< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Obama: Levadásszuk a terroristákat, bárhol is legyenek(((( Obama: hunt down terrorists wherever they may be

| Mobile | RSS

Obama: Levadásszuk a terroristákat, bárhol is legyenek(((( Obama: hunt down terrorists wherever they may be

Obama: Levadásszuk a terroristákat, bárhol is legyenek

Barack Obama amerikai elnök szerda esti televíziós beszédében közölte, hogy egy nemzetközi koalíció élére állva Szíriára is kiterjeszti az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni légicsapásokat, újabb katonákat vezényel Irakba, és harcképes erőt kíván kovácsolni a szíriai mérsékelt felkelőkből, amihez felhatalmazást és pénzt kért a kongresszustól.

“Célunk világos: egy átfogó és kitartó terrorelhárítási stratégiával meg fogjuk gyengíteni és végeredményben meg fogjuk semmisíteni az Iraki és Levantei Iszlám Államot” – tette hozzá. Az elnök beszéde során mindvégig az Iszlám Állam korábban bevett elnevezését használta.

Stratégia

Négypontos cselekvési stratégiáját ismertetve Barack Obama kijelentette, hogy az Egyesült Államok módszeres légi hadjáratot fog folytatni a terroristák ellen, és a korábbiakkal ellentétben már nemcsak a saját állampolgárai védelmére és humanitárius küldetésekre fog összpontosítani, hanem az iraki erők offenzívájával párhuzamosan mér majd csapásokat az IÁ célpontjaira. “Mi több, világossá tettem, hogy le fogjuk vadászni a terroristákat, akik az országunkat fenyegetik, bárhol is legyenek. Ez azt jelenti, hogy nem fogok habozni az ILIÁ-val szemben Szíriában is fellépni Irak mellett” – mondta.

Közölte, hogy az új bagdadi kormány megalakulása nyomán – amit Washingtonban mindig is minőségi fordulópontnak tekintettek az amerikai segítségnyújtás fokozása szempontjából – újabb 475 katonát vezényel Irakba, akik kiképzik, valamint hírszerzési adatokkal és felszereléssel látják el az iraki és a kurd erőket, de a harcokban nem vesznek részt.
500 millió dollár

Obama elnök emellett ismételten arra kérte a kongresszust, hogy adjon a kormány számára pótlólagos felhatalmazást és anyagi eszközöket a szíriai mérsékelt fegyveres ellenzék kiképzésére. A Fehér Ház még júniusban 500 millió dollárt kért a törvényhozástól a kiképzés finanszírozására. Az elnök kijelentette, hogy Amerika a terrorelhárítás terén a partnereivel összefogva meg kívánja akadályozni, hogy az IÁ képes legyen támadások indítására. Így meg fogja gátolni a csoport finanszírozását, javítja a saját hírszerzési tevékenységét, harcol a terroristák ideológiája ellen és megakadályozza a külföldi harcosok Közel-Keletre történő utazását, valamint az onnan való visszajutását.
Nem számít a felekezet

Barack Obama ígéretet tett a terroristák által menekülésre kényszerített civil lakosság humanitárius segélyezésének folytatására, tekintet nélkül azok felekezeti hovatartozására. Obama kifejtette meggyőződését, hogy a jogköre kiterjed az IÁ okozta veszély kezelésére, de egyúttal azt is kijelentette, hogy Amerika úgy a legerősebb, ha az elnök és a törvényhozás együttesen lép fel és kijelentette, hogy üdvözölné a honatyák támogatását.
Ez más, mint Irak vagy Afganisztán

“Azt akarom, hogy az amerikaiak megértsék, hogy ez az erőfeszítés miben különbözik majd az iraki és az afganisztáni háborútól. Ebben nem vesznek majd részt idegen földön harcoló amerikai katonai alakulatok” – hangoztatta az elnök. “Ezt a terrorelhárítási kampányt folyamatos és könyörtelen erőfeszítéssel fogjuk folytatni annak érdekében, hogy – légierőnket és támogatásunkat a szárazföldön harcoló partneri erők megsegítésére használva – felszámoljuk az ILIÁ-t, bárhol is legyen jelen” – hangsúlyozta.
Amerika elintézi

Az elnök szerint ezt a stratégiát, amely arra épül, hogy Amerika “elintézi” az őt fenyegető terroristákat, miközben a frontvonalakon támogatja a partnereit, már évek óta sikerrel alkalmazzák Jemenben és Szomáliában.

Barack Obama, akit sokan bíráltak, amiért nemrégiben még úgy fogalmazott, hogy kormányának nincsen stratégiája az IÁ szíriai jelenlétével kapcsolatban, szerdán azt hangsúlyozta, hogy Amerika vezető szerepe “az egyetlen állandó tényező egy bizonytalan világban”. Ez szerinte egyebek között abban nyilvánul meg, hogy képes mozgósítani a világot a terrorizmus elleni harcra és az orosz agresszió ellen, segít az Ebola megfékezésében és a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében.
Támogatják Obamát

A beszéd után John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke és Kevin McCarthy, a szövetségi alsóház republikánus többségének vezetője kijelentette, hogy támogatja Obamának a szíriai felkelők felfegyverzésére vonatkozó javaslatát. Az elnök stratégiája azonban szerintük nem elégséges a terrorizmus elleni küzdelemhez, és csak nagyon lassan lehet végrehajtani. “Továbbra is aggódom, hogy ezeket a lépéseket teljes mértékben csak évek alatt lehet végrehajtani, miközben az ILIÁ lendületét és területfoglalását azonnal meg kell állítani” – fogalmazott Boehner.
Fordulópont

Michael McCaul, a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus elnöke szerint az amerikai kormány az elmúlt években nem akart szembenézni a növekvő veszéllyel Szíriában, de az elnök beszéde “fordulópontot” jelent. Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata elnöke, aki szintén bírálta Obamát az IÁ-val kapcsolatos korábbi magatartása miatt, úgy nyilatkozott, hogy az elnök felismerte a veszély súlyosságát és ellenoffenzívába kezdett.
Közbeszólhat a kampány

A kongresszus alkalmazottjai szerdán már megkezdték az egyeztetést azzal kapcsolatban, hogy a két ház mikor szavazhatna a szíriai felkelők kiképzésének engedélyezéséről. A novemberi “félidős” választásokig a honatyák már csak két hétig üléseznek, energiájukat azután kizárólag a kampánynak szentelik.

A Pentagon név nélkül nyilatkozó illetékesei szerint egyébként Barack Obama úgy akarja végrehajtatni a légicsapásokat Szíriában, hogy azokkal ne bátorítsa fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt. A csapások zömét az elkövetkező napokban várhatóan még Irakban fogják végrehajtani, ugyanakkor intenzívebbé válik a Szíriával kapcsolatos felderítő tevékenység. Szakértők szerint az Obama-stratégia egyik rizikója az, hogy nagy mértékben támaszkodik a kétes harcértékű iraki haderőre.
forrás:origo.hu

Obama: hunt down terrorists wherever they may be

President Barack Obama Wednesday night’s televised speech announced that an international coalition to head standing Syria extends air strikes against the terrorist organization called the Islamic State, fresh troops conducting Iraq, and wants to capitalize on the Syrian moderate rising from combat-ready force, which is authorized and money for the Congress.

“Our goal is clear: a sustained and comprehensive counter-terrorism strategy, we will weaken and ultimately will destroy the Islamic State of Iraq and the Levant”, – he added. Throughout the Islamic state had previously used an established name in the president’s speech.

strategy

Four-point action strategy described Barack Obama declared that the United States will continue against terrorists systematic air campaign, and the previous ones, in contrast, not only for the protection and humanitarian missions on its own nationals will focus on, but the Iraqi forces will be measured in parallel with offensive strikes IA targets of. “What’s more, it was made clear that we will hunt down the terrorists who threaten our country, wherever they are This means that I will not hesitate to Ilia with the next action in Syria is Iraq.” – He said.

He said that following the formation of the new Baghdad government – which Washington has always been qualitative turning point was considered to increase American assistance in terms of – another 475 troops conducting Iraq, who will be trained, as well as intelligence and refitted in the Iraqi and Kurdish forces, but the battles are not participate.
$ 500 million

President Obama has also repeatedly called on Congress to give the government additional powers and moderate financial assets of the Syrian armed opposition forces. The White House has requested $ 500 million in June, the legislature to fund the training. The President stated that the United States in the counter-terrorism partners joined forces to prevent people to be able to launch attacks IA. Thus, it will hamper the financing of the group, improve their intelligence activities, fighting against the ideology of terrorists and preventing the Middle East trip to foreign fighters, as well as to and from the release.
No matter the denomination

Barack Obama pledged forced civilians to flee by terrorists humanitarian aid to continue, regardless of their religious affiliation. Obama’s stated belief that the power to address the threats caused by IA, but it also stated that America has the strongest, if the president and the legislature acts together and stated that it would welcome the support of MPs.
This is different from Iraq or Afghanistan

“I want Americans to understand that this is what the effort in Afghanistan and the war in Iraq and this will not take part in fighting American troops on foreign soil is different.” – Stressed the President. “This is the counter-terrorism campaign, we will continue to ensure continuous and relentless effort to – air using our strength and support to help our partners on the ground fighting forces – eliminate the Iliad is, wherever it is present,” – he stressed.
America will take care

The president said this strategy, which relies on America’s “take care” of him threatening terrorists, while the front lines supporting its partners have been successfully used in Yemen and Somalia.

Barack Obama, who has been criticized for being more recently said that there is no strategy for the Government of Syria in relation to the presence of IA, on Wednesday stressed the leading role of America “is the only constant factor in an uncertain world.” This according to him is manifested, among other things, its ability to mobilize the world against terrorism and the fight against Russian aggression, it helps in controlling the Ebola and the destruction of chemical weapons in Syria.
They support Obama

After the speech John Boehner, the Republican chairman of the House of Representatives, and Kevin McCarthy, the federal lower house of the Republican majority leader has declared its support for Obama’s proposal for arming the Syrian rebels. However, they think the president’s strategy is not sufficient to combat terrorism, and only very slowly be implemented. “We still worried that these steps can be carried out only in full years, while the momentum of the Iliad and land on it must be stopped immediately,” – said Boehner.
A Turning Point

Michael McCaul, the Republican chairman of the House Intelligence Committee, according to the American government does not want to face the growing threat in Syria in recent years, but the president’s speech is a “turning point.” Dianne Feinstein, the Democratic chairman of the Senate Intelligence Committee, who also criticized Obama’s previous attitude of IA-related, said that the president recognized the severity and ellenoffenzívába started.
You can interrupt the campaign

The Congress has already started negotiations with employees on Wednesday in relation to the two houses when the Syrian rebels could vote for the approval of training. The November “mid-term” elections, the legislators only meet for two weeks, then devote their energies exclusively to the campaign.

Pentagon officials declaring anonymously under way Barack Obama is willing to enforce the air strikes in Syria, to encourage them not to Bashar Assad, the Syrian president. Most of the strikes in the coming days is expected to be implemented in Iraq, while more intensive exploration activity in Syria. Experts say one of the risk the Obama strategy is that it relies heavily on dubious worth fighting Iraqi military force.
Source: origo.hu

Leave a Reply 229 megnézve, 1 alkalommal mai nap |