< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Elemzők: az önkormányzati választások még tartogathatnak meglepetéseket

| Mobile | RSS

Elemzők: az önkormányzati választások még tartogathatnak meglepetéseket

2014. szeptember 16. | hozzászólás | Közélet

Elemzők: az önkormányzati választások még tartogathatnak meglepetéseket

Izgalmas választásokra, de alacsony részvételre számítan az októberi szavazáson Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője elemezte.
A két elemző abban egyetértett, hogy nem volt meglepetés Orbán Viktor miniszterelnök hétfői felszólalásában.

Mráz Ágoston Sámuel kiemelte: szuverén politikus benyomását keltette Orbán Viktor, aki arról tudott beszélni, hogy látható sikerei vannak az elmúlt négy év kormányzásának.

Magyar Kornélia szerint a bankok elszámoltatása „egy jól hangzó dolog”, azonban azt is lehetne firtatni, hogy az svájci frank árfolyama 150 forintról 250 forintra emelkedett a Fidesz kormányzat idején. Azonban hétfőn, a parlamentben az ellenzék „kevésbé talált rajta fogást”. Magyar Kornélia felhívta a figyelmet, hogy fontos kérdés, „milyen hatással lesz hosszútávon, hogy megszokjuk azt, hogy a döntéseinknek nincsen következménye, hanem – az etatista felfogás szerint – jön az állam, és megoldja helyettem a problémát”. „Orbán Viktor ezt a gombot nyomogatja, Kádár János társadalmában ezeket sikerrel lehet megtenni” – tette hozzá.

Mráz Ágoston Sámuel szerint azonban családok százezrei szenvedtek a devizahitelezés problémájától, és a kormány ezt megpróbálja megoldani, a magyar társadalom középosztályának terheit csökkenteni – hiteltelen és gyenge ellenzéket szimbolizál ennek kritizálása. Hozzátette: arról van szó, hogy a tisztességtelenül módosított szerződéseket eredeti állapotba állítják és tisztességesen kell visszafizetni a felvett hitelt.

Magyar Kornélia szerint a baloldal meglehetősen megosztott és széttöredezett, így nem várható el egy egységes stratégia.

Mráz Ágoston Sámuel szintén azt mondta: megosztott az a baloldal, amely az elmúlt 25 évben képes volt tudatosan, minden jelöltje számára aláírásokat gyűjteni, tehát nehézségekbe ütközött. Az önkormányzati kampányfinanszírozás ráadásul hiányzik, de még azok a pártok is nehéz helyzetben vannak, amelyeknek lenne infrastruktúrájuk, de hozzászoktak ahhoz, hogy állami támogatást kapnak. Mráz Ágoston Sámuel szerint a versenyhelyzet is hiányzik a kampányban.

Magyar Kornélia szerint a pártrendszer változott, így riválisként valóban nehéz fellépni. De nem csak az ellenzék szétesettsége, hanem „a kormányoldal autoriter megoldása, hozzáállása is odavezet, hogy az embernek nincs kedve beszállni a politikába, az egyre inkább kontraszelektált”.

Az önkormányzati választásokon mindkét szakember alacsony részvételre számít.

Magyar Kornélia szerint még tartogathatnak meglepetést a választások, így például az ötödik kerületben Juhász Péter lehetséges, hogy „meg tudja szorongatni Szentgyörgyvölgyi Pétert”. Egy tisztes, jó szerepléssel lehet pozíciókat foglalni – emelte ki.

Mráz Ágoston Sámuel izgalmas választásokat vár, és szerinte ugyan lehet, hogy a Fidesz nem tudja elérni a 2010-es eredményeket, ennek ellenére közel azonos eredményre számít.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 213 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: