< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Brutálisra duzzadt a feketepiac

| Mobile | RSS

Brutálisra duzzadt a feketepiac

2014. szeptember 24. | hozzászólás | Közélet

Brutálisra duzzadt a feketepiac

ánykereskedelem államosítása és a koncessziók gyanús szétosztása, valamint a kereskedők hasznának megemelése után – bár ezt a kormány végig tagadta – hihetetlen mértékben megnőtt a dohánytermékek feketepiaca. Varga Mihálynak köszönhetjük a hiteles adatokat.

Emlékezetes: 2013 második félévétől immár csak az állam által, legalábbis furcsa körülmények között odaítélt dohánykereskedelmi koncesszióval rendelkező boltokban lehet, a korábbinál jóval drágábban dohányterméket vásárolni. A trafikmutyi ötletének felvetésekor és a megvalósítás folyam is a szektor szereplői és a szakemberek jelezték előre: a visszaszorulóban lévő feketekereskedelem soha nem látott szintre ugrik majd vissza a kormányzati lépés hatására. A kabinet azonban egyre csak azt hangoztatta: a fiatalok védelmében hozott intézkedés hatására majd sokan leszoknak cigarettázásról.

Az adatok nem épp ezt bizonyítják. Egyre több hír érkezik a dohány-kiskereskedelem felől, amelyek szerint egyre apad a fogyasztás, így számos bolt már most kénytelen volt bezárni, mivel a forgalomból képtelenek kigazdálkodni a költségeket. A kétharmad szerint ez is az egészségesebb társadalom felé tett lépéseket bizonyítja – függetlenül attól, hogy immár alig múlik el nap anélkül, hogy a NAV ne számolna be csempész-cigaretták lefoglalásáról.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter most egy hozzá intézett, parlamenti írásbeli kérdésre válaszolva közzétette a NAV által lefoglalt dohány-mennyiségre vonatkozó adatokat. Vagyis ezek a számok csak arról tanúskodnak: mennyi csempészárut sikerült lefülelni. Szakértők szerint a leghatékonyabb rendőri és finánc fellépés is csupán az országba illegálisan bejutó dohány 20 százalékát lehet képes lekapcsolni.

A feketepiac növekedése pedig brutális a trafikmutyi óta. Varga közlése szerint 2012-ben 111 millió szál illegális cigarettát és 18 tonnányi vágott dohányt foglalt le. Egy évvel később már 172 millió szálra ugrott a lapkapcsolt csempészforgalom, miközben a sodró dohányból csak 10,6 tonnát kapcsoltak le. Az első, teljes év nemzeti trafikokkal azonban megmutatta a változás valódi mértékét. 2014 első hat hónapjában 155 millió szálat találtak meg a fináncok – vagyis fél év alatt többet füleltek le, mint 2012-ben, és majdnem azonos mennyiséget, mint tavaly egész évben. Az igazi robbanás a sodrós dohány piacán jelentkezett: idén eddig 108,8 tonnát csíptek nyakon – tízszer annyit, mint tavaly 12 hónap alatt. Amennyiben az egész évre vetítjük az elkapott csempészforgalmat, úgy azt látjuk: a cigaretta feketepiaca az államosítás előttihez képest legalább megduplázódott, míg a vágott dohányok esetében húszszoros a növekmény tavalyhoz képest: 10 tonnáról 200 tonnára emelkedik a lefoglalt áru mennyisége.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 229 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: