< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Magyarország – szemben a világgal((((Ungarn – gegen die Welt

| Mobile | RSS

Magyarország – szemben a világgal((((Ungarn – gegen die Welt

Magyarország – szemben a világgal

A miniszterelnök hétfőn lemondott az értékalapú diplomáciáról, ezt szerinte a félnótás országoknak találták ki FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Nem lehet a biztonságpolitikai szempontokat a gazdaságiak elé helyezni a diplomáciában – mondta lapunknak Balázs Péter. A volt külügyminiszter szerint nem tarthatjuk követendő példának az államszervezési elvekben az autoriter országokat, akkor sem, ha kereskedünk velük. Erre hivatkozva pedig nem igazolhatóak a hazai antidemokratikus folyamatok.

Ellentmondásokkal volt tele a miniszterelnök nagykövetek előtt tartott hétfői beszéde, hiszen miközben megerősítette transzatlanti elkötelezettségünket, azzal szöges ellentétben lévő állításokat fogalmazott meg – mondta lapunknak Balázs Péter. Orbán Viktor beszédében egyebek közt azt mondta, el kell szakadnunk az értékalapú diplomáciától, mert azt csak “félnótások” alkalmazzák. A Bajnai-kormány volt külügyminisztere, az Európai Bizottság egykori biztosa szerint Orbán szavai alapján úgy tűnik, hogy a kormányfő mindenestül elvetette az értékalapú külpolitikát, és vele együtt az emberi jogok és a demokratikus alapjogok durva megsértésnek elutasítását is, amely pedig “vörös vonalat” jelent minden európai uniós tagállam és NATO-szövetségeseink számára.

Balázs Péter szerint Orbán ügyesen érvelt: arra hivatkozott, hogy egyes nyugati országok és vállalataik is gazdasági kapcsolatban állnak a saját értékközösségükbe nem tartozó országokkal, például Oroszországgal és Kínával. A volt külügyminiszter szerint azonban a kormányfő tudatosan összekeverte a szövetségeseinktől és a külföldi üzleti partnereinktől elvárható értékrendet. “Nem mindegy, kivel ülök le vacsorázni, és kivel kereskedek” – érzékeltette a különbséget Balázs Péter, aki szerint a diplomáciában nagyon meg szokták válogatni az “árnyalatokat”, azaz, hogy kit neveznek barátnak vagy stratégiai partnernek. “Azzal, hogy üzleti kapcsolatban állok egy antidemokratikus állammal, a saját országomban még nem legitimálhatom az antidemokratikus folyamatokat, amelyeket a szövetségeseim is bírálnak” – tette hozzá Balázs Péter.
Visszavágott a kormány az amerikai sajtónak
Magyarországon a média sokrétű és szabad, és a munkaalapú társadalomról szóló orbáni gondolatok egy működőképes alternatívát jelentenek a jóléti állam fenntarthatatlanságával szemben – írta a magyar kormány szóvivője a The Washington Postban megjelent olvasói levélben. Az amerikai napilap szerkesztőségi cikke a közelmúltban élesen bírálta a magyar miniszterelnök illiberális demokráciafelfogását, és egyebek közt kijelentette: párhuzam látszik a jelenlegi magyar kabinet, illetve “a 20. század sarlatánjainak és gengsztereinek”, köztük a nácikat támogató II. világháborús magyar rezsimnek a politikájával. Kovács Zoltán szerint 2010 óta az Orbán-kormány volt a térség “legerősebb bástyája a jobboldali szélsőségességgel szemben”, és az Európai Unióban a legkitartóbb erőfeszítéseket tette a magyar romák segítésére. Azt írta továbbá, hogy “Orbán nem utasítja el az európai értékeket, mint (Orbán) mondta, Magyarország tiszteletben tartja a keresztény értékeket, a szabadságot és az emberi jogokat”. A miniszterelnök “nem veti el a liberalizmus alapelveit, például a szabadságot, (…) de nem ez az ideológia az államszervezés központi eleme”.

Az Együtt-PM társelnöke blogbejegyzésében szintén arról írt, hogy Orbán nem azért beszélt tegnap az értékek teljes elvetéséről külpolitikai stratégiánkat érintően, mert ettől jobban érvényesülhetnek nemzeti érdekeink, hanem azért, mert az Európai Unió még a jelenlegi, felettébb gyenge formájában is a kormányfő számára elfogadhatatlanul korlátozza szuverenitását. “Keleten olyan partnereket keres hazánk számára, akik kisebb-nagyobb üzleti lehetőséget látnak bennünk, de az államműködésbe nem szólnak bele. Nyugaton csak olyan partnereket találna, amelyek egy ponton túl jogbiztonságot, sajtószabadságot, átláthatóságot is megkívánnának saját érdekeik védelme szempontjából, és részben meggyőződésük miatt is” – írta Szigetvári Viktor. A politkus szerint ugyanakkor Magyarország akkor követi a valódi nemzeti érdekét, ha okosan egyensúlyozik nyugat és kelet határán. “Értékeink minden szempontból a nyugathoz kötnek, ott vannak stratégiai szövetségeseink. Érdekeink pedig arra kényszerítenek bennünket, hogy akár energetikában, akár gazdaságfejlesztésben partnereket keressünk keleten is. Ez a helyes reálpolitikai egyensúly” – tette hozzá Szigetvári.

Beszédében Orbán Viktor meglepő módon a menekültkérdést is feszegette, bűnnek nevezve az illegális bevándorlást. Balázs Péter szerint Orbán konfliktuskereső, a folytonos külpolitikai “harc” által hazai támogatottságot remélő politikájának köszönhető az európai bevándorlás kérdésének felemlegetése, hiszen Magyarország szempontjából ez valójában egy ál-konfliktus. A menekültek áradata ugyanis elsősorban a célállomásként szolgáló, fejlett észak-, és nyugat-európai országok (Nagy-Britannia, Franciaország, Svédország stb.), illetve a bevándorlók többsége által érintett, dél-európai tranzitországok (Olaszország, Spanyolország, Görögország) problémája, Magyarországot viszonylag kevés menekült célozza meg. “A józan politika nem vállal fel felesleges konfliktusokat” – tette hozzá a diplomata.

A magyar nagykövetek új, a miniszterelnök által felvázolt szerepfelfogását, amely szerint a diplomatáknak törekedniük kell a gazdasági kapcsolatok erősítésére akár vállalati szinteken is, Balázs Péter alapvetően hasznos gondolatnak nevezte. Csakhogy a volt miniszter szerint a diplomácia eddig is kivette a részét a külgazdasági célok segítéséből, ő maga, illetve Martonyi János is a külgazdaság területéről érkezett a külügyminiszteri székbe. Nem lehet azonban szétválasztani a diplomácia biztonsági és gazdasági funkcióját, ahogy azt Orbán tette beszédében. “Mindig az élet-, és a vagyonbiztonság az elsődleges szempont, főleg a jelenlegi világpolitikai helyzet, például az orosz-ukrán vagy az iraki konfliktus kapcsán, hiszen ha bármelyik országgal kapcsolatban biztonsági kockázatok merülnek fel, akkor ott nem lehet tartós gazdasági kapcsolatokat építeni” – mondta Balázs Péter.
Német bírálat
Miközben világszerte a liberális demokrácia heves és egyre élesebb versenyben van, az Európai Unióban is vannak erők, amelyek a nehézkesnek és gyengének nevezett demokrácia bukását hirdetve indulnak szavazatvadászatra – mondta tegnap Németország külügyminisztere a német külképviseleti vezetők konferenciáján. Az Együtt-PM szakpolitikusa szerint Frank-Walter Steinmeier ezzel egyértelműen Orbán Viktor miniszterelnök hírhedt tusványosi beszédére utalt, amelyben a liberális demokrácia hanyatlását és az illiberális demokrácia hazai bevezetését vizionálta. Hajdu Nóra úgy fogalmazott, érdemes összehasonlítani a szinte egyidőben tartott magyar és német nagyköveti értekezletet: “Miközben a Magyarország számára hagyományosan elsőszámú európai partnerország olyan vendégeket hívott meg saját követi konferenciájára, mint Javier Solana korábbi NATO-főtitkár, illetve az unió volt külügyi főképviselője, vagy a jelenlegi svájci államfő, addig a magyar diplomaták találkozóját 2014-ben már elkerülik a nemzetközi vendégek. Erre korábban másfél évtizedig nem volt példa”.
Hajdu Nóra szerint ennél is fontosabb eltérés a két ország külpolitikájában, hogy miközben Németország a jelenlegi kiélezett nemzetközi helyzetben éppen a nyugat értékközösségére hívja fel a figyelmet, ennek tulajdonít döntő jelentőséget, addig a magyar kormányfő arról beszél, hogy az értékvezérelt diplomácia ideje lejárt. “Mindenki lásson tisztán: illiberális jogállam nem létezik, az ilyen törekvések az önkény alapjait fektetik le. Magyarországon ma csak részben működik a jogállam, ezt pedig legfontosabb stratégiai partnereink is pontosan látják” – tette hozzá az Együtt-PM politikusa.
A német külügyminiszter szerint egyébként nemcsak “sajátos államformánkat”, a liberális demokráciát teszi próbára a változó világ, hanem magát “az államiság eszméjét” is, hiszen az államok sérülékenysége és sodródása a teljes bukás felé a Szíria és Irak közötti térség mellett Afrikában is megfigyelhető. Az ukrán válsággal pedig “visszatért Európába a háború és béke kérdése”, Oroszország megkérdőjelezi a kontinensen meghúzott határokat. A német felfogással éles ellentétben fogalmazott Orbán Viktor a közelmúltban, amikor az oroszok ukrajnai beavatkozására reagáló európai uniós szankciókról azt mondta: “lábon lőttük magunkat, a megszorítások ugyanis többet ártanak nekünk, illetve az exportra termelő országoknak, mint Oroszországnak”.

szerző:Molnár Richárd

forrás:népszava online.hu

Ungarn – gegen die Welt

Der Ministerpräsident trat am Montag in einer Werte-basierte Diplomatie, denkt dieser Idiot das Land erfunden FOTO: TOTH Gergö

Es kann nicht vor den Sicherheitsaspekten der Wirtschaftsdiplomatie gelegt werden – Péter Balázs sagte diese. Der ehemalige Außenminister sagte, die Regierung kann nicht ein Beispiel zu halten, um die Prinzipien der Organisation autoritären Staaten zu folgen, auch wenn wir den Handel mit ihnen. Dies kann nicht durch Bezugnahme auf die heimischen Anti-demokratische Prozesse zu rechtfertigen.

Der Ministerpräsident war voller Widersprüche vor Montag Botschafter Rede gehalten, denn während die transatlantische bestätigt unser Engagement, die Vorwürfe in starkem Kontrast setzen – Péter Balázs sagte diese. Viktor Orban sagte in seiner Rede unter anderem, muss getrennt werden wertorientierte Diplomatie, weil es nur so verwendet wird “félnótások.” Minister für Auswärtige Angelegenheiten der Bajnai-Regierung, der Europäischen Kommission, der ehemalige Kommissar, aufgrund der Worte Orban scheint zu sein, der Ministerpräsident Komplett Ablehnung der Werte-basierte Außenpolitik, und mit ihr die Ablehnung der Menschenrechte und demokratischen Grundrechte in einer groben Verletzung, die eine “rote Linie” für alle EU-Mitgliedstaaten und ihre NATO-Verbündeten für.

Laut Peter Balazs Orban geschickt argumentiert, behauptet, dass einige westliche Länder und Unternehmen sind auch wirtschaftlich miteinander verbundenen Länder, die nicht ihre eigenen értékközösségükbe gehört, wie Russland und China. Allerdings, sagte der Außenminister der Ministerpräsident hatte bewusst die Verbündeten und die erwarteten Werte der ausländischen Geschäftspartner zu verwechseln. “Egal, wer Sie sitzen zu Tisch, und mit denen Händler” – reflektieren den Unterschied Péter Balázs, der sagte, dass die Diplomatie wird in der Regel die “Nuancen”, das heißt, dem wird ein strategischer Partner oder Freund rief sortiert. “Die Tatsache, dass ich ein Geschäft mit nicht-demokratischen Staat, nicht einmal in meinem eigenen Land legitimálhatom undemokratische Prozesse, die auch die Verbündeten kritisiert” – fügte Herr Balázs.
Schnitt zurück, die Regierung in der amerikanischen Presse
Ungarn ist vielfältig und freie Medien und die Gesellschaft auf der Grundlage der Arbeit Urbane Gedanken sind eine echte Alternative zu der Nicht-Nachhaltigkeit des Wohlfahrtsstaates – der ungarischen Regierungssprecher, schrieb in der Washington Post veröffentlicht Leserbriefe. Artikel Leitartikel in der amerikanischen Zeitung kürzlich scharf kritisiert ungarische Ministerpräsident illiberalen Vorstellung von Demokratie, und unter anderem sagte: scheint die aktuelle ungarische Kabinett parallel, und “sarlatánjainak des 20. Jahrhunderts und Schläger”, darunter die Unterstützung der Nazis II. Weltkrieg Politik der ungarischen Regierung. Zoltan Kovacs seit 2010 die Regierung Orbán war “das stärkste Bollwerk gegen die Rechtsextremismus” in der Region und der Europäischen Union, den anhaltenden Bemühungen, um die ungarischen Roma zu unterstützen. Er schrieb weiter, dass “Orbán nicht die europäischen Werte ablehnen wie (Urban) die Ungarn respektiert die christlichen Werte, Freiheit und Menschenrechte .” Der Ministerpräsident “nicht lehnen die Prinzipien des Liberalismus, wie Freiheit, (…), aber es ist nicht im Zentrum der Ideologie der staatlichen Organisation.”

Die Co-PM Co-Chairman Blog-Eintrag schrieb auch, dass Orban nicht sprach gestern vollständige Ablehnung der Werte der außenpolitischen Strategie betreffend, da dies besser durchgesetzt werden, die nationalen Interessen, sondern auch, weil die Europäische Union ist die aktuelle, sehr schwach und inakzeptabel, dem Ministerpräsidenten für seine Souveränität zu beschränken. “East sucht Partner für unser Land, die sie als kleine und große Geschäftschance sehen suchen, aber der Staat den Betrieb nicht stören. West nur einen Partner, der über einen bestimmten Punkt Sicherheit, die Freiheit der Presse, Transparenz megkívánnának ihre eigenen Interessen in Bezug auf die zu schützen, und teilweise wegen des Glaubens finden auch “- von Victor Szigetvári geschrieben. Die politkus Ungarn, jedoch folgt sie der wahren nationalen Interesse, wenn mit Bedacht auszugleichen den Cursor Grenze im Westen und Osten. ‘Werte in allen Bereichen in den Westen gebunden, es gibt strategische Verbündete und unsere Interessen zwingen uns, Energie aufnehmen, oder der wirtschaftlichen Entwicklung im Osten ist für Partner, dieses Recht zu realen politischen Balance machen suchen .. “- Added Szigetvári.

In seiner Rede, Viktor Orban, raschend, dass die Flüchtlingsfrage ist eine Belastungsprobe ein Verbrechen genannten illegalen Einwanderung. Laut Orbán, Péter Balázs Hoffnung Konflikt suchen, die kontinuierliche Außenpolitik “Kampf” durch inländische Unterstützung für die europäische Einwanderungspolitik durch die Ausgabe von felemlegetése, Ungarn Sicht ist eigentlich ein Pseudo-Konflikt. Von Flüchtlingen ist in erster Linie für das Ziel, in nördlichen und westlichen europäischen Ländern entwickelt (Großbritannien, Frankreich, Schweden, usw. ..) und die Mehrheit der Einwanderer von südeuropäischen Transitländer (Italien, Spanien, Griechenland) Problem Ungarn will nur relativ wenige Flüchtlinge. “Eine gute Politik nicht nehmen unnötige Konflikte” – fügte der Diplomat.

Die neue ungarische Botschafter, Rollenverständnis des Ministerpräsidenten dargelegt, dass die Diplomaten sollten darauf abzielen, die Wirtschaftsbeziehungen grundsätzlich nützlich Idee bis zur Unternehmensebenen, Péter Balázs genannt stärken. Aber der Minister war, dass die Diplomatie hat sich auch bei der Förderung der Ziele der Außenhandel eine Rolle gespielt, er und Janos Martonyi kam in das Gebiet der Außenhandels Außenminister Stuhl. Sie können die wirtschaftlichen Funktionen der Diplomatie und Sicherheit nicht zu trennen, aber, wie er in seiner Rede Orban hat. “Es ist immer das Leben und Eigentum Sicherheit, die Hauptsorge, gerade in der aktuellen weltpolitischen Situation, wie die russisch-ukrainischen oder im Zusammenhang mit dem Konflikt im Irak, als ob in Bezug auf ein Land von Sicherheitsbedrohungen entstehen, dann kann es nicht dauerhafter Wirtschaftsbeziehungen sein” – Peter Balazs sagte.
Deutsch Kritik
Während die liberale Demokratie in der ganzen Welt und zunehmend scharfen Wettbewerb von der Europäischen Union gibt es Kräfte, die schwerfällig und Fall der schwachen sogenannte Demokratie verkünden starten Jagd Stimmen sind – sagte in Deutschland Außenminister gestern die deutschen Auslandsvertretungen Konferenzleiter. Zusammen mit der PM-Berufspolitiker, nach Frank-Walter Steinmeier dies deutlich an Ministerpräsident Viktor Orban tusványosi berüchtigten Rede bezeichnet, in der illiberalen Demokratie und der Rückgang der inländischen Einführung der liberalen Demokratie vorgesehen. Hajdu Nora hatte dies zu sagen, es lohnt sich den Vergleich der deutschen und ungarischen Botschafter treffen fast gleichzeitig statt: “Während traditionell die Nummer eins europäischen Partnerländern, damit die Gäste ihre nach der Konferenz für Ungarn, Javier Solana, der ehemalige NATO-Generalsekretär aufgefordert, und die Gewerkschaft war auswärtige Angelegenheiten Hohen Vertreters oder die aktuelle Schweizer Präsident, Ungarisch Diplomaten treffen im Jahr 2014, hatte die internationalen Gäste vermieden. fünfzehn Jahren das nicht passiert war. ”
Hajdu Nora unter allem Unterschiede in der Außenpolitik der beiden Länder, die zwar in Deutschland der derzeitigen angespannten internationalen Lage, rufen Sie einfach die Westen ist die Gemeinschaft der Aufmerksamkeit, da legt entscheidende Bedeutung in der ungarische Ministerpräsident spricht zu den wertorientierten Diplomatie ist abgelaufen. “. Jeder klar sehen Illiberal Rechtsstaatlichkeit gibt es nicht, diese Bemühungen können die Grundlagen der Gewaltherrschaft in Ungarn heute legen ist nur ein Teil der Rechtsstaatlichkeit arbeitet, können Sie genau sehen, was ist die wichtigste strategische Partner als auch”, – sagte der Politiker Co-Uhr.
Der deutsche Außenminister sagte, würde nicht nur “eine besondere Form der Regierung unsere” liberalen Demokratie wird den sich verändernden Welt, sondern auch sich selbst als “der Staatlichkeit Idee” sowie Verletzlichkeit und driften von Staaten zum Totalausfall durch den Bereich zwischen Syrien und dem Irak in Afrika zu beobachten testen. Die ukrainische Krise “zurück nach Europa die Frage von Krieg und Frieden,” Russland in Frage, die Grenzen auf dem Kontinent gezogen. In scharfem Kontrast zu dem Ansatz der deutschen sagte Viktor Orban vor kurzem, als die Russen in der Ukraine reagiert Intervention der Europäischen Union Sanktionen, sagte: “Bein geschossen es uns, die mehr Strenge schadet uns und die exportorientierte Länder wie Russland.”

Autor: Richard Molnar

Quelle: Referendum online.hu

Leave a Reply 268 megnézve, 2 alkalommal mai nap |