< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ukrán válság: Obama és Merkel egyetért, hogy Putyin provokál

| Mobile | RSS

Ukrán válság: Obama és Merkel egyetért, hogy Putyin provokál

Ukrán válság: Obama és Merkel egyetért, hogy Putyin provokál

Szerintük provokáció volt az orosz humanitárius konvoj engedély nélküli behatolása Ukrajna területére. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt ülésén a britek szerint senki nem védte az orosz álláspontot, míg az oroszok szerint ugyanit sikerült lenyugtatni a kedélyeket.

Obama és Merkel telefonon vitatta meg a pénteki esetet, és a beszélgetésükről közleményt adott ki a Fehér Ház.
A nemzetközi jog megsértése történt

Egyetértettek abban, hogy Oroszországnak ki kell vonnia a konvojt Ukrajna területéről, és el kell fogadnia azokat a feltételeket, amelyekről korábban megegyezett Ukrajnával és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC). Obama és Merkel aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy orosz csapatokat vontak össze az ukrán határnál. Megismételték, hogy Oroszország támogatást nyújt a kelet-ukrajnai szakadároknak, és ezzel hozzájárul az ukrajnai válság veszélyes súlyosbodásához.

Kijev engedélye és a Nemzetközi Vöröskereszt kísérete nélkül útnak indult pénteken Ukrajnába az orosz humanitárius segélyt szállító konvoj, és mind a 262 kamion elérte Luhanszk városát. Ukrán részről ezt a nemzetközi jog megsértésének, közvetlen katonai agressziónak minősítették, míg Moszkva azzal indokolta lépését, hogy “kimerült minden ürügy”, amellyel az ukrán fél tovább akarta késleltetni a több mint egy hete a határ orosz oldalán veszteglő segélyszállítmány átkelését.
Zárt ülést tartott az ENSZ BT

Az incidensnek szentelte rendkívüli zárt ülését helyi idő szerint péntek este az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A tanácskozás után Mark Lyall Grant brit ENSZ-nagykövet közölte újságírókkal, hogy egy BT-tagország sem kelt Moszkva védelmére, és sokan minősítették törvénytelennek és egyoldalúnak lépését.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet ugyanakkor azt kifogásolta, hogy több BT-tagot nem is a kelet-ukrajnai humanitárius katasztrófa aggasztotta, hanem az orosz segélykonvoj esete. Csurkin elmondta: a BT-ülésen felszólalva kifejtette, hogy Oroszország azután indította útnak a konvojt, hogy hivatalos engedélyt kapott rá Kijevből. Arról is tájékoztatott felszólalásában, hogy Oroszország kapcsolatban áll az ukrán hatóságokkal, és reméli, hogy nem lesznek gondok a segély szétosztásával. Az orosz ENSZ-nagykövet szerint a vita után némileg lenyugodtak a kedélyek a BT-ben.
forrás:hír24.hu

Leave a Reply 289 megnézve, 1 alkalommal mai nap |