< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Civilek vs. ORFK: diszkriminálnak-e a rendőrök?

| Mobile | RSS

Civilek vs. ORFK: diszkriminálnak-e a rendőrök?

2014. augusztus 30. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Civilek vs. ORFK: diszkriminálnak-e a rendőrök?

Papp Károly országos rendőrfőkapitány szerint a rendőrség nem diszkriminálja a romákat a szabálysértési bírságolási gyakorlata során, ezért nem tartja indokoltnak a civilek által javasolt munkacsoport felállítását. Tovább tart a civilek és a rendőrség nyilatkozatháborúja.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány válaszolt arra a levélre, amelyben hat civil szervezet, az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), a Roma Sajtóközpont (RSK), az Ide Tartozunk! Roma Közösségi Hálózat és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil-rendőr munkacsoport létrehozására tett javaslatot a rendőrség bírságolási gyakorlatának fejlesztése, az egyenlő bánásmód tiszteletben tartása érdekében.

Az RSK beszámolója szerint az együttműködést kezdeményező szervezetekhez rendszeresen érkeznek panaszok roma származású állampolgárok részéről a rendőrök aránytalan és túlzó bírságolási gyakorlatával kapcsolatban.

Legutóbb a Roma Sajtóközpont által összegyűjtött esetek kaptak nyilvánosságot. A civilekhez eljutó panaszok szerint sok településen a rendőrség kifejezetten utazik a romákra, és olyan apró-cseprő, jellemzően közlekedési, főleg kerékpáros szabálysértésekért büntetik őket rendszeresen, amelyekért a nem roma lakosokat nem szokták, pedig körükben is előfordulnak ugyanezek a szabálytalanságok.

Ez a civilek szerint sérti a megbírságolt roma személyeknek az egyenlő bánásmódhoz való jogát.

A rendőrfőkapitány szerint azonban a fenti, etnikai profilalkotásnak nevezett megkülönböztetés nincs jelen a bírságolási gyakorlatban, ezért nem működik együtt a civilekkel a munkacsoport felállításában. A civil szervezetek újabb levelükben pontról pontra reagálnak a rendőri vezetőnek a bírságolás során megvalósuló diszkriminációt tagadó érveire.

Papp Károly szerint számos szabálysértési bírság kiszabásánál a rendőrnek eleve nincs mérlegelési lehetősége, mert fix mértékű bírságot kell kiszabnia. Csakhogy a jogvédők által feltárt esetek többségében nem ír elő kötelező mértékű bírságot a jogszabály.
A főkapitány szerint az 5 ezer és 50 ezer forint között kiszabható bírságok esetén az országos átlag 10.770 forint. A jogvédők szerint éppen a feltárt esetek, amelyekben az ország legszegényebb vidékein rendszeresen és dokumentálva büntetnek 50 ezer forintos bírsággal kisebb súlyú közlekedési szabálysértésekért, tanúskodnak arról, hogy a rendőrök másképpen járnak el, ha a szabálysértő roma.

A rendőrség vezetője azt állítja, hogy nem érkeznek panaszok az etnikai profilalkotás gyakorlatáról, ám a civil szervezetek szerint a Független Rendészeti Panasztestület több ilyen ügyet tárgyalt.

A jogvédők a fentiek miatt arra kérik Papp Károlyt, ne zárkózzon el a munkacsoport felállításától. Úgy gondolják, a rendőr–civil együttműködésnek éppen az az értelme, hogy a vitás ügyeket tényszerűen kell feltárni és megvitatni.

RSK / atv.hu

forrás:atv.hu

Leave a Reply 419 megnézve, 1 alkalommal mai nap |