< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A skótok nemet mondtak az elszakadásra

| Mobile | RSS

A skótok nemet mondtak az elszakadásra

A skótok nemet mondtak az elszakadásra

A YouGov brit közvélemény-kutató szerint 54-46-ra az uniópártiak győztek

A szavazatokat még számolják a Skócia függetlenségéről rendezett csütörtöki népszavazás után, végeredmény pedig csak reggelre lehet, de a YouGov brit közvélemény-kutató felmérése szerint 54-46-ra az uniópártiak győztek. Ha ezt megerősítik a valódi eredmények, akkor Skócia marad az Egyesült Királyság része. Helyi idő szerint reggel háromnegyed öt – közép-európai idő szerint háromnegyed hat – előtt nem sokkal, amikor a 32 választókörzet több mint felében, tizenhétben már bejelentették a helyi eredményeket, az összeszámolt és ismertetett voksok 56 százalékát kapta a brit unió fenntartását pártoló oldal a függetlenségpártiak 44 százalékával szemben.

Valószínűleg a skót függetlenséget elvetők kerültek többségbe a csütörtökön megtartott népszavazáson a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov csütörtök éjjeli prognózisa szerint. A cég elnöke kijelentette: gyakorlatilag biztos abban, hogy Skócia a függetlenné válás ellen szavazott – írja az MTI.

A YouGov által a szavazás esti befejezése után közzétett – hangsúlyozottan nem exit poll-jellegű, vagyis nem a választóhelyiségekből távozók véletlenszerű helyszíni megkérdezésén alapuló – előrejelzés alapján Skócia elszakadása ellen a választók 54 százaléka, a függetlenségre 46 százalékuk voksolhatott.

A YouGov 2628 olyan választót keresett meg ismét a voksolás után, akiket a népszavazás előtti utolsó, e hét elején elvégzett felméréseibe is bevont, így alkalma nyílt mérni a szavazási szándékok módosulását is. A cég azt állapította meg, hogy a függetlenségpárti táborból nettó átáramlás történhetett az elszakadást ellenzők felé.

Peter Kellner, a YouGov elnöke az előrejelzés közzététele után a Sky News hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: 99 százalékos bizonyossággal jósolja, hogy a függetlenségellenes tábor győzött a népszavazáson. „Most már nem tudom elképzelni, hogy a függetlenségre nemet mondók veszítsenek” – tette hozzá.

Kellner szerint ez már csak abban az esetben fordulhat elő, ha az ő cége és a többi közvélemény-kutató „valamit nagyon elrontott”.

A YouGov elnöke szerint a felmérésből kitűnt, hogy a magukat korábban függetlenségpártiként meghatározók táborából jóval nagyobb volt az átáramlás az elszakadásra nemmel voksolókhoz, mint fordítva.

Ha a népszavazás végeredménye megfelel a YouGov előrejelzésének, akkor a függetlenségellenes tábor az előzetes várakozásoknál nagyobb arányú győzelmet arathatott.

Az utolsó közvélemény-kutatási adatok átlaga – a bizonytalanok kiszűrésével számolva – azt jelezte, hogy a skót választók 51 százaléka kívánt szavazni a függetlenség ellen, és 49 százalékuk tervezte, hogy voksát az elszakadásra adja.

A népszavazás előtt már elhangzottak olyan szakértői vélemények, hogy ennél nagyobb lehet a tényleges különbség. Az így vélekedő elemzők arra hivatkoztak, hogy a függetlenségpárti tábor kampánya egyes esetekben meglehetősen agresszív volt, előfordultak atrocitások azokkal szemben, akik nyilvánosan deklarálták, hogy Skócia függetlensége ellen kívánnak voksolni, így sokan végül eltitkolhatták valós voksolási preferenciájukat.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 249 megnézve, 1 alkalommal mai nap |