< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Washington tankokat és katonákat vezényel Kelet-Európába

| Mobile | RSS

Washington tankokat és katonákat vezényel Kelet-Európába

Washington tankokat és katonákat vezényel Kelet-Európába

A tervekről Vanessa Hillman alezredes, a Pentagon szóvivője beszélt csütörtökön Washingtonban. A tervek szerint októberben a 1. lovassági hadosztály 1. dandárjának 600 katonáját vezénylik majd Lengyelországba és a balti államokba, hogy ott a 173. légi szállítású dandár ejtőernyőseit felváltva vegyenek rész kiképzési gyakorlatokon.

Amerikai részvétellel a NATO keleti határai mentén az elmúlt időben több hadgyakorlatot is tartottak az ukrajnai szakadárok orosz támogatása miatt nyugtalan szövetségesek megnyugtatása érdekében. Az Egyesült Államok emellett F-16-os vadászrepülőket vezényelt Lengyelországba és részt vesz a balti államok légterének biztosításában is.

Kijev és a nyugati országok azzal vádolták meg csütörtökön Oroszországot, hogy csapatai közvetlenül is részt vesznek a kelet-ukrajnai harcokban. A NATO szerint mintegy 1000 orosz katona támogatja közvetlenül a Moszkvához húzó szakadárokat.

A NATO vezetői szerint a szövetségnek az ukrajnai konfliktus miatt át kellene értékelnie a stratégiáját és csapatainak elrendezését. A NATO szeptember 4-én és 5-én csúcstalálkozót tart Walesben.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 214 megnézve, 1 alkalommal mai nap |