< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Már megint egyszer a víz az úr

| Mobile | RSS

Már megint egyszer a víz az úr

2014. szeptember 15. | hozzászólás | Közélet

Már megint egyszer a víz az úr

A lendvadedesi víztározó mellett is vészhelyzet alakult ki FOTÓ: MTI/VARGA GYÖRGY

Több dunántúli települést elmosott a heves esőzések hatására keletkezett árvíz a hétvégén. Több mint kétszáz kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget a magyarországi folyószakaszokon. Több mint 200 embert kellett a hétvégén ideiglenesen kitelepíteni lakóhelyéről. A Rába és a Pinka mentén, több mint tizenhárom kilométeren a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben. A Dráván 56,4 kilométeren másodfokú, továbbá több mint 149 kilométeren – a Dunán, a Lajtán, a Murán, a Zala folyón, valamint a Principális-csatornán – elsőfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek. Az elöntött terület nagysága 6100 hektár, ebből 1300 hektár vetés-szántó.
hirdetés

A heves esőzések szinte az egész Dunántúlon feladták a leckét az árvízvédelmi szakembereknek. Több helyen is óvintézkedéseket kellett tenni a további károk mérséklésére. A legnagyobb problémát a zalai folyók, patakok jelentették. Ezek vízgyűjtő területein a rengeteg csapadék hatására több millió liter víz áll, egyes helyeken már a tetőzéshez közelítenek a vízfolyások.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató közölte, hogy két település lakóit kitelepítették vasárnap délután, mert a megáradt környékbeli patakok miatt jelentős mennyiségű víz veszi körbe az ott élőket. Zalaszombatfán 50, Szijártóházán 32 ember él, valamennyiüket Lentiben helyezik el. Előzőleg Csákánydoroszlón is ki kellett költöztetni otthonából 18 embert.

A víz ugyanis már családi házakat fenyegetett. Bakondi György arról számolt be, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik. Vasárnap délig összesen 168 embert telepítettek vagy menekítettek ki, Zalában Lentiből, Murarátkáról és Nemesnépről, de Siófokon, a vasi Csákánydoroszlón és a Győr-Moson-Sopron megyei Kunszigeten is szükség volt erre.

A szombat hajnalban Lentiben kitelepített több mint 120 ember egyelőre nem térhet vissza otthonába. Erre akkor lesz lehetőségük, ha az elöntést okozó túlcsordult lendvadedesi víztározónak nem lesz vízutánpótlása. A többség nem igényelte a közösségi elhelyezést, mindössze 24 embernek kellett szállást és ellátást biztosítani.

Vasárnap 3126 ember vett részt a védekezési munkálatokban, a katasztrófavédelem több mint ezer munkatársával, több száz önkéntes tűzoltó, rendőr, polgárőr, de nagy számban segítenek civilek, illetve gazdálkodó szervezetek képviselői.

Zala megyében négy települést nem lehet megközelíteni közúton, Bödeházát, Szijártóházát, Zalaszombatfát és Gáborjánházát, ahol összesen 220-an élnek. Országszerte 32 út van teljesen lezárva, 24 részlegesen. A Szlovéniából eredő Kerka több mint kétszáz hektáron öntötte el a folyó menti térségeket.

Készültséget léptettek életbe Muraszemenyén, Szécsiszigeten, Kerkaszentkirályon és Lovásziban. A Kebele- és a Szentgyörgyvölgyi-patakon ugyancsak a jelentős vízszintemelkedés miatt Zalaszombatfánál, a Kebele-tározóban mintegy ötmillió köbméter víz áll, és csaknem 370 hektárnyi az elöntött terület nagysága. A Mura is áradt a hétvégén, így szombaton Letenyénél másodfokú készültség lépett életbe. A hidrológusok számításai szerint a tetőzést 460 centiméter körüli vízállással hétfő éjjelre várták.

A Zala alsó árvédelmi szakaszán változatlanul elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, Zalabér térségében és alatta lassan árad a folyó. Zalaegerszegnél szintén újra áradt. A szakemberek számításai alapján kedden várhatóan itt is eléri, akár jelentősen meghaladhatja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelentő 300 centimétert a folyó szintje.

Két árhullám egyszerre érkezik majd és arra kell számítani, hogy ez jelentős víztömeget hoz. A Principális-csatornánál továbbra is érvényben van a helyi vízkárkészültség, hisz ha további jelentős csapadékot nem kap a vízgyűjtő, akkor hosszan elnyúló tetőzés várható.

Bár a Balaton vízparti települései egyelőre nem kerültek víz alá, a biztonság kedvéért védekezésért felelős helyi szakembereket jelöltek ki. Emellett szombat éjszaka Siófok segítséget kért a vízügyi igazgatástól, mely szivattyút adott át a városnak, hiszen a sok eső miatt több alacsonyan fekvő helyen állt a víz.

A Kis-Balatonnál harmadfokú készültség mellett négy belvízvédelmi szakaszon folyik a védekezés, kilenc szivattyútelepen folyamatos a belvíz átemelése. Noha négyszáznegyven hektár mezőgazdasági terület áll víz alatt, a belvíz belterületeket, lakóházakat továbbra sem veszélyeztet.

Hende Csaba, honvédelmi miniszter eredményesnek ítélte az eddigi árvíz elleni védekezést. Hende szerint a különböző szervezetek jól működnek együtt, minden szükséges erő és eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy a már bekövetkezett károkat leszámítva, további baj ne történjen. Szombathelyen – ahol Hende országgyűlési képviselő – viszont a Petőfi-telepen, a nemrég épült lakóparkban elmulasztották a megfelelő vízelvezető rendszer kialakítását.

Ezért a szakszerű védekezés ellenére is több családi házba betört a víz és komoly károkat okozott. Végül sikerült a vizet megfékezni, több mint ezer homokzsákkal védték meg a házakat a lakók, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és a polgári védelem szakemberei. Így se sikerült azonban orvosolni mindenhol a problémát.

Több házba betört a víz, volt, ahol a nappaliban állt a víz, negyven centiméteres magasságban. Ennek következtében az áramellátás is megszűnt, a szolgáltató elővigyázatosságból kikapcsolta azt, mivel az áradás egy transzformátorházat is elért.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 168 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: