< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Matolcsy kínosan magyarázkodik

| Mobile | RSS

Matolcsy kínosan magyarázkodik

2014. szeptember 11. | hozzászólás | Közélet

Matolcsy kínosan magyarázkodik

Matolcsy György továbbra is azt állítja, hogy kedvező áron, kihasználva a nyomott ingatlanpiaci árakat jutott hozzá az Eiffel Palace irodaházhoz a Magyar Nemzeti Bank MNB). Az elnök szerint az ingatlan értékbecslése nettó 46,2 millió eurót tartalmazott, melyért végül “csak” nettó 45,3 millió eurót (azaz 14,314 milliárd forintot) fizettek ki. Ez derül ki abból az írásos válaszból, amelyet Matolcsy György Kunhalmi Ágnes szocialista parlamenti képviselő kérdésére adott.

Az elnök nem tagadta, hogy az MNB úgymond “elsősorban üzleti befektetésként”, ingatlanbefektetésből származó előnyök kiaknázásával vásárolta meg az Eiffel Palace Irodaházat. Az indoklás is sajátos, az ingatlanbefektetés “annak érdekében történt, hogy fenntartható módon biztosítsa pozitív mérlegét, tehermentesítve ezzel az államháztartást.” Mindezt a “nyomott ingatlanpiaci árakat kihasználva kedvező áron” tudták megvalósítani – közölte Matolcsy György. Bár az ingatlanbecsértékek el szoktak térni egymástól, de a budapesti Bajcsy-Zsilinszky úti, felújított irodaház értékét szakértők 11-12 milliárd forintra becsülték, így a tényleges adásvételnél elért nettó 14,3 milliárd forintos vételár korántsem olyan “nyomott.”

Emellett Kunhalmi Ágnes szerint az eladó mögött offshore cégek állnak, így az MNB-nek fogalma sincs, hogy kinek fizették ki az összeget. Az MNB elnöke a megvétel melletti érvként azt is leírta, hogy szerinte a meglévő bérleti szerződések hatályának fenntartásával, “bérleti szerződéssel nem hasznosított területeken” az MNB és az általa alapított szervezetek hosszú távú, minőségi, korszerű, környezetbarát, irodai célú elhelyezése a jegybank által bérelt irodaterületek saját tulajdonú irodai ingatlannal történő kiváltása is megoldható. az ingatlan felújítása után a korábbi tulajdonosoknak az irodák mintegy kétharmadát már sikerült jelentős hazai és külföldi gazdasági társaságoknak, közszolgálati szervezeteknek bérbe adni. Szerinte mindez biztosítja, hogy az MNB az irodaházat annak későbbi potenciális saját célú felhasználásig is gazdaságosan üzemeltesse. Az elnök azzal is érvelt az irodaház megvétele azért is indokolt volt, mert bérbeadás révén évente 6-7 százalékos hozamot lehet elérni, jobbat, mint az állampapír-befektetéseken. Matolcsy György szerint a nyereség révén az államháztartás terheit mérsékelték.

A jegybankelnök érveit a szakemberek egyértelműen cáfolták. Nem lehet ugyanis olyan indok, amelynek révén az MNB alapfeladataitól eltérő tevékenységet, például ingatlanhasznosítást végezzen. Nyereségét pedig köteles a költségvetésbe befizetni, és nem ingatlanokat vásárolni, 200 milliárd forintos vagyonnal rendelkező oktatási alapítványokat létrehozni.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 175 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: