< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orosz katonai járművek törtek be Ukrajnába

| Mobile | RSS

Orosz katonai járművek törtek be Ukrajnába

Orosz katonai járművek törtek be Ukrajnába

Míg a segélyszállító konvoj a határon vesztegelt, orosz páncélozott személyszállító és más katonai járművek lépték át csütörtök este az ukrán határt – állítja a The Guardian és a The Telegraph szemtanúkra hivatkozva.

A két brit lap internetes kiadásában arról számolt be, hogy a sötétség beálltával 23 páncélozott személyszállító katonai jármű, továbbá néhány üzemanyag-szállító és más teherautó lépte át az ukrán határt. Sok járművön az orosz hadsereg jelzése volt látható.
A konvoj részei is lehettek a határátlépők

Oroszország kedden indította útnak segélykonvoját a kelet-ukrajnai oroszbarát lázadók két bástyájának számító Luhanszk és Donyeck lakosságának támogatására, annak ellenére, hogy a nyugati hatalmak és Kijev is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a segélymisszió egy orosz katonai intervenció ürügyéül szolgálhat. Az orosz hatóságokkal egyeztetést sürgetett a koordinálást vállaló Nemzetközi Vöröskereszt is, ez azonban a szervezet szerint egyelőre nem történt meg.

Nem megerősített ukrán sajtóinformációk szerint a konvoj csütörtök este már a határ térségébe ért, és a Luhanszk megyei Krasznodontól nem messze, a szeparatisták által ellenőrzött területen készült átlépni a határt.

A történtekről beszámoló hírügynökségek az említett brit lapokra hivatkoztak, a hírt más források egyelőre nem erősítették meg. A The Telegraph szemtanúkra hivatkozva arról írt: egyelőre nem világos, vajon a katonai járművek a konvojhoz tartoznak-e vagy nem.
Tűzszünetet sürgettek

Az orosz külügyminisztérium csütörtök este tűzszünet életbe léptetését sürgette a Kelet-Ukrajnában harcoló felektől, annak érdekében, hogy garantálni lehessen az úton lévő orosz segélykonvoj biztonságát.

“Erre azért van szükség, hogy garantálni lehessen a küszöbönálló humanitárius akciót”, s hogy szét lehessen osztani “a humanitárius segélyt Délkelet-Ukrajna lakosságának” – hangoztatta késő este kiadott nyilatkozatában a tárca.
A hadi jog – amit mindig megszegnek?

Már a Biblia megfogalmaz néhány háborús alapelvet a nők és gyerekek vagy a követek védelme és óvása kapcsán, de a hadi jog minden kultúrkörben létező dolog. 1864-től él a sebesült katonákat ellátásban részesítő alakulatok mentessége, ezeket nem szabad harcoló alakulatoknak tekinteni (és értelemszerűen hadicsel sem épülhet rájuk…) Tán a legfelkavaróbb wikileaks dokumentum volt pár éve egy iraki csoportosulás helikopterről történő kivégzése (csak felnőttek kattintsanak), ott az amerikaiak gond nélkül kilőtték a sebesültekért érkező kisteherautót.

1949-től szabályozza a háborút a genfi egyezmény – már amennyiben a háborút lehet szabályozni. Kétségtelen, hogy a civil áldozatok aránya egyre csökken a háborús konfliktusok összességében, bár a szíriai polgárháború nyilvánvalóan nem fog javítani a statisztikán… És bár a civil és katonai alakulatok megkülönböztetése is alapvető háborús követelmény, hogy érvényesíthető ez a jog egy olyan szűk, kis helyen, mint Gáza, ami tulajdonképpen egy nagy lakott területnek tekinthető (és ahol katonai objektumok vannak civil épületekben)? A háborús jog mindig is sokkal nehezebben érvényesíthető jog volt, mint bármilyen más jogi terület.
forrás:hír24.hu

Leave a Reply 314 megnézve, 1 alkalommal mai nap |