< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kezd nagyon kínos lenni Putyin barátsága//// It’s getting very awkward friendship with Putin

| Mobile | RSS

Kezd nagyon kínos lenni Putyin barátsága//// It’s getting very awkward friendship with Putin

Kezd nagyon kínos lenni Putyin barátsága

Volt moszkvai nagykövet: nem lesz Paks, se Déli Áramlat

Nehéz helyzetbe került a magyar kormány. Azzal az Oroszországgal szőttünk szoros, nehezen megszakítható barátságot az utóbbi években, amely most az ukrán helyzet miatt az egyik legkevésbé szívesen látott vendég Európában. Megint két hatalom közé szorultunk, nagy kérdés, hogyan evickélünk ki ebből, mi lesz a paksi bővítéssel és a Déli Áramlattal.

Izzasztó helyzetbe lavírozta magát a magyar energiapolitika. Miközben korábban többször éppen a szerencsésen alakuló külső környezet juttatta ki ép bőrrel az országot egy-egy rizikós gazdaságpolitikai manőverből, az orosz közreműködéssel épülő energetikai gigaprojekteknél inkább fordított a helyzet.

Az egyre leplezetlenebbül folyó ukrán–orosz háború olyan politikai és biztonsági problémákat hozott már most, és ígér a jövőben, amelyek mellett a magyar kormánynak is alapjaiban kell újragondolnia pozícióit, ha nem akarja nagyon megégetni magát.

Azt, hogy biztosan nem lesz Paks 2 és Déli Áramlat, mint azt Gyurcsány egykori moszkvai nagykövete jósolta a napokban, talán korai lenne állítani, de az kétségtelen, hogy a megromlott orosz–EU viszony erős présbe fogta a magyar kormányt.
Magyarország ütközőpontra került

Moszkva az eddig vele barátkozóktól mintha barátságuk bizonyítását várná, akik viszont eközben az unió kegyeit sem szeretnék elveszíteni. Magyarország egyelőre oszt ide is, oda is. Miközben Orbán Viktor az egyik oldalról az oroszellenes szankciók ellen ágál, Magyarország továbbra is segédkezik például az ukránok gázhoz jutásában.

A feszítő helyzet figyelemreméltó epizódja – a magyar részről cáfolt – orosz vád is, miszerint tőlünk szállítottak T-72-es harckocsikat Ukrajnába. Abból az országból, amelyik néhány hónappal ezelőtt gyakorlatilag a kezükbe adta minden idők legnagyobb magyar beruházását, és amelyik velük szoros szövetségben egy Ukrajnát elkerülő vezetékrendszer kidolgozásán munkálkodik.

Hogy meddig tartható a hintapolitika, nem tudni. Amíg nem kényszerítenek rá, addig a magyar politika aligha igyekszik tovább rontani a viszonyt látványosan bármelyik irányba is, egyelőre inkább tapogatózás folyik. Miközben utalnak jelek arra, hogy az oroszok a háttérben szívesen fűznék szorosabbra a szálakat, a magyar kormány velük szemben is óvatosabb lett, inkább húznák az időt, amíg nem tisztul jobban a kép.
Paks kettő és Déli Áramlat

A két projekt sok közös vonást tartalmaz:

mindkettő rengeteg pénzbe kerül;
mindkettő elég fontos ahhoz, hogy néhány évtizeden belül ne legyen sötét és hideg a magyar háztartásokban;
közös a két projekt abban is, hogy mindkettőért meg kell küzdeni az EU-val;
és hasonlítanak abban is, hogy a szerepük a bizonytalan ukrán helyzet miatt felértékelődött, de megvalósításuk megnehezült.

Különböznek viszont abban, hogy míg a paksi bővítés elsősorban csak egy jelentős magyar projekt lenne orosz pénzből, addig a Déli Áramlat egy olyan, a teljes európai energiapolitikát meghatározó vezetékterv, amely döntően befolyásolja a geopolitikai viszonyokat, és amelynek megépítéséhez jelentős orosz érdek is fűződik.

És különböznek abban is, hogy miközben a Déli Áramlatról az unió már nagyon határozott véleményt alkotott, addig a paksi projekt előkészítő fázisát egyelőre közvetlenül nem hátráltatja a hűvös orosz–EU viszony.

Az orosz-ukrán konfliktus alapvetően befolyásolja mindkét projekt recepcióját, kihat az unióra, mint szabályozóra és a magyar közvéleményre is. Egyre nehezebb lesz az unió tagjaként az unióval szembe helyezkedve az oroszbarát politikát fokozni, még akkor is, ha egyébként a kormány szavazóbázisának egy része szereti az EU-ellenes retorikát

– mondta az Indexnek Jenei András, a Méltányosság Politikaelemző Központ szakértője. Szerinte minden esély megvan arra, hogy az orosz háborús lépések és üzenetek, Putyin retorikájának a hatására az EU kimondottan rosszhiszeműen kezeli majd ezeket a projekteket. Szabályozóként inkább akadályozni próbálja majd az orosz befolyás növelésére tett törekvéseket.
A vezeték, amelyik elkerüli Ukrajnát

Noha az Ukrajnán áthaladó orosz vezeték alternatívájának kiépítése a Déli Áramlattal tulajdonképpen közös európai és orosz érdek – már csak az ukrán vezeték egyre romló állapota miatt is –, jelenleg a politikai kontextus került az első helyre a tervek megítélésében. Ebből a szempontból pedig nagyon nem mellékesek a részletek: az orosz birodalmi törekvéseket vagy az európai ellátásbiztonságot és az alacsonyabb árakat szolgálja-e majd inkább a vezeték. Az EU szabályozóként értelemszerűen az utóbbira törekszik, miközben tisztában van azzal, hogy az orosz fél sem épít majd vezetéket csak azért, hogy lazítson Európa egy részének energiafüggőségén.

A Déli Áramlat a tervek szerint a Fekete-tenger partján fekvő oroszországi Anapa városból 2017-től szállítana évi 63 milliárd köbméter földgázt a tengerfenéken, illetve Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül az európai gázvezeték hálózat ausztriai csatlakozási pontjáig.

Hogy a projekt csúszik, már biztosra vehető. Mint arra Deák András, az MTA KRRT Világgazdasági Kutatóintézet tudományos főmunkatársa is felhívta a figyelmet, a Déli Áramlat késleltetéséről tulajdonképpen már döntött is az EU. Brüsszel nemrég felszólította Bulgáriát: halassza el a Déli Áramlat gázvezeték területén átmenő szakasza kivitelezésének megkezdését. Amíg a konfliktus tart, ebben érdemi előrelépés nem is várható. Ilyenformán Magyarországnak sincs közvetlen tennivalója az ügyben.
Kemény lehet az EU

Jenei András is úgy látja, nem lesz fordulat magyar oldalon, egyelőre nem is vagyunk erre rákényszerítve, a projekt 6-12 hónapot ugyanakkor már biztosan csúszik a tervezetthez képest. A következő MVM-közgyűlésig pedig egyébként sem várhatóak nálunk nagyobb döntések, és nem csak ebben a témában nem. A projekt előkészítésén egy korábbi útvonal-módosítás miatt egyébként is van még mit dolgozni, el kell végezni az új környezetvédelmi hatástanulmányokat, aktualizálni a terveket, ez mind időt vesz igénybe.

A Déli Áramlattal kapcsolatban az EU egyik legerősebb kifogása, hogy a jelenlegi tervek nem felelnek meg az érvényes belső szabályozásnak. Az Európai Bizottság (EB) véleménye szerint az úgynevezett harmadik energiacsomag tiltja, hogy a gázszolgáltatók egyben gázvezeték-tulajdonosok is legyenek, illetve biztosítani kell harmadik félnek is hozzáférést a vezetékhez.

Az oroszok azonban érthető módon nem szívesen engednék ki az irányításuk alól a nagyrészt saját maguk által épített vezetéket. Éppen ezért kaphatnának bizonyos kedvezményeket, ez gyakori minden hasonló esetben. A felmentésekről, kivételekről azonban külön alkukban szoktak megállapodni. Eddig nem sikerült, most pedig még halványabb az esély rá. Az EU inkább kivárná a háborús konfliktus végét, és azután sem lesz feltétlen engedékeny.

Ráadásul mint arra az MTA munkatársa rámutatott, az oroszok bármilyen elszántak is a vezeték megépítésére, egyre kevésbé látszik stabilnak a projekt forrásoldala. Deák András szerint az oroszok rubelből nem fogják ezt tudni megépíteni, főleg úgy, hogy közben más, nagy ívű beruházásba is belevágtak. A szankciók miatt viszont kérdéses, lesz-e egyáltalán elég eurójuk az építkezésre.
Mennyit ér az orosz atom?

A paksi bővítés ügye egyszerre egyszerűbb és problémásabb, mint a Déli Áramlaté. Egyszerűbb, mivel az ukrán válsággal a megépítése, és ezzel az ellátásbiztonság erősítése fontosabbnak tűnhet, mint korábban. Az unió is leginkább csak a tiltott állami támogatást kifogásolhatja az építkezésnél. Viszont problémásabb is, mint a Déli Áramlat. Ha kibővül az Oroszország elleni szankciók köre olyan elemekkel, amelyek ellehetetlenítik vagy legalábbis megdrágítják az orosz építkezést, az ország hatalmasat bukhat a projekten.
DSOKI20140814002
Sugárveszélyre figyelmeztető szalag a paksi atomerőmű 2-es építményében

Kétségtelen, adott esetben Oroszország és Magyarország megtalálná a módját, hogy egy harmadik országon keresztül kijátssza a szankciókat – ebben például akár Kína kézenfekvő partner lenne –, ez azonban szinte biztosan megdrágítaná a projektet. Az ügy politikai vonatkozásairól nem is beszélve. Képzeljük el, mekkora botrány lenne, ha a magyar kormány offshore cégekkel üzletelne minden idők egyik legnagyobb bizniszében az EU háta mögött, hogy kijátssza a közösségi tilalmat.
És ha hagyjuk az egészet?

Kihátrálni sem lenne olyan könnyű, és kérdés, Magyarországnak egyáltalán milyen lehetőségei lennének elállni az oroszokkal kötött megállapodástól, ha a politikai-jogi helyzet úgy kívánja. Mozgásterünk nyilván nagyobb mindaddig, amíg nem vettünk fel hitelt az oroszoktól, utána már feltehetőleg keményen megkérnék az árát a távolodásnak. És további kérdésként merülne fel, ha nincs orosz bővítés, mi legyen helyette. És főleg: miből?

A Méltányosság elemzője úgy véli, ha egy darabig érdemi elmozdulás nem is várható a magyar–orosz viszonyokban, annak biztosan itt lenne az ideje, hogy a magyar kormány felkészüljön a különböző forgatókönyvekre, és tervet készítsen az ukrán–orosz konfliktus lehetséges kimeneteire. Ha ugyanis a sok pénzt felemésztő előkészületeket nem követi megvalósuló beruházás, az komoly veszteség lenne az egész országnak.

forrás:index.hu

It’s getting very awkward friendship with Putin

Former ambassador to Moscow it will be Paks, nor South Stream

The Hungarian government in a difficult position. With Russia woven tight, hard firm friendship in recent years, which has caused the situation in Ukraine is one of the least welcome guest in Europe. Again, we need two power among big question is how evickélünk out of this, we will be expansion of the Paks and the South Stream.

Sweat itself lavírozta position of the Hungarian energy policy. As on earlier occasions was the inaugural external environment happily gave out unscathed in the country a risky economic policy manőverből, giga energy projects based on the Russian co-operation rather the reverse.

Getting balder the current Ukrainian-Russian war has been a political and security problems now, and promises a future in which the Hungarian government also must fundamentally rethink its position if you do not really want to burn yourself.

We make sure there will be two Paks and South Stream, as Gyurcsany’s former ambassador to Moscow, predicted days, probably early to set up, but there is no doubt that the Russian-EU relations deteriorated pressed and held strong to the Hungarian government.
Hungary has been conflicting points

Moscow has barátkozóktól him as if expecting to prove their friendship, which in turn favors while the union did not want to lose. Hungary is divided here also there as well. Viktor Orban, while on the one hand Agali against the anti-Russian sanctions, such as Hungary continued to assist in the Ukrainians’ access to gas.

The tension situation remarkable episode – the Hungarian side refuted – Russian accusation that transported us to T-72 tanks to Ukraine. In the country a few months ago that their hands were practically the biggest ever investment in Hungarian, and that a close alliance with Ukraine in developing the bypass duct system is working.

How long to keep the policy swing, do not know. As long as it is not forced, Hungarian politics is hardly trying to worsen the relationship spectacularly well in either direction, a more groping going forward. While evidence to suggest that the Russians happy in the background accompanied by tightening the strings, the Hungarian government has been too cautious against them, rather stall until the picture is clear better.
Paks and two South Stream

The two projects include a lot of things in common:

Both will be a lot of money;
both are important enough not to be dark and cold of the Hungarian households in a few decades;
more common of the two projects is that mindkettőért you have to fight with the EU;
and are similar in the fact that the role has appreciated due to the uncertain situation in Ukraine, but their implementation more difficult.

They differ, however, that while the Paks expansion primarily only significant Hungarian project would be Russian money, while South Stream is a defining of the total European energy policy in pipeline plan, which primarily affect geopolitical conditions and whose construction is of particular Russian interests as well.

And differ in the fact that while South Stream the union has formed a very strong opinion, while the preparatory phase of the project has not hindered Paks directly cool the Russia-EU relationship.

The Russian-Ukrainian conflict fundamentally affect the reception of both projects, affecting the union, and as a regulator of the Hungarian public. Becomes increasingly difficult as a member of the union, the union opposed the favored stepped-Russian policy, even though it is a part of the government’s voting base likes the anti-EU rhetoric

– Andrew said the index’s component specialist in the Equity Policy Analysis Center. According to him, every chance that Russian war actions and messages, the result of Putin’s rhetoric, the EU will manage these projects especially in bad faith. As more regulatory efforts to prevent and try to increase Russian influence.
The line, which is bypassing Ukraine

While passing through the Ukraine to build an alternative to the Russian South Stream pipeline is actually a common European and Russian interests – and now was the political context in the first place judging the plans – if only because of the deteriorating condition of the Ukrainian pipeline. From this point of view is not very incidental to the details, the Russian imperial aspirations or the European security of supply and lower prices to serve the wire and more. The EU regulators as appropriate for the latter endeavor, while being aware of the fact that the Russian side will not build wire just to relax some of Europe’s dependence on energy.

South Stream is planned to be on the Black Sea coast city of Anapa in Russia from 2017 transporting 63 billion cubic meters of natural gas on the sea floor, or Bulgaria, Serbia and Hungary via Austria to the European gas pipeline network connection point.

Because the project is slipping, has been assured. As for András Deák, Institute for World Economics of the Hungarian Academy of Sciences research fellow KRRT also drew the attention of the South Stream pipeline delay actually been decided in the EU. Brussels recently called on Bulgaria: postpone the initiation phase of the South Stream gas pipeline through the territory of construction. As long as the conflict lasts, this substantive progress can not be expected. Thus, Hungary has no immediate work to do in this case.
Hard to EU

Andrew jenei also believes there will be twists and turns on the Hungarian side, yet we are not forced to this, the project is 6-12 months, however, is surely slipping from that intended. The next General Meeting of MVM is otherwise not expected us more choices, not only in this matter is not. The project is preparing a previous re-routing is still much work anyway, it is to be a new environmental impact studies, updated designs, and it takes time.

With regard to the South Stream is one of the EU’s strongest objection to the current plans do not comply with the applicable internal regulations. Opinion of the European Commission (EC) under the so-called Third Energy Package prevent the gas pipeline operators are also owners, and must also ensure that third party access to the pipeline.

However, the Russians are understandably reluctant were allowed out from under their control are largely built their own lines. Therefore, would receive certain benefits, it is common to all similar cases. The dispensations, exceptions but usually in a separate deal to agree. So far not succeeded, and now the chance has faded. The EU rather wait for the end of the armed conflict, and then absolute will not be lenient.

In addition, as pointed out by MTA staff, whatever the Russians are determined to build the pipeline, it seems less and less stable source side of the project. András Deák, according to the Russian rubles, would not be able to build, mainly so that when cut into other large scale investments. Because of the sanctions in question, however, whether there will be absolutely enough Euro for the construction.
What is the value of the Russian nuclear?

Paks expansion issue at once simpler and more problematic, as the South Stream. Simpler, since the construction of the Ukrainian crisis, thereby strengthening security of supply may seem more important than before. The union also mostly oppose the illegal state aid to the construction site. However, even more problematic, as the South Stream pipeline. If expands sanctions against Russia with elements that make it impossible or at least make it more expensive for Russian construction, the country may be thrown on the huge project.
DSOKI20140814002
Radiation Hazard warning tape at the Paks Nuclear Power Plant 2 building in

Undoubtedly, Russia and Hungary, where appropriate, to find a way to circumvent the sanctions through a third country – in this example, even China would be an obvious partner – but this is almost certainly much more expensive project. The political aspects of the case not to mention. Imagine how much it would be a scandal if the Hungarian government’s offshore companies would deal one of the biggest business of all time behind the EU’s borders to circumvent the ban community.
And if you leave it all?

Would not be so easy to back out, and the question of Hungary at all the possibilities would be to withdraw from the agreement concluded with the Russians, if the political and legal situation arises. Obviously more room for maneuver, as long as we did not take out a loan from the Russians, then I probably would ask the hard cost of moving away. And as a further question arises, if there is no Russian expansion, we have instead. And especially: what?

The Equity analyst believes that if the substance is not expected to move for a while, the Hungarian-Russian relations, it must be time for the Hungarian government to prepare for the different scenarios, and prepare a plan for the possible outputs of the Ukrainian-Russian conflict. If you are consuming a lot of money because the investment does not follow the preparations taking place, it would be a serious loss to the whole country.

Source: index.hu

Leave a Reply 217 megnézve, 1 alkalommal mai nap |