< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Ezekkel a panaszokkal azonnal forduljon orvoshoz

| Mobile | RSS

Ezekkel a panaszokkal azonnal forduljon orvoshoz

2014. augusztus 31. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Ezekkel a panaszokkal azonnal forduljon orvoshoz

A szívbetegség a legtöbb országban a vezető halálokok között szerepel. Hazánkban pedig a szív- és érrendszeri betegségek felelősek a halálozások több, mint feléért. A szívbetegség valójában számos különböző rendellenesség összefoglaló neve.

A szív feladata, hogy a szervezet többi részébe eljuttassa a vért, ezzel biztosítva a sejtek működéséhez szükséges tápanyagokat és oxigént – írja a webbeteg.hu. A testünkben lévő fontos szervek például az agy, a vesék, a máj működése leállna, ha nem kapna oxigént és tápanyagot a vérből.

A szív-és érrendszeri betegségeket a legtöbb esetben már korai stádiumban is jelezhetik bizonyos tünetek, így ha korábban nem is tettük, az alábbiak észlelésekor feltétlenül forduljunk családorvoshoz vagy kardiológushoz.

Figyelmeztető tünetek

A betegség tünete lehet többek között a mellkasi fájdalom, a légszomj, a lábdagadás, magas pulzusszám nyugalmi állapotban, eszméletvesztés, akaratlan fogyás, a bőr kékes elszíneződése, gyengeség, csökkenő teherbírás, fáradékonyság, kimerültség, légszomj, fulladás, szívdobogásérzés, szívzörej.

A megelőzés legbiztosabb módja tehát, ha fenti tünetek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz forul a beteg, de tünetmentes állapotban is célszerű évente elvégeztetni egy komplex kardiológiai szűrővizsgálatot. Ennek része egy laborvizsgálat, a teljes körű anamnézis és fizikális vizsgálat, a nyugalmi EKG, szükség esetén pedig terheléses EKG-t és a szívultrahangot is végeznek.

A szívbetegségeknek számos kiváltó oka lehet, többek között a cukorbetegség, az elhízás, esetleg örökletes tényezők, így ha a családban gyakori a koszorúér-betegség vagy az érelmeszesedés, akkor érdemesebb még nagyobb hangsúlyt fektetni a betegség megelőzésére. A magas vérnyomás, a magas koleszterin szint, mozgásszegény életmód és a dohányzás is előidézhet szívbetegséget. Sajnos különböző szívet érintő fertőzéses betegségek, szívizomgyulladás, szívet érintő baktériumos fertőzések következménye is lehet a szívbetegség.

Sok nőt is érint a szívbetegség

A köztudatban az infarktust a férfiak betegségeként tartják számon, ám a valóságban a nők ugyanolyan arányban halnak meg ilyen okok miatt, mint a férfiak. Vagyis összességében többekkel végeznek a szív- és érrendszeri betegségek, mint a daganatok. Ennek a fő oka, hogy a vérben lévő magas ösztrogén szívet és érrndszert védő hatása a menopauza után már nem érvényesül.

2005-ben a nemzetközi statisztika szerint 17.5 millió ember halt meg infarktusban, hirtelen szívhalál vagy agyi érkatasztrófa – szélütés – következtében és ezek fele nő volt – olvasható a pirosbananokert.hu oladalon. Hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nők halálozásának 57 %-át szív- és érbetegségek okozzák, míg a férfiak csoportjában ezek a betegségek 45 %-ban felelősek a halálozásért.

Hirtelen szívhalál
Magyarországon a szív- és érrendszeri halálozások nagy része hirtelen szívmegállás (szívhalál) miatt következik be, amely 20-25 000 ember halálát okozza évente. Hirtelen szívhalálkor a szív hirtelen abbahagyja a vér pumpálását, így létfontosságú szervek működése Ilyen esetben fontos a mielőbbi újraélesztés megkezdése.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 732 megnézve, 1 alkalommal mai nap |