< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: “Kúsz-mász” Gyorsabban fejlődnek a téli gyerekek

| Mobile | RSS

“Kúsz-mász” Gyorsabban fejlődnek a téli gyerekek

2014. szeptember 26. | hozzászólás | Életképek/bulvár

“Kúsz-mász”
Gyorsabban fejlődnek a téli gyerekek

Megfigyelésre alapuló állítás szerint a télen született gyerekek egy hónappal korábban kezdenek mászni. De miért?

Nem hisz az asztrológiában? Nem baj, nem is kell, mert a fenti megállapításnak köze nincs a bolygókhoz vagy más űrbeli objektumokhoz. Megfigyelések alapján viszont igaz: a télen született csecsemők gyorsabban fejlődnek, ami a mozgásukat illeti. Átlagosan egy hónappal korábban kezdenek mászni azokhoz képest, akik az év legmelegebb három hónapjában látták meg a világot.

Feltételezések szerint ennek az az oka, hogy a télen születettek akkor érik el a mászóképes kor elejét, amikor nyár van. Melegebb időjárás, több fény, kevesebb ruha – ez mind megkönnyíti a négykézlábra való “állást”, szemben azokkal a babákkal, akik télre érik el ezt a kort. Utóbbi csoportnak a hidegebb, sötétebb, ruhákkal bőven ellátott időszakban, tehát mozgást jobban korlátozó évszakban kell mászniuk. Nem csoda tehát, hogy inkább picit kivárnak; és akkor még nem is vettük figyelembe az olyan tényezőket, minthogy télen kevésbé hajlamosak hideg(nek vélt) padlóra tenni gyermekeiket a szülők.

A felismerésre a Haifai Egyetem kutatói jöttek rá. Izraeli szakemberek csoportja 16, június-november között született, és 31, december-május közben világra jött baba motorikus képességeit vizsgálták meg héthónapos korukban. Átlagosan a gyerekek 31-32 hetesen kezdtek bele a mászás tudományába, de a téli és tavaszi babák nagyjából 30 hetesen, míg a téliek inkább 35 hetes korukra érték el ezt a fejlődési szintet.

Meghatározó évszakok
Nem a fenti tanulmány az első, ami képes korellációt kimutatni a születési évszak és bizonyos testi jellemzők között. Az őszi babák hajlamosabbak az életallergiára, a tavasziak között a legmagasabb a később anorexiában szenvedők aránya, a rövidlátók pedig legnagyobb mértékben a nyáron született közül kerülnek ki. Egy tanulmány még arra is rámutatott, hogy a télen született fiúk hajlamosabbak balkezessé válni, azzal magyarázva a jelenséget, hogy a terhesség korai fázisában több napfény éri a magzatot, ami elősegíti a tesztoszteronszint növekedését, ez pedig kapcsolatban van a bal/jobbkezesség kialakulásával.

Hosszan lehetne még sorolni az évszakos hatásokat, egy azonban biztos: általában augusztusban és szeptemberben születik a legtöbb gyerek, szinte teljesen függetlenül attól, hogy a Föld melyik pontját vizsgáljuk. Az sok szilveszteri önfeledt mulatozás…

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 217 megnézve, 1 alkalommal mai nap |