< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Szembeszállnak a hongkongiak Pekinggel

| Mobile | RSS

Szembeszállnak a hongkongiak Pekinggel

Szembeszállnak a hongkongiak Pekinggel

Jelölőbizottság fogja jóváhagyni a jelölteket a 2014-es hongkongi kormányzóválasztáskor. Erről a kínai törvényhozás döntött vasárnap. Ezzel gyakorlatilag Peking fogja eldönteni, kik lehetnek jelöltek. A hongkongi demokráciát féltő aktivisták tüntetésekre szólítottak fel a lépés miatt.

„Ez minden párbeszéd végét jelenti. A következő hetekben a Foglald el a központot (Occupy Central) több hullámban is akcióba lép” – idézte a BBC Benny Tai Yiu-tinget a csoport egyik alapítóját. A jelöltállítás szabadságáért küzdő szervezet aktivistákkal akarja megbénítani a városállam központi, üzleti negyedét, de sztrájkokat, útlezárásokat is ígértek. Vasárnap már szerveztek is egy tüntetést a hongkongi kormány épületével szembeni parkban. A tüntetők “a nemzetköz norma szerinti demokratikus” választást, “valódi demokráciát” követelnek, hogy maguk dönthessenek sorsukról.

Alan Leong, a Polgári Párt vezetője, aki 2007-ben volt már kormányzójelölt, úgy nyilatkozott, hogy a hongkongiakat elárulták, elvették tőlük az igazi választás lehetőségét. A Demokrata Párt alapító elnöke, Martin Li pedig arról beszélt, hogy nem kérnek a “kínai sajátosságú demokráciából”.
Esélyt sem kapnak

A pekingi döntés értelmében a jelölőbizottság 2-3 jelöltet állít majd, és mindegyiküknek meg kell szereznie a bizottság legalább felének támogatását. Az előző kormányzóválasztásokon, 2012-ben is volt jelölőbizottság, de az akkor 1200 fős testületnél még elég volt, ha egy jelölt elérte a 12,5 százalékos támogatottságot. Most többen attól tartanak, hogy a demokráciapárti jelöltek még esélyt sem kapnak majd arra, hogy megmérettessék magukat.

A több mint 150 éven át tartó brit gyarmati státus után Hongkong 1997 júliusában került vissza Kínához. Az ehhez kapcsolódó kínai-brit közös közlemény és az alaptörvény szerint a különleges közigazgatási övezetet az “egy ország, két társadalmi rendszer” elve alapján kormányozzák, a korábbi kapitalista rendszer, a magas fokú autonómia és a személyi szabadságjogok ötven éven át változatlanul érvényesülnek.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 227 megnézve, 1 alkalommal mai nap |