< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Tállai András: nagy a választás tétje

| Mobile | RSS

Tállai András: nagy a választás tétje

2014. szeptember 25. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Tállai András: nagy a választás tétje

A kormánnyal, a járásokkal, a településekkel, a civil szervezetekkel, az egyházakkal való összefogást javasolta az október 12. után felálló megyei önkormányzatoknak Tállai András, a Fidesz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választmányának elnöke csütörtöki miskolci sajtótájékoztatóján.

A politikus, aki a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, azt mondta: hihetetlen felelősségük van a megyei önkormányzatoknak, hiszen az, hogy egy adott megye hogyan fog részesülni a 2014-2020-as európai uniós támogatásokból, nagyban függ attól, milyen politikai összetételű lesz, kik fogják vezetni a megyét, ők miként gondolkodnak a megye fejlesztéséről, hogyan tudnak együttműködni.

Nagy a választás tétje, az a megyei önkormányzat tudja elérni céljait, amelyik képes együttműködni a Fidesz-KDNP-kormánnyal, a megyék fejlesztésében a megyei önkormányzatoknak lesz a legfontosabb szerepük – tette hozzá.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyéről szólva Tállai András úgy fogalmazott: október 12-étől a megyei önkormányzatban és a közgyűlés élén is változás lesz. A jelenlegi elnök ugyanis országgyűlési képviselő, és egy jogszabály értelmében már nem lehet betölteni a két funkciót egyszerre.

Új gondolkodásmódra is szükség van Borsod-Abaúj-Zemplénben, amely akkor lesz sikeres, ha képes lesz együttműködni, együtt gondolkodni Miskolccal, a megye valamennyi járásával, önkormányzatával, a lakókkal, a szervezetekkel, a gazdaság szereplőivel, a kamarákkal, az egyházakkal, a Miskolci Egyetemmel – fogalmazott.
“Csak akkor leszünk eredményesek, és a társadalmi problémákat csak akkor tudjuk felszámolni a megyében”, ha ez az együttműködés sikeres lesz – tette hozzá a politikus, aki szerint Borsod-Abaúj-Zemplénben a munkanélküliség további mérséklése és a közbiztonság javítása, a gazdaság erősítése és az infrastruktúra fejlesztése a legfontosabb cél.

Tállai András emlékeztetett arra, hogy a megyei önkormányzatok szerepe az elmúlt években teljesen átalakult, intézményfenntartói feladata lényegében megszűnt, most már elsősorban a megyék fejlesztésére koncentrálnak. A jövőben a megyék két forrásból kaphatnak pénzt, ez egyrészt a lakosság arányának megfelelően normatív jellegű lesz, másrészt pedig az országos operatív programokból. Hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy megváltozik az uniós források felhasználásának rendszere, a jövőben a társadalmi problémák kezelése előtérbe kerül az infrastrukturális fejlesztésekkel szemben.

A sajtótájékoztatón Török Dezső, a Fidesz megyei listavezetője azt mondta: az elkövetkező öt évben a gazdaság fejlesztésére, a foglalkoztatás bővítésére fókuszálnának.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 203 megnézve, 1 alkalommal mai nap |