< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Baljós jelek érkeztek – nagyobb lehet a baj

| Mobile | RSS

Baljós jelek érkeztek – nagyobb lehet a baj

2014. szeptember 16. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Baljós jelek érkeztek – nagyobb lehet a baj

Annak ellenére, hogy a vezető amerikai részvényindexek rekord közeli magasságban tartózkodnak, a piac egy részének képe meglehetősen gyenge képet fest. A Nasdaq Composite index részvényeinek egy jelentős hányada már saját medvepiacát járja, s ez a divergencia sokak szerint a mélyben meghúzódó komolyabb problémákra hívja fel a figyelmet.

A Nasdaq Composite index kosarában szereplő részvényeknek immár 47 százaléka esett több, mint 20 százalékot idei csúcsához képest, a közepes kapitalizációjú cégeket tömörítő Russel 2000 index esetében és a frissen kibocsátott részvényeket tömörító Bloomberg IPO indexnél is 40 százalék felett jár az arány – hívja fel összefoglaló elemzésében a Bloomberg.

Ez éles ellentétben áll a vezető indexek által mutatott képpel, az S&P 500-as index például idén már 33 alkalommal zárt csúcson, s az 500 vezető részvény esetében ez az arány mindössze 6 százalékos.

Ha forex, akkor AlfaTrader. Magyar ügyfélszolgálat, angol befektetési számla biztonsága.
Ügyfeleknek VIP TraderSzoba tagság.

A cikk a CEMP cégcsoport szolgáltatását is népszerűsíti.

A baljós divergencia azt mutatja, hogy a befektetők kockázatéhsége egyre csökken, ahogy közeledik a Fed monetáris ösztönző programjának vége. Már három éve, hogy az S&P 500-as index nem volt képes egy jó 10 százalékot elérő korrekciót produkálni. Épp ezért a befektetők a nagyobb cégek részvényeit biztonságosabbnak vélik, s egyre inkább kerülik a kisebb papírokat, attól tartván, hogy ezek nagyobbat eshetnek ha megindul egy lejtmenet – mondta a hírügynökségnek Skip Aylesworth, a Henessy Funds portfólió menedzsere.

A kisebb kapitalizációjú részvényeknek voltak nagy felíveléseik, s árazásuk sokszor előre szaladt. Olyan ez, mint a teknős és a nyúl meséje. A kisebb részvények voltak itt a nyulak, de így nagyon előreszaladtak s pont ezért, ha a piac esik, őket bünteti leginkább – tette hozzá. Az elmúlt másfél évben egyébként az említett divergencia a részvények két csoportja között csak növekedett.

A nagyok elfedik a valóságot

A Nasdaq Composite index idén eddig 9,4 százalékkal emelkedett, azonban az index értékének az emelkedését néhány nagyágyú okozta, a Microsoft részvények 27 százalékkal drágultak az év eleje óta, az Apple pedig közel 30 százalékkal áll magasabban, mint január elején. A nagyok felfelé húzták az indexet, s ez elfedi, hogy mi is történik valójában a piacon.

A valóság az, hogy egy csomó részvény árfolyama elég jelentősen csökkent – mondta David James, az 5 milliárd dollárt kezelő James Investment Research elnöke. Az emberek csak azt látják, hogy az S&P 500 új csúcsokra kapaszkodik, s úgy gondolják, a piac rendben van. Azonban a legtöbb részvény nem követi az indexeket.

Az összefoglaló szerint a piacon tapasztalható divergencia már csak azért is aggasztó, mert ilyen mértékű eltérést az indexek és az egyedik részvények teljesítménye között utoljára 2007 októberében, a megelőző piaci csúcs időszakában lehetett tapasztalni, a 2007-2009-es medvepiac megindulása előtt. Akkor a csúcsukhoz képest 20 százalékot meghaladó mértékben eső Nasdaq komponensek aránya 45 százalékos volt, míg az S&P 500-as indexnél csak 18 százalék volt ez az arány.

Mégsem kell félni?

Persze vannak olyanok is, akik szerint a tapasztalható divergencia ellenére nem kell nagyon aggódni. Az olyan cégek papírjai, amelyek részvényeinek közkézhányada alacsonyabb, vagy pedig maga a cég veszteséges jellemzően rosszabbul teljesítenek, ha lejtmenet bontakozik ki a piacon – mondta Brad Thompson, a Frost Investment Advisors LLC elemzési igazgatója. Míg a Nasdaq Composite és a Russel 2000 indexnben szereplő cégek több, mint 20 százaléka produkál az elemzők szerint ebben a negyedévben veszteséget, addig az S&P 500-as index kosarában szereplő 500 cég közül az elmúlt 12 hónapban mindössze 15 volt veszteséges – emelte ki a szakember.

A piac most egyszerűen felkészül egy várható esésre. Sokan úgy gondolják, hogy az eddigi emelkedést a Fed okozta, s ha most elveszik a puncsostálat, a piac egésze esni fog. Én nem hiszek ebben, de úgy tűnik, a piac most ezt a forgatókönyvet készül eljátszani – tette hozzá Frost.

Dan Miller, a GW&K Investment Management részvénypiaci üzletágának igazgatója szintén nem aggódik. Lehet, hogy a tapasztalt áresés a kisebb kapitalizációjú részvényekben fájdalmasnak tűnik, azonban ezek a papírok a megelőző két évben átlagosan 60 százalékkal drágultak – emelte ki. Látni kell azonban, hogy a kamatok egyelőre alacsonyan maradnak, s az amerikai gazdaság egésze jó állapotban van, s ez tovább fogja felfelé nyomni a részvényárakat – vélte.

Jön az igazi indikátor

A héten kerül sor a kínai online kereskedőcég, az Alibaba Group Holding Ltd. első nyilvános részvénykibocsátására az Egyesült Államokban. A mintegy 21,1 milliárd dolláros tranzakció a legnagyobb amerikai első nyilvános kibocsátás lesz, a kibocsátási ár alapján számolt 163 milliárd dolláros piaci kapitalizáció a harmadik legnagyobb lesz a Google és a Facebook után.

Az Alibaba kibocsátás sikere, s a részvény tőzsdei bevezetés utáni teljesítménye igazi indikátora lehet majd annak, mennyire egészséges is az amerikai részvénypiac – mondta a Bloombergnek Malcolm Polley, a Steward Capital Advisor LLC elnöke. Most csak annyit látunk, hogy az indexek jól teljesítenek, s a nagy cégek részvényei is. Ez a jelenlegi bikapiac már elég sokat ment, lehet, hogy csak egy kis pihenőre van szüksége – vélte a szakember.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 194 megnézve, 1 alkalommal mai nap |