< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Magzatvédő vitamint mutatott be Czeizel

| Mobile | RSS

Magzatvédő vitamint mutatott be Czeizel

2014. szeptember 12. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Magzatvédő vitamint mutatott be Czeizel

A súlyosan beteg orvos-genetikus az elmúlt 25 év legnagyobb közegészségügyi felfedezését ígérte.

Gyorsan kölcsönre van szüksége? Banki ajánlatok a Netrisk.hu-n »

Czeizel Endre egészségi állapotára tekintettel az újságírók védőmaszkban vettek részt a sajtótájékoztatón.

A genetikus felidézte, hogy a szakértők az 1980-as évek elején rájöttek arra, miért hoznak a szegény és tanulatlan várandós nők több születési rendellenességgel rendelkező gyermeket. Az akkor megfogalmazott hipotézis szerint ezért a táplálkozás felelős. Czeizel további vizsgálatai azonban kimutatták, hogy génhiba játszik szerepet, amit önmagában a táplálkozással nem lehet megoldani.

Minden második embernél fennáll a homocisztein elbontásának problémáját okozó génhiba, ami ahhoz vezet, hogy a babák koponyahiánnyal vagy nyitott gerinccel születnek meg. Czeizel elmondta, hogy az ultrahangon felismert nyitottgerinc-rendellenesség esetén az édesanyák nagy része nem vállalja a baba világra hozását, de az ő álma az, hogy ne a babák életét kelljen kioltani, hanem a rendellenesség okát szüntessék meg, amiben a genetika segít.

Az eseményen az orvos-genetikus által kifejlesztett magzatvédő vitamint mutatták be, amely hozzájárul a génhiba miatt kialakuló rendellenességek kivédéséhez. A rendezvény szervezői arra kérték a megjelent újságírókat, hogy a súlyosan beteg Czeizel Endrét leukémiájáról, egészségügyi állapotáról ne kérdezzék. Mint korábban megírtuk, a genetikus állapota nem mondható kielégítőnek, de a sajtótájékoztató fontos volt számára, külön kezelésekre volt szükség ahhoz, hogy meg tudja tenni a bejelentést.

forrás:hír24.hu

Leave a Reply 295 megnézve, 1 alkalommal mai nap |