< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Házi kakaós csiga project

| Mobile | RSS

Házi kakaós csiga project

2014. szeptember 25. | hozzászólás | Konyhaművészet

Házi kakaós csiga project

Lehet száraz, széteső, kevés kakaóval megkent bolti kakaós csigán tengődni, de minek? A megoldás, hogy ismerni kell azt az 1-2 pékséget, ahol tisztességes kakós csigát sütnek, vagy rá kell szánni egy délutánt és sütni egy óriási adag istenien vajas, ropogós, naggggyon kakaós csigát és örülni, hogy milyen szép az élet! A kakaós csiga készítése nem nehéz, de időigényes feladat, viszont garantáljuk, hogy többet nem esztek bolti csigát.


Kakós csiga (12 közepes, vagy 8 nagy csigához)

60 dkg liszt
3,5 dl tej
30 g élesztő
50 g cukor
10 g só
30 dkg vaj

25 dkg cukor
10 dkg kakaó

A vajat közepesn keményre hűtjük és két sütőpapír között 1/2 cm vastagságú tégalalpot nyújtunk belőle. Lehűtjük.

A tejet langyosra melegítjük. Hozzáadjuk a cukor felét és felfuttatjuk benne az élesztőt (belemorzsoljuk és 10 percre félretesszük).

A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és a sóval. Beleöntjük a felfutott élesztőt és simára dagasztjuk. A tésztából golyót gyúrunk, kissé kilapítjuk és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy a vajjal azonos hőmérsékletű legyen. A tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajat, a tészta széleit ráhajtjuk, hogy sehol ne lógjon ki a vajlap, végül egyszer kinyújtjuk a tésztát. Összehajtjuk, mint egy levelet és a hűtőbe tesszük. 1/2 óránként kinyűjtjuk és újra összehajtjuk a tésztát – összesen háromszor, mindig ügyelve arra, hogy a tésztát 90 fokot elforgatva kezdjük a nyújtást. A három hajtogatás után 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, kissé bevizezzük és megszórjuk a kakaóval elkevert cukorral. Ügyeljünk rá, hogy a tészta szélénél 1 cm szabad felületet hagyjunk, amit utólag kicsit bevizezünk és ezzel tapasztjuk össze a tekercs végét. Feltekerjük és korongokat végunk belőle.

Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és vizes kézzel lenyomkodjuk. 2 órát kelesztjük szobahőmérsékleten. Ha nagyon felpúposodtak, a csigák közepét ismét lenyomkodjuk, majd 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

forrás:index.hu

Leave a Reply 406 megnézve, 1 alkalommal mai nap |