< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Lemondott a francia kormány////Démissionné du gouvernement français

| Mobile | RSS

Lemondott a francia kormány////Démissionné du gouvernement français

Lemondott a francia kormány

Benyújtotta a francia kormány lemondását hétfő reggel Manuel Valls miniszterelnök Francois Hollande államfőnek.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Hollande felkérte Vallsot arra, hogy újra ő alakítson kormányt, amelynek összetételét kedden jelentik be.

Hírmagyarázók szerint az átalakítás hátterében az állhat, hogy Benoit Hamon oktatási és Arnaud Montebourg gazdasági miniszter a hétvégén a kormány által elfogadott megszorító intézkedéseket bírálta, és arra szólított fel, hogy a Németország által szorgalmazott költségvetési fegyelem helyett inkább a fogyasztást és a beruházásokat támogassák. Valls már vasárnap este elfogadhatatlannak nevezte a kormány gazdaságpolitikája elleni éles bírálatokat.

manuel vallsManuel Valls

“Úgy véljük, hogy átléptünk egy határt abban az értelemben, hogy egy gazdasági miniszter nem foglalhat állást ily módon a kormány gazdasági irányvonaláról és egy olyan európai partnerről, mint Németország” – jelezték a francia hírügynökségnek a kormányfőhöz közel álló források. “A miniszterelnök úgy döntött, hogy lépni fog” – tette hozzá a forrás, de azt nem egyértelműsítette, hogy a gazdasági tárcavezetőnek távoznia kell-e a kormányból.

A Szocialista Párt baloldali szárnyához tartozó Montebourg hétfő reggel megerősítette a köztársasági elnök és a miniszterelnök által meghatározott gazdaságpolitikával szembeni fenntartásait. Ugyanakkor visszautasította azt a feltételezést, hogy megsértette a kormányzati szolidaritást. Azt is mondta: nem tudja, hogy el kell-e hagynia a kormányt, de ő ezt nem feltételezi.

“Nem hiszem, hogy meg kellene büntetni egy olyan minisztert, aki a kollegiális beszélgetéseken felvetett javaslataiba bevonja a franciákat” – hangsúlyozta Montebourg az Europe 1 rádióban. “A vita nem a tekintélyről szól, hanem a gazdasági irányvonalról. A kormányon belüli szolidaritást senki nem kérdőjelezte meg, hiszen a döntések megszülettek” – tette hozzá.

A miniszter egyébként a Le Monde című napilap szombati számában megjelent interjúban is egyértelműen az Hollande és Valls által képviselt gazdaságpolitika ellen foglalt állást. “Németország a megszorító politika csapdájába esett és azt rákényszeríti egész Európára” – fogalmazott az interjúban Montebourg. “A német jobboldalról beszélek, amely támogatja Angela Merkel (kancellárt). Franciaországnak nem feladata a német jobboldal ideológiai alaptételeihez csatlakoznia” – tette hozzá.

A gazdasági miniszter azt követően foglalt állást, hogy Berlin nem támogatta Hollande kérését az európai gazdaságpolitikának a növekedést és a munkahelyteremtést előtérbe helyező irányváltását illetően, miközben Franciaországban a gazdasági helyzet nem javul. Párizs a 2014-re tervezett gazdasági növekedését a közelmúltban módosította a GDP-arányos 0,5 százalékra az eredetileg tervezett 1 százalékról, miután az első két negyedévben stagnáltak a mutatók.

Berlin nem kommentál
Berlin nem kívánja kommentálni a francia kormány hétfői lemondását. Georg Streiter német helyettes kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón francia belügynek minősítette a lemondást. “Angela Merkel kancellár, aki jelenleg Spanyolországban tart sajtótájékoztatót, ugyanezt mondaná” – vélekedett. Hozzátette: a német kormány hosszú ideje azt vallja, hogy nincs ellentmondás a gazdasági növekedés és a költségvetési konszolidáció között. Továbbra is a gazdaság gyorsabb bővülése és a foglalkoztatottság növekedése érdekében dolgozunk – jegyezte meg. Az eddigi francia gazdasági miniszter, Arnaud Montebourg bírálta a párizsi kormány által elfogadott megszorító intézkedéseket a hétvégén, és arra szólított fel, hogy a Németország által szorgalmazott költségvetési fegyelem helyett inkább a fogyasztást és a beruházásokat támogassák. Manuel Valls francia miniszterelnök vasárnap elfogadhatatlannak nevezte a kormány gazdaságpolitikája elleni éles bírálatokat. “Úgy véljük, hogy átléptünk egy határt abban az értelemben, hogy egy gazdasági miniszter nem foglalhat állást ily módon a kormány gazdasági irányvonaláról és egy olyan európai partnerről, mint Németország” – jelezték a francia hírügynökségnek a kormányfőhöz közel álló források.

atv.hu / MTI

forrás:av.hu

Démissionné du gouvernement français

Présenté par la démission du gouvernement français lundi matin, la tête de Manuel Valls Premier ministre François Hollande de l’Etat.

Communication de la Présidence de la République, selon Hollande Valls a été invité à rétablir son gouvernement mardi pour annoncer la composition.

Les commentateurs que la conversion peut être expliquée par cette Benoît Hamon éducation et Arnaud Montebourg ministre des affaires économiques le week-end ont critiqué les mesures d’austérité adoptées par le gouvernement, et a appelé à plus de promouvoir la consommation et de l’investissement à la place préconisée par la discipline budgétaire allemand. Valls dimanche soir a été appelé de vives critiques inacceptable contre la politique économique du gouvernement.

Manuel Valls vallsManuel

«Nous croyons que nous avons franchi un seuil dans le sens où un ministre de l’économie pas pris position afin que les orientations économiques du gouvernement et un partenaire européen par l’Allemagne” – l’agence de nouvelles française signalé des sources proches du gouvernement à la tête. “Le Premier ministre a décidé qu’il se déplace sur,” – dit la source, mais il n’est pas précisé que ce soit le gestionnaire de portefeuille économique de quitter le gouvernement.

Montebourg appartenant à l’aile gauche du Parti socialiste de lundi matin, le président et des réserves contre les politiques économiques définies par le Premier ministre est confirmée. Toutefois, il a rejeté l’idée que le gouvernement a violé la solidarité. Il a également dit que vous ne savez pas que vous avez besoin de quitter le gouvernement, mais il ne croit pas.

“Je ne pense pas que vous devriez punir un banquier qui se livrent à des discussions collégiales et propositions soulevées par les Français” – a souligné Montebourg radio Europe 1. “Le débat n’est pas une question de prestige, mais la direction économique étant en solidarité avec le gouvernement, personne ne doute parce que les décisions ont été mis en place.” – Il a ajouté.

Le ministre contraire le quotidien Le Monde a publié une interview samedi a été clairement à l’encontre représenté par Hollande et Valls soumissions de politique économique. “L’Allemagne a diminué en Europe et en forçant la politique d’austérité piège” – Montebourg dit dans l’interview. “La conversation de droite allemand, qui soutient Angela Merkel de la France (chancelier) n’est pas pour l’extrême-droite principe idéologique allemand de connexion.” – Il a ajouté.

Le travail de ministre de l’économie après occupé que Berlin n’a pas soutenu la demande de la politique économique européenne Hollande pour la croissance et des emplois axés réorientation égard de la France alors que la situation économique ne s’améliore pas. Prévisions de croissance économique pour 2014 a été récemment modifié par le rapport de Paris-PIB à 0,5 pour cent de celui prévu à l’origine pour cent, après les deux premiers trimestres de les indicateurs ont stagné.

Berlin aucun commentaire
Berlin ne souhaite pas faire de commentaire sur la démission du gouvernement français le lundi. Le porte-parole adjoint du gouvernement Georg Streiter allemand problème interne français lors d’une conférence de presse a décrit la renonciation. “La chancelière Angela Merkel, qui détient actuellement une conférence de presse en Espagne, disent la même chose” – était d’avis. Il a ajouté que le gouvernement allemand pendant une longue période, estime qu’il n’y a pas de contradiction entre la croissance économique et la consolidation budgétaire. Nous continuons également à accélérer la croissance économique et croissance de l’emploi – at-il dit. L’ancien ministre français de l’Économie Arnaud Montebourg a critiqué les mesures d’austérité adoptées par le gouvernement à Paris le week-end, et a appelé à plus de promouvoir la consommation et de l’investissement à la place préconisée par la discipline budgétaire allemand. Le Premier ministre français Manuel Valls a appelé dimanche de vives critiques inacceptable contre la politique économique du gouvernement. «Nous croyons que nous avons franchi un seuil dans le sens où un ministre de l’économie pas pris position afin que les orientations économiques du gouvernement et un partenaire européen par l’Allemagne” – l’agence de nouvelles française signalé des sources proches du gouvernement à la tête.

atv.hu / MTI

Source: av.hu

Leave a Reply 244 megnézve, 2 alkalommal mai nap |