is. Luz professzor úgy fogalmazott még sehol sem tapasztalta azt, hogy a katolikusok ennyit tennének a biblia tudomány előremozdításáért.

Dr. Benyik György
Szeged, teol. tanár, plébános

Leave a Reply 1441 megnézve, 1 alkalommal mai nap |