< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Tagadja az al-Kaida, hogy hanyatlana

| Mobile | RSS

Tagadja az al-Kaida, hogy hanyatlana

Tagadja az al-Kaida, hogy hanyatlana

Tagadja az al-Kaida, hogy teret veszítene a riválisának tekintett Iszlám Állam javára, de elismeri, hogy helyi szervezetei gyakran baklövéseket, hibákat követtek el.
“Bármennyi ballépést vagy tévedést követtek is el regionális szervezeteink, azok eltörpülnek a temérdek jótett és siker mellett” – hangoztatta vasárnap közzétett internetes videoüzenetében a terrorszervezet egyik vezetője, az egyiptomi Hosszam Abdul Rauf, hozzátéve, hogy a “vétlen” áldozatokat megkövették és kártalanították.

Az amerikai külügyminisztériumnak a terrorizmusról áprilisban közzétett éves jelentése úgy vélte, hogy az al-Kaida elleni világméretű fellépés és vezérei egy részének sikeres likvidálása eredményeként a terrorszervezet legbelső magja meggyengült, csak korlátozottan képes támadásokat levezényelni és irányítás alatt tartani a híveit. Hosszam Abdul Rauf szerint mindez “az amerikaiak hazugsága”.

Bár az amerikai támadások megtizedelték a terrorszervezet vezérkarát, és az visszaszorult biztonságos pakisztáni menedékébe, az al-Kaida fiókszervezeteinek sikerül teret nyerniük és a katonák elleni támadásokkal, kormányzati objektumok elleni pokolgépes merényletekkel és civilek megölésével bosszúságot okozni a Nyugat támogatását élvező kormányoknak Szomáliában, Algériában és Jemenben – jegyzi meg a Reuters.

A megölt terroristavezér, Oszama bin Laden alatt szolgáló veterán al-kaidás szerint aligha lehet a szervezet zsugorodásáról beszélni, amikor az “horizontálisan egyre növekszik és tőle függő új frontokat nyit”.

Az al-Kaida vélt hanyatlását sokan összefüggésbe hozzák a globális dzsihád vezetésére ugyancsak igényt tartó rivális szervezet, az Iszlám Állam előretörésével. Terrorizmusszakértők szerint az al-Kaida öregedő vezetése nehezen tudja felvenni a versenyt új tagok toborzásában az Iszlám Állammal, amely képes lelkesíteni a fiatalokat, korszerű fegyverzetet zsákmányolt az iraki és szíriai kormányerőktől, és hatalmas készpénztartalékot halmozott fel.

Vasárnapi videoüzenetében a veterán al-Kaida vezető nem tett említést a rivális szélsőséges szervezetről. Bár az al-Kaida nem ismeri el az IS által Irakban és Szíriában kikiáltott kalifátust, vagyis vallási államot, az elmúlt hetekben sorozatban közzétett videókban tartózkodott az Iszlám Állam bírálatától, inkább önmagát dicsérte.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 291 megnézve, 1 alkalommal mai nap |