< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Hazaküldte első felvételeit az indiai Mars-szonda

| Mobile | RSS

Hazaküldte első felvételeit az indiai Mars-szonda

2014. szeptember 25. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Hazaküldte első felvételeit az indiai Mars-szonda

India marsi szondája hazaküldte első fotóit, amelyeken kráterekkel tarkított felszín látszik.
Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) feltöltötte az egyik felvételt Facebook-oldalára, amely narancsban pompázó felszínt és sötét lyukakat ábrázol, mintegy 7300 kilométeres magasságból. Twitteroldalukon a fotó alá odaírták: „Szép a látvány idefentről.”

Az ISRO egyik vezető kutatója az AFP-nek elmondta, több fotót kaptak már a szondától, míg a szervezet szóvivője szerint a készülék kitűnően működik.

A Mangalyaan egyik első felvétele a marsi felszínről (Fotó: AFP) A Mangalyaan egyik első felvétele a marsi felszínről (Fotó: AFP)

India szerdán vált az első ázsiai országgá, amely sikeresen elérte a negyedik bolygót, amikor filléres költségvetésű Mangalyaan szondája 10 hónapos utazást követően körpályára állt körötte. A misszió, amelynek célja az élet bizonyítékának kutatása, India nemzeti büszkeségének forrása, miközben ázsiai riválisaival verseng az űrbeli sikerekért.

A pályára állással már le is győzte a szomszédos Kínát, amelynek 2011-es első kísérlete kudarcot vallott, annak ellenére, hogy több milliárd dollárt ölt programjába.

India mindössze 74 millió dolláros misszió keretében érte el a bolygót, ami a szondát néhány nappal megelőző NASA készülék, a MAVEN 671 millió dolláros költségének is csak töredéke.

India így csatlakozott a Marsnál jelen lévő, az Egyesült Államokat, Oroszországot és Európát felölelő elitklubhoz.

A bolygót célzó összes küldetés több mint fele kudarccal zárult.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 225 megnézve, 1 alkalommal mai nap |