< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Szajlai Csaba: Szabad kereskedelmet!

| Mobile | RSS

Szajlai Csaba: Szabad kereskedelmet!

2014. szeptember 26. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Szajlai Csaba: Szabad kereskedelmet!

Szajlai Csaba

Miközben sokszor nettó populizmussal, Putyin-barátsággal és a nyugati kapcsolatok elárulásával vádolja az ellenzék az Orbán-kormányt és annak gazdaságpolitikáját, a kabinet pont olyan témakörben mond egyértelmű igent, mint például a szabad-kereskedelmi megállapodás (TTIP) kérdésköre az Európai Unió és az Egyesült Államok között. Az ellenzék ebben sem egységes!

A héten újfent az LMP vonta felelősségre a kormányt a fenti témában: Schiffer András szerint lassú puccs van készülőben. Az LMP társelnöke ugyanis az EU és az Egyesült Államok közötti szabad-kereskedelmi szerződés miatt aggódik. Schiffer szerint a megállapodás érinti az élelmiszer-biztonság, a vegyianyag-szabadság, az internetszabadság, földhasználat, a szerzői jogok, a közbeszerzés, a magánszféra védelmének kérdését.

Jogosak-e az LMP félelmei?
Röviden a válasz: teljesen alaptalanok.
Bővebben: az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti megállapodás javíthatja a versenyképességet – különösen az európai fél számára –, a vámok vámon kívüli korlátozások és szükségtelen hatósági szabályozások lebontásával pedig olcsóbbá is válhatnak a termékek. Ráadásul a szóban forgó konstrukció, amelynek angol elnevezése TTIP, erősíti a transzatlanti kapcsolatokat – amiért hazánkban – tegyük hozzá: jogosan – nagyon sokan aggódnak. Másfelől az, hogy Magyarország támogatja a szabad-kereskedelmi megállapodást, nem jelenti direkt módon a GMO-mentesség elvesztését. Utóbbi, pontosabban az oltalmi szintek csökkentése nem is része a tárgyalásoknak.

A teljes cikk a pénteki Magyar Hírlapban olvasható.
szerző:Szajlai Csaba

forrás:magyar hirlap.hu

Leave a Reply 217 megnézve, 2 alkalommal mai nap |