< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Putyin a nácikhoz hasonlította az ukrán katonákat

| Mobile | RSS

Putyin a nácikhoz hasonlította az ukrán katonákat

Putyin a nácikhoz hasonlította az ukrán katonákat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a kelet-ukrajnai városok ukrán katonák általi ostromát a II. világháború eseményeihez és a náci katonák tetteihez hasonlította.

“Szomorúan látom, de ez a II. világháború eseményeire emlékeztet engem, amikor a náci német megszállók körbevették a városainkat, mint Leningrádot és közvetlenül bombázták a városokat és a lakóikat” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrán katonák kelet-ukrajnai tevékenységéről egy ifjúsági nyári táborban pénteken a Russia Today beszámolója szerint. Az elnök felidézte, hogy a lövésnyomok még ma is arra emlékeztetik Szentpétervár lakóit, hogy az utcák melyik oldala volt jobban kitéve a lövéseknek.

Az elnök azt mondta, most ugyanúgy, mint a világháborúban, a kelet-ukrán városokat körbeveszi az ukrán katonaság, amely lakónegyedek bombáz és tönkre akarja tenni az infrastruktúrát és megtörni az ellenállókat.

Putyin az Ilovajszk városnál a szeparatisták által körbezárt ukrán katonákról azt mondta, Kijev megtagadta, hogy a szabad elvonulásról tárgyaljanak, ez pedig az elnök szerint “óriási hiba volt, amely rengeteg emberi veszteséghez fog vezetni”. Korábban arról jelentek meg hírek, hogy bár a szeparatisták megígérték, hogy szabadon elvonulhatnak a körbezárt katonák, amikor azok a nekik nyitott folyosón át távozni készültek, tüzet nyitottak rájuk.

Putyin hozzátette, az ukrán vezetése szerinte megmutatta, hogy képtelen ellenőrzés alatt tartani a helyzetet. Mint mondta, szerinte az ukránok úgy állnak a dologhoz, hogy tárgyalásokat szeretnének, de közben még hagyják az alakulataikat lövöldözni.

Mint mondta, szerinte ideje elfogadni, hogy erőszakkal nem lehet rendezni a válságot, ezért az ukrán hatóságoknak le kell ülnie tárgyalni, de “nem technikai kérdésekről, hanem az alapvető kérdésekről”.

Puytin hozzátette, szerinte a kelet-ukrajnai helyzet fő problémája az, hogy az ukrán hatóságok elzárkóznak a szakadárokkal folytatandó, lényegre törő párbeszédtől. Putyin megjegyezte, hogy az orosz és az ukrán gyakorlatilag egyazon nép.

Az orosz elnök észak felé is kitekintett beszédében. Mint mondta, Moszkvának meg kell erősíteni helyzetét mind gazdaságilag, mind katonailag a természeti kincsekben gazdag Arktisz (Északi-sarkvidék) térségében, ahol más országok egymással versengve törekednek befolyásra szert tenni. “Érdekeink az Arktiszra összpontosulnak” – mondta Putyin.

MTI

forrás:atv.hu

Leave a Reply 299 megnézve, 1 alkalommal mai nap |