< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Miért nem terjesztik a szúnyogok az AIDS-et?

| Mobile | RSS

Miért nem terjesztik a szúnyogok az AIDS-et?

2014. szeptember 23. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Miért nem terjesztik a szúnyogok az AIDS-et?

A nyolcvanas években, amikor az AIDS-et, illetve a HIV vírust felfedezték, komoly aggodalmat szült a tudósok között, hogy mi lesz, ha sok más betegséghez hasonlóan ezt is terjeszteni fogják a szúnyogok a trópusokon. A HIV halálozási aránya és a gyógyítás, illetve az ellenszer azóta is kevés eredményt felmutató kutatásának tükrében elképzelhetetlen katasztrófát okozott volna, ha a moszkitók beszállnak a járvány terjesztésébe. Ma már tudjuk, hogy ez nem így történt – de vajon miért? Miben különbözik a vérben levő HIV vírus a többtucatnyi trópusi betegség okozójától, amit a szúnyogcsípés simán át tud adni egyik embertől a másiknak?

Egy vírus alapvetően két módon kerülhet át szúnyog közvetítésével egyik ember szervezetéből a másikéba. Az első és gyakoribb, ha a vérrel együtt bekerül a szúnyogba, ott pedig eljut annak a nyálmirigyéig. Innen pedig a következő áldozat megcsípésekor annak vérkeringésébe. A másik módszer az, ha a csípéskor a vérrel együtt vírusok vagy vírusmaradványok maradnak a szúnyog szájszervén, és ezek kerülnek aztán át a következő megcsípett emberbe. Miért nem történik meg mindez a HIV-vel?

Először is azért nem, mert a HIV vírust a szúnyog egyszerűen megeszi. Az emésztő enzimjei rövid úton, 1-2 nap alatt elpusztítják, esélye sincs a nyálmirigyig eljutni. Más kórokozóknak különféle védelmi trükkjei vannak ez ellen, a malária parazitái például 9-12 napot is túlélnek a moszkitó szervezetében, az agyvelőgyulladást okozó encephalitis vírusa 10-25 napot, és még szaporodik is közben. Ehhez jön még hozzá, hogy a HIV vírusa aránylag kis mennyiségben van jelen a fertőzött ember vérében, ellentétben a moszkitók által hordozott fertőző betegségek kórokozóival. Egy szúnyogcsípésnyi vérrel nagyon nagy eséllyel egyetlen HIV vírus sem jut át a fertőzött emberből a moszkitóba, így az akkor sem tudná átadni, ha egyébként nem fogyasztaná el élelemként.

De ha olyan kevés a vírus a vérben, hogyan mutatja ki a HIV-teszt? Hát úgy, hogy az nem a vírust keresi, hanem a vírus hatására a szervezetben termelődő antitesteket.

forrás:index.hu

Leave a Reply 311 megnézve, 1 alkalommal mai nap |