< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Fazekas: Nem várunk Brüsszelre

| Mobile | RSS

Fazekas: Nem várunk Brüsszelre

2014. szeptember 22. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Fazekas: Nem várunk Brüsszelre

A kormány kézbe veszi az almahelyzet rendezését, hiszen ahogy más gondokat, az uniónak ezt sem sikerült megoldania, pedig Budapest időben szólt: kevés lesz és gyorsan kimerül a keret. Fazekas Sándor a Ma reggelben azt is bejelentette: Szerbia is lehetséges piac lehet, hiszen innen a gyümölcs nagy részét kivitték Oroszországba.
A szakmai előrejelzések szerint idén mintegy 780-800 ezer tonnás almatermés várható, ami az elmúlt évek átlagánál 40 százalékkal magasabb, rekordtermésnek számít – közölte korábban Kurucz Éva kormányszóvivő. A magyar almatermelők nincsenek könnyű helyzetben, az orosz embargó miatt is sok a káruk, ami a megélhetésüket veszélyezteti, a kormány ezért számos eszközzel segíti a termelőket – mondta, és a kártalanítás, közvetlen támogatás mellett fontosnak nevezte, hogy a lakosság tudatosan fogyasszon magyar almát és almából készült termékeket. Ha minden ember naponta legalább egy almával többet tesz bele a kosarába, azzal több száz magyar munkahely megőrzéséhez járul hozzá – mondta. Megjegyezte, hogy Magyarországon az átlagfogyasztás fejenként évi 15 kilogramm, a gyümölcstermesztés 60 százalékát pedig az alma termesztése teszi ki.

Több akciót is indítottak az almafogyasztás népszerűsítésére, és a termelőket is többféle támogatással segítik – jelentette be földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor a Ma reggelben azt mondta, nem várnak Brüsszelre, amelytől nem is reméltek igazán megoldást, hiszen ahogy más gondokat, ezt sem sikerült megoldania, pedig – emlékeztetett a szakminiszter – már idejében szóltak, hogy kevés lesz és gyorsan kimerül a keret. (Az EU biztosította támogatás első körében 226 magyar termelő nyújtott be igényt 35 ezer tonna termés be nem takarítására, a pályázatok értékelése még tart.) Persze ha Brüsszel kijön az újabb rendelettel, az természetesen valamilyen segítség lehet, főleg azért, mert a szaktárca információi szerint az újabb keretből célzottan az orosz exportra részesülő országok kaphatnának – tette hozzá.

De nem is a támogatás a legfontosabb megoldás, a magyar alma ugyanis kiváló, van vásárlói érdeklődés is, egyszerűen gyorsan el kell juttatni a gyümölcsöt a városokba, ami – tette hozzá – akár egy egyszerű közterület-foglalási engedéllyel is megoldható. A miniszter a gazdaszervezeteknek és a terméktanácsoknak azt javasolta, kezdeményezzenek értékesítési akciókat a nagyobb városokban, lakótelepeken, mivel, ha néhány kilóval többet vásárolnak, akkor az idei termékfelesleg elfogyasztható, és így kevesebb importált déligyümölcs fogy. A további lehetőségek között említette, hogy novemberben az almapálinkát népszerűsítik majd nagykövetekkel és közéleti személyiségekkel együtt magyarországi pálinkafőzdékben, a tárca dolgozói pedig közvetlenül a termelőktől vásárolhatnak a gyümölcsből. A kormány emellett bevezette az almasűrítmény-tárolási támogatását, amely később a készleteknek az iskolagyümölcs-programban való felhasználását is lehetővé teszi – részletezte Fazekas Sándor. Felhívta rá a figyelmet, hogy Szerbia is lehetséges piac, hiszen onnan a gyümölcs nagy részét kivitték Oroszországba.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 250 megnézve, 1 alkalommal mai nap |