< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: 600 milliárdot bukunk Orbán nagy ötletével?

| Mobile | RSS

600 milliárdot bukunk Orbán nagy ötletével?

600 milliárdot bukunk Orbán nagy ötletével?

Az Átlátszó birtokába jutott Vagyonkezelői előterjesztések szerint a magyar kormány olyan üzletet vásárolt 260 milliárd forintért, ami – 355 milliárdot (mínusz háromszázötvenöt milliárdot) ér.

Miután az oknyomozó portál – pereskedés útján – hozzájutott az állami tulajdonú, Magyar Villamos Műveknek az E.on földgáz-nagykereskedő és a földgáztározók megvásárlásáról döntő közgyűlésére kiadott mandátumokhoz és az azt megalapozó előterjesztésekhez, ami ellen a Nemzeti Vagyonkezelő az utolsó pillanatig küzdött –, kiderült, hogy az előterjesztések az E.on földgáz-nagykereskedő piaci értékét a Take-or-Pay kockázatok beárazásával együtt -600 milliárd forintra, nem tévedés, mínusz hatszázmilliárd forintra teszik.

forrás: atlatszo.hu

Szokatlan tranzakció keretében szerezte meg közpénzből az állam az E.on magyarországi földgáz-nagykereskedőjét és gáztározóit: a vételárat már a cégek teljes körű átvilágítása és a szerződés kitárgyalása előtt, a miniszterelnök és az E.on vezére közötti szándéknyilatkozatban meghatározták – írja az Átlátszó, leleplező riportjában.

Az MVM olyan előkészítő anyagot készített, ami olyan kiemelkedő árazási és finanszírozási kockázatokat azonosított, valamint Vagyonkezelő gazdasági főigazgatója véleményében hasonlóan járt el, mindenképpen miniszteri döntést javasolt a témában. A Vagyonkezelő igazgatósága is csak miniszteri utasításra (részvényesi joggyakorlói határozatra) adta ki az MVM közgyűlésre szóló, az E.on-cégek megvásárlására vonatkozó mandátumot, Németh Lászlóné az utasításában pedig a Kormány határozatára hivatkozott. A legfontosabb kockázati tényező a Take-or-Pay kötelezettség, ami annyit tesz, hogy akkor is fizetni kell a Gazpromnak, ha a magyarországi nagykereskedőnek, ha nem tudja a gázt értékesíteni.

A fenti kockázatok miatt az előterjesztés – 600 milliárdra tette a piaci értékét, ami kedvezőtlen esetben akár azt is eredményezheti, hogy a 260 milliárdért megvásárolt nagykereskedelmi jog és a tárolók csak – 355 milliárdot érnek (mínusz háromszázötvenöt milliárd).
forrás:propeller.hu

Leave a Reply 393 megnézve, 1 alkalommal mai nap |