< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Nigériában kiáltották ki az újabb iszlám államot

| Mobile | RSS

Nigériában kiáltották ki az újabb iszlám államot

Nigériában kiáltották ki az újabb iszlám államot

Kalifátust kiáltott ki a Boko Haram szélsőséges muszlim szervezet Nigériában. Ezt azzal nyomatékosították, hogy agyonlőttek 20 civil ruhás férfit. Nigéria szerint szó sincs új államról, jóllehet a terrorszervezet birtokában van egy kétszázezres város, és az ország több részét is ellenőrzik.

Muszlim államot kiáltott ki az általa elfoglalt északkelet-nigériai területeken a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet – közölte hétfőn a BBC brit közszolgálati adó hírportálja. “Köszönjük Allahnak, hogy győzelemre segítette hittestvéreinket Gwozában, és a várost az iszlám állam részévé tette” – mondta a terrorcsoport vezetője, Abubakar Sekau egy videoüzenetben.

Sekau azért gratulált, mert pár hete sikerült átvenniük az ellenőrzést az ország északkeleti részében fekvő 265 ezres város, Gwoza felett. A vezér a videón magasztalta Abu Bakr al-Bagdadit, az iraki és szíriai Iszlám Állam vezetőjét, de az nem világos, hogy az általuk kikiáltott államot mostantól a közel-keleti vérszomjas terroristák állama részének tekintik-e.
Kivégzések

Az 52 perces felvételen az is látható, amint a szervezet fegyveresei 20 civil ruhás férfit agyonlőnek. Gwozai lakosok pedig arról számoltak be, hogy a Boko Haram kitűzte zászlóit a várost korábban kormányzó emír palotájára.
Forrás: AFP/Ho

A nigériai hatóságok szerint hazugság a Boko Haram azon állítása, hogy iszlám államot hozott volna létre az ország északi részén. A hadsereg szóvivője az üzenetre válaszul közölte, hogy az ország szuverenitása és területi integritása sértetlen. Azt egyelőre nem tudni, hogy Sekau szövetkezett-e az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezettel.
Leányrablók

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a csoport tagjai legalább kétezer civil lakossal végeztek az év eleje óta.

A Boko Haram áprilisban azzal került a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, hogy elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A lányok közül több mint kétszázan továbbra is a fogságukban vannak. A szervezetről és a leányrablásról korábban itt írtunk bővebben.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 157 megnézve, 1 alkalommal mai nap |