< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Szerbfóbia: baromság vagy valóság

| Mobile | RSS

Szerbfóbia: baromság vagy valóság

2014. szeptember 9. | hozzászólás | Sport

Szerbfóbia: baromság vagy valóság

A szerb vízilabda-válogatott csapatkapitánya nem hisz a magyarok szerbfóbiájában, inkább azon jár az esze, hogy nekik nincs még olimpiai aranyuk. A magyar utánpótlás feje szerint a szerbek most tényleg erősebbek, de ezt be lehet hozni.

“Nem hiszem, hogy a magyaroknak van szerbfóbiájuk. A sportban nincs fóbia. A mostani magyar válogatott egy új csapat, ez a második éve együtt, nem hinném, hogy tartanának a szerbektől. De ezt nem tőlem kell megkérdezni, hanem a magyaroktól” – válaszolta az Origónak a szerb válogatott csapatkapitánya, a 32 éves Zivko Gocic, aki a magyart is jól beszélő szolnoki játékosként a szerbek közül talán a legjobban ismeri a jelenlegi magyar vízilabdát.
hirdetés

A magyarok idén előbb a júliusi, hazai rendezésű Európa-bajnokságon, majd a kazahsztáni Világkupán is a döntőben buktak el a szerbek ellen. A válogatott az athéni olimpiai bajnoki döntő óta 21-ből 18 alkalommal – ebből ráadásul kilencszer valamilyen döntőben – kikapott a nagy riválistól, egy döntetlen mellett csak kétszer nyert, holott 2004-ben még hétből hatszor legyőzte.

A szerbek csapatkapitánya nem tagadta, meglepte, hogy a margitszigeti Eb-döntőben simán győztek. “Nem vártam, hogy ilyen sima mérkőzés lesz, de nagyon jól játszottunk az első perctől az utolsóig. Nagy nyomás volt a magyarokon, hiszen a második negyedben már öt góllal vezettünk.” Abban viszont nem hisz, hogy a magyarok az utóbbi tíz év vereségei miatt az átlagosnál jobban tartanának a szerbektől. Sőt nem is érdekli a szerbek magyarok elleni kiváló statisztikája, minden új összecsapásra ugyanúgy készül.

Gocic a magyarok elleni megnyert Eb-döntő után magyarul nyilatkozott
Forrás: Origo

“Nem vagyok féltékeny! Miért lennék?! Egy sportember nem féltékeny” – válaszolta arra a kérdésünkre, érez-e ilyet, amikor arra gondol, a magyarok 2000 óta háromszor is a csúcsra jutottak az ötkarikás játékokon, míg neki két olimpiai bronzérme van. A négyszeres Eb-aranyérmes és 2009-ben világbajnok pólós azt azért elismerte, hogy a szerbek nagyon vágynak az olimpiai aranyra. “Nekünk még hiányzik az olimpiai aranyérem, ezért a győzelem a cél. Reméljük, megszerezzük, de ez nagyon sok dolgon múlik.”
A magyarok az erős bajnokságra építhetnek

A Radio Belgrade sportújságírója, Sasa Mikic az Origónak azt mondta, nincs szó arról, hogy a szerbek behozhatatlan fölénybe kerültek volna. “Akár azt is mondhatnám, hogy szerencsénk volt a négy megnyert döntővel, hiszen mindenki láthatta, hogy mindkét csapat nagyon erős” – kezdte Mikic.

“Fiatalon én is pólóztam, nem voltam nagy játékos, de nagy hatással voltak rám a magyar olimpiai aranyérmesek, például Benedek Tibor, Kásás Tamás vagy Kiss Gergely. Nagy dolognak tartom, hogy ugyanazok a magyar játékosok képesek voltak három olimpián keresztül húzóemberek maradni. Soha nem felejtem a 2004-es döntő utolsó negyedét, amikor kétgólos hátrányból fordítottak ellenünk a magyarok. Ekkor a magyar csapat mentálisan erősebb volt a szerbnél. Amiben feltétlenül jobb Magyarország, hogy nagyon erős a pólóbajnoksága.”
Kiss Gergely: Én sosem féltem a szerbektől

Kiss Gergely a nemrég megjelent önéletrajzi könyvében azt írja, szó sincs szerbfóbiáról. “A sajtó mindig is szerette elővenni a régi szlogeneket, úgy nem kell sokat gondolkodni azon, hogy mivel foglalkozzanak. Ilyen kedvelt szólamuk volt például a “szerbfóbia”… Maradjunk annyiban, hogy 2004-ig inkább a szerbeknek lehetett oka a „magyarfóbiára”. Vezettek ellenünk 3-0-ra is az olimpiai döntőn, mégis kikaptak. Kétszer is az otthonukban vertük meg őket a Világkupán. A firenzei Európa-bajnokságon csak nyolcadikak lettek. Előtte, Sevillában 3-2-re győztük le őket az Európa-bajnoki döntőben. Igen, 2005 után jött pár vereség. De hogy ez fóbia lenne? Én nem hiszem. Az emberek a pókoktól vagy a magasságoktól félnek… Én sosem féltem a szerbektől.”

“Inkább abból volt baj, ha nem tudtuk rájuk erőltetni a játékunkat. Sajnos nem lehet mindig a saját játékodat játszani, olykor az ellenfélhez kell igazodni. Szerintem inkább olyan esetek adódtak, amikor ők féltek tőlünk. Vagy legalábbis nem értették, mi a franc történik velük. Például amikor a belgrádi Európa-bajnokságon a 19 éves Varga Dumi hét vagy nyolc méterről szabaddobásból elnézős gólt lőtt Sefiknek. Valószínű a szerb kapus akkor azt sem tudta, fiú-e vagy lány. Ők nem sok ilyen történetet tudnának mesélni, és ennek megvan az oka. A magyar vízilabda teljesen másról szól, mint a szerb.”

A rádiós hozzátette, hogy Szerbia ugyan több döntőt is megnyert a magyarok ellen, de jövőre bármi megtörténhet, arról pedig végképp nehéz mit mondani, hogy ki lesz a jobb a riói olimpián. “Én mindenesetre magyar-szerb döntőt szeretnék. De ne feledjük a csak az olimpiára koncentráló amerikaiakat és az olaszokat sem.”
hirdetés

“Szerbfóbia? Baromság” – felelte az Origónak Horkai György, amikor arról kérdeztük, használhatjuk-e ezt a kifejezést az utóbbi idők szerbekkel szembeni rossz mérlegére. Az 1993 és 1996 között a felnőttválogatott kapitányaként, 2011 óta pedig az utánpótlás-válogatottak vezetőjeként dolgozó Horkai egyik mostani csapata augusztusban megnyerte az U18-as (ifjúsági) vb-t, majd múlt vasárnap az U19-es (junior) válogatottja az Eb-döntőben 7-6-ra kikapott. A győzelem Spanyolország ellen sikerült, a vereséget Szerbiától szenvedtük el.
A szerb utánpótlás a legjobb, nem lenne szégyen tanulni tőlük

“Komoly munka folyik náluk évek óta, nagyon jó csapatuk van technikailag és taktikailag egyaránt, a kiváló egyéni képzés miatt olyan jók a játékosaik” – mondta a 2011 óta az utánpótlás-válogatottakat dirigáló Horkai. Szerinte a szerbek már az U18-as vb-re is úgy utaztak ki, hogy ők a legjobbak – végül negyedikek lettek -, az egy évvel idősebbek az Eb-n a görögöket 12-0-ra, a horvátokat 10-5-re győzték le. “Voltak, akik azt mondták, hogy öt-hat góllal le fognak minket győzni az Eb-döntőben, ezzel szemben jól játszottunk, és csak nagy csatában, egy góllal kaptunk ki, volt esélyünk az aranyéremre is” – emlékezett vissza a junior-Eb fináléjára.

Az idei Eb csoportmeccsén Madaras Norberték (fehér sapkában) legyőzték a szerbeket, ám utána jött a reváns a döntőben – ugyanúgy, mint 2010-ben, amikor a magyar csoportsiker után a bronzmeccsen a szerbek rögtön visszavágtak.
Fotó: Bielik István – Origo

Horkai úgy véli, a szerb utánpótlás legnagyobb erőssége, hogy nincs lyuk a csapatban. “Modern pólót játszanak, erősek, gyorsak, sokat úsznak, jól védekeznek. A felnőttek hiába voltak a tavalyi vb-n csak hetedikek, a margitszigeti Eb-n nekik volt a legjobb csapatuk. Olyan, mint a mi válogatottunk volt a 70-es években, vagy mint a háromszoros olimpiai bajnok válogatott az előző évtizedben. Ha a csapatból öt ember kiválóan játszik, akkor az ellenfélnek nincs esélye. Most a szerbek vannak ilyen időszakban, de ettől még nem verhetetlenek” – magyarázta Horkai, hozzátéve, hogy az egyéni képzés Szerbiában – a legtöbb posztot tekintve – jelenleg jobb. “De ezt át lehet és át is kell venni, nem szégyen tanulni tőlük. Ha tudni fogjuk, amit az ellenfél tud, akkor a magyar póló hagyományánál fogva jobbak leszünk.”
A szerbek már nem lesznek jobbak, a magyarok igen?

A nyári, margitszigeti Eb-n – picit javítva az összképen – sikerült a csoportkörben 8-6-ra legyőzni a szerbeket, akkor a parádézó magyar kapus, Decker Attila arról beszélt, hogyan nem lehet pólózni a déli szomszéd ellen. “A szerbek ellen nem lehet úgy kezdeni, hogy megalszik a tej a szádban, mert akkor megvernek öt-hat góllal” – nyilatkozta még az Eb-n az Origónak a kapus. Aztán lehet, a döntőben épp ez történt, hiszen 5-1-re és 7-2-re is vezettek a szerbek, a vége 12-7 lett.

Benedek Tibor szövetségi kapitány a fiatal szerbek elleni Vk-döntős vereség után is optimistán nyilatkozott
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Aztán jött az augusztus végi Világkupa-döntő, amelyen a szerbek a 20-23 év közötti B csapatukkal álltak fel. A végeredmény: a mieink végig vezettek a döntőben, majd 7-7 után ötösökkel elbukták a finálét. Benedek Tibor szerint aggodalomra semmi ok, mert a magyar csapat taktikailag fejlődött, magabiztosabb is lett.

“A szerbek a tavalyi vébén csak hetedikek voltak, ami miatt rengeteg kritikát kaptak, és a düh érződött rajtuk a mostani Eb-n. Nem kezdtek túl jól a Margitszigeten, aztán az elődöntőben négy góllal is vezetett ellenük Montenegró, de fordítani tudtak, a döntő pedig könnyű lett. Az övék egy komplett csapat, és azok közül, akik most a Világkupát megnyerték, nem nagyon fognak bekerülni ebbe a csapatba, maximum a riói olimpia után. Ők már nem lesznek jobbak, mi viszont az olimpiáig hátralévő két év alatt sokkal jobbak leszünk” – nyugtatta meg a pólórajongókat Benedek az elbukott finálé után a DigiSportnak nyilatkozva.
Futószalagon érkeznek a kiváló szerb pólósok

A három olimpián (1988, 1992, 1996) is játszó Vincze Balázs jól ismeri a szerbeket, a Becsejjel Bajnokok Ligáját is nyert. “Jugoszlávia 1984-ben és 1988-ban is olimpiai aranyérmes volt, világbajnokságot is nyert, nem újdonság, hogy a jugoszláv póló is (a szerbhez és a magyarhoz) hasonlóan magas szintet képviselt már az 1960-as évektől kezdődően” – nyilatkozta az Origónak a Benedek-csapat több játékosát is megszerző OSC vezetőedzője. A szerb pólónak “katonaiasabb” a jellege, a fegyelmezettség más formában jelenik meg a mi magyaros, könnyedebb stílusunkhoz képest, és mindkét országban kemény, de más jellegű munka folyik. “Náluk talán több a koncentráció, és a fizikai felkészülésre, a lábtempók fejlesztésére nagyobb hangsúlyt helyeznek. Úgy látom, hogy ezt az utánpótlásban is elkezdték beépíteni a magyaros játékosság kiegészítésére.”

Vincze klubedzőként is szívesen néz körül a szerb piacon, mint mondja, az ottani póló nagy előnye, hogy sorozatban jönnek le “szinte futószalagról” az olyan jó vízilabdások, akikből talán soha nem lesz világsztár, viszont könnyen nagyon hasznos tagjai lehetnek akár a válogatottnak, akár egy klubcsapatnak. “Nyilván vannak világsztárok is, de úgy látom, hogy könnyebben tudnak pótolni játékosokat, mint más országok. De nálunk is generációváltás történt, komoly fiatalításon ment át a válogatott Benedek Tibi vezetésével, a csapat csak döntőket játszott, más kérdés, hogy egy győzelem mellett négy ezüstérmet szerzett. De ez pozitív kezdete egy új időszaknak, és pozitív visszajelzés arról, hogy az utánpótlásban elvégzett munkának is megvan a gyümölcse, még ha nem mindig aranyéremről is van szó.”
Az utóbbi tíz év magyar-szerb meccsei

A vb-ket, olimpiákat, Eb-ket, Világligákat és Világkupákat, illetve a hazai rendezésű Volvo- és Unicum-kupát figyelembe véve az athéni döntő óta két győzelem, egy döntetlen és tizennyolc vereség (beleértve a hosszabbításos és ötméteres vereségeket is) a mérlege a magyar-szerb csatáknak. A két győzelemről érdemes megemlíteni, hogy utána még ugyanazon a tornán revánsot vettek a szerbek, a 2010-es Eb-csoportkörben aratott siker után a bronzmeccsen, míg idén, a Margitszigeten a döntőben. Összesen kilenc döntőben kaptunk ki tőlük, nyerni egyszer sem sikerült.

A 2004-es év mérlege: hat győzelem, egy vereség
2004. június 11., Budapest, Világliga-selejtező, 1. forduló:
Magyarország – Szerbia-Montenegró 11-9 (3-2, 3-1, 1-2, 4-4)

2004. június 13., Budapest, Világliga-selejtező, 2. forduló:

Magyarország – Szerbia-Montenegró 8-5 (3-1, 2-3, 3-1, 0-0)

2004. június 28., Belgrád, Világliga-selejtező, 7. forduló:
Szerbia-Montenegró – Magyarország 12-13 (2-2, 4-2, 3-5, 3-4)

2004. június 29., Belgrád, Világliga-selejtező, 8. forduló:
Szerbia-Montenegró – Magyarország 11-8 (3-1, 2-2, 4-4, 2-1)

2004. július 18., Long Beach, Világliga-döntő:
Magyarország – Szerbia-Montenegró 12-8 (2-3, 4-1, 4-2, 2-2)

2004. augusztus 15., Athén, olimpia, csoportmérkőzés, 1. forduló:
Magyarország – Szerbia-Montenegró 6-4 (0-1, 3-2, 0-1, 3-0)

2004. augusztus 29., Athén, olimpiai döntő:
Magyarország – Szerbia-Montenegró 8-7 (2-3, 3-2, 0-2, 3-0)

A 2005-2014 közötti mérleg: 18 vereség, 1 döntetlen, két győzelem
2005. július 30., Montreal, vb-döntő:
Szerbia-Montenegró – Magyarország 8-7 (1-1, 2-2, 2-2, 3-2)

2005. augusztus 14., Belgrád, Világliga-döntő:
Szerbia-Montenegró – Magyarország 16-6 (4-2, 6-0, 3-2, 3-2)

2005. augusztus 13., Belgrád, Világliga, 6-os döntő, 3. forduló:
Szerbia-Montenegró – Magyarország 8-7 (3-3, 3-1, 1-2, 1-1)

2006. június 18., Budapest, Világkupa-döntő:
Magyarország – Szerbia-Montenegró 9-10 (1-3, 2-2, 2-1, 3-2/1-1, 0-1) hosszabbítás után

2006. szeptember 10., Belgrád, Eb-döntő:
Szerbia – Magyarország 9-8 (2-4, 4-1, 2-3, 1-0)

2007. augusztus 12., Berlin, Világliga-szuperdöntő, döntő:
Szerbia – Magyarország 9-6 (2-2, 4-1, 2-1, 1-2)

2008. július 11., Málaga, Eb-elődöntő:
Magyarország – Szerbia 7-8 (0-0, 1-3, 3-1, 3-3/0-1, 0-0) – hosszabbítás után

2009. március 7., Eger, Volvo Kupa, 2. nap:
Magyarország – Szerbia 11-11 (4-2, 1-2, 5-4, 1-3)

2009. július 11., Budapest, Unicum Kupa, 2. nap:
Magyarország – Szerbia 6-8 (0-1, 2-2, 2-2, 2-3)

2009. július 28., Róma, vb-negyeddöntő:
Magyarország – Szerbia 9-10 (2-4, 1-1, 4-2, 1-1) (1-1, 0-1) – hosszabbítás után

2010. augusztus 30., Zágráb, Eb-csoportmérkőzés:
Szerbia -Magyarország 6-9 (1-2, 2-1, 0-4, 3-2)

2010. szeptember 11., Zágráb, Eb-bronzmérkőzés:
Szerbia – Magyarország 10-8 (3-1, 2-2, 2-1, 3-4)

2011. július 28., Sanghaj, vb-elődöntő:
Magyarország – Szerbia 14-15 (2-1, 7-5, 3-3, 1-4) (0-1, 1-1) – hosszabbítás után

2012. július 29., London, olimpiai csoportmeccs:
Magyarország – Szerbia 10-14 (2-2, 1-3, 3-6, 4-3)

2013. június 16., Cseljabinszk, Világliga-szuperdöntő, döntő:
Szerbia – Magyarország 12:7 (4:3, 3:1, 2:2, 3:1)

2013, július 24., Barcelona, vb-csoportmeccs:
Szerbia – Magyarország 13-10 (2-3, 5-2, 2-2, 4-3)

2014. február 8., Szolnok, Volvo Kupa:
Magyarország – Szerbia 9-10 (1-1, 1-3, 3-4, 4-2)

2014. június 21., Dubaj, Világliga-szuperdöntő, döntő:
Magyarország – Szerbia 6-10 (2-3, 0-4, 1-3, 3-0)

2014. július 17., Budapest, Eb-csoportkör:
Szerbia – Magyarország 6-8 (0-2, 3-3, 2-2, 1-1)

2014. július 27., Budapest, Eb-döntő:
Magyarország – Szerbia 7-12 (1-3, 1-4, 4-2, 1-3)

2014. augusztus 24., Almati, Világkupa-döntő:
Magyarország -Szerbia 9-11 (2-1, 3-3, 1-1, 1-2 / 2-4) – ötméteresekkel

forrás:origo.hu

Leave a Reply 236 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: