< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Befejeződött a nyomozás Pest megyében Nyelvvizsgabotrány: több mint ezren vannak a gyanúsítottak

| Mobile | RSS

Befejeződött a nyomozás Pest megyében Nyelvvizsgabotrány: több mint ezren vannak a gyanúsítottak

2014. szeptember 1. | hozzászólás | Közélet

Befejeződött a nyomozás Pest megyében
Nyelvvizsgabotrány: több mint ezren vannak a gyanúsítottak

A gyanúsítottak között 110 rendőr, 27 pénzügyőr, 28 büntetés-végrehajtásban dolgozó, 48 tűzoltó, valamint ügyvédek, egyetemi oktatók, végrehajtók, és élsportolók is voltak.

Több mint ezer gyanúsítottal szemben zárult le a nyomozás a vesztegetéssel megszerzett nyelvvizsgák ügyében Pest megyében – tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

Gyugyi Csilla közlése szerint a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség 1009 gyanúsítottal szemben fejezte be a nyomozást. A hatóság 40 emberrel szemben emelt vádat önálló intézkedésre jogosult személy által, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt a Monori Járásbíróságon, 914 emberrel szemben vádelhalasztást, 25-tel szemben megrovást alkalmazott. Harminc emberrel szemben nem lehetett bizonyítani a bűncselekmény elkövetését, ezért ezekben az esetekben megszüntették a nyomozást – tette hozzá.

A szóvivő felidézte: a bizonyítványok korrupciós megszerzésére szakosodott bűnszervezet mintegy tíz éven keresztül tevékenykedett, felszámolása 2013 márciusában kezdődött meg.

A bűnszervezet tagjai személyesen, újságokban, szórólapokon toborozták azokat, akik úgy akartak német vagy angol nyelvből közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgához jutni, hogy tényleges nyelvtudás helyett fizettek a bizonyítványokért. Az ország számos pontjáról jelentkező vizsgázóktól a szervezők egymástól eltérő, a vizsga szintjéhez igazodó, illetve a vizsgázó anyagi helyzetéhez szabott árat kértek. Volt, akinek százezer, volt, akinek kilencszázezer forintért szerezték meg a nyelvvizsga-bizonyítványt – említett példát a szóvivő.

A bűnszervezet Budapesten, Vácott, Vecsésen működő nyelvvizsgáztató helyek dolgozóinak megvesztegetése révén a vizsgák előtt megszerezte az írásbeli és laborfeladatokat, ezekből a vizsgázóknak személyre szabott megoldásokat készítettek. A vizsgázók a megoldásokat vagy e-mailben vagy a vizsga hajnalán személyesen kapták meg. A vizsgáztatók a szóbeli vizsgán előre egyeztetett kérdéseket tettek fel – fűzte hozzá Gyugyi Csilla.

A szóvivő közlése szerint átlagosan 30 ember jutott havonta ilyen módon nyelvvizsgához, a gyanúsítottak között 110 rendőr, 27 pénzügyőr, 28 büntetés-végrehajtásban dolgozó, 48 tűzoltó, valamint ügyvédek, egyetemi oktatók, végrehajtók, és élsportolók is voltak.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 277 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: