< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Szírek ezreit fegyverezheti fel az USA az Iszlám Állam ellen

| Mobile | RSS

Szírek ezreit fegyverezheti fel az USA az Iszlám Állam ellen

Szírek ezreit fegyverezheti fel az USA az Iszlám Állam ellen

Jóváhagyta az amerikai képviselőház szerdán, hogy az Egyesült Államok kormánya fegyverezzen fel és képezzen ki mérsékelt szíriai felkelőket az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezet elleni harcra.

A republikánus többségű szövetségi alsóház 273-156 arányban határozott az intézkedésekről. Miközben mindkét párt vezető politikusai támogatták a pótlólagos költségvetési forrásokról is rendelkező határozatot, addig több tucatnyi képviselő mindkét oldalról nemmel voksolt a félidős kongresszusi választások előtt mindössze hét héttel megtartott szavazáson.

A demokrata többségű szenátus a tervek szerint csütörtökön szavaz a kérdésről.

A mérsékeltnek tartott Szabad Szíriai Hadsereg harcosainak kiképzése és felfegyverzése mintegy 500 millió dollárba kerül. Chuck Hagel védelmi miniszter kedden úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint egy év alatt több mint 5 ezer fegyverest tudnak majd felkészíteni a harcra.

Nyugtalanságot keltett a demokrata honatyák körében, hogy Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke keddi szenátusi meghallgatásán felvetette az amerikai szárazföldi egységek “felhasználásának” lehetőségét arra az esetre, ha a jelenlegi stratégia kudarcot vallana. Barack Obama elnök igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy Irakban nem fogja elrendelni amerikai csapatok szárazföldi bevetését.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 275 megnézve, 1 alkalommal mai nap |