< Böngészés > Főoldal / dr.Benyik atya blogja, GFHF hallgatói blogja / Blog article: Búcsú mise a javából avagy a Szent Gellért pélbánia 40 éves

| Mobile | RSS

Búcsú mise a javából avagy a Szent Gellért pélbánia 40 éves

BENYIK ATYA szent gellért templom 024BENYIK ATYA szent gellért templom 001BENYIK ATYA szent gellért templom 019BENYIK ATYA szent gellért templom 020BENYIK ATYA szent gellért templom 039BENYIK ATYA szent gellért templom 038BENYIK ATYA szent gellért templom 034BENYIK ATYA szent gellért templom 032BENYIK ATYA szent gellért templom 031BENYIK ATYA szent gellért templom 030BENYIK ATYA szent gellért templom 028BENYIK ATYA szent gellért templom 026BENYIK ATYA szent gellért templom 025BENYIK ATYA szent gellért templom 022BENYIK ATYA szent gellért templom 017BENYIK ATYA szent gellért templom 016BENYIK ATYA szent gellért templom 014BENYIK ATYA szent gellért templom 013BENYIK ATYA szent gellért templom 012BENYIK ATYA szent gellért templom 010BENYIK ATYA szent gellért templom 009BENYIK ATYA szent gellért templom 008BENYIK ATYA szent gellért templom 004BENYIK ATYA szent gellért templom 003BENYIK ATYA szent gellért templom 002Szerkesztőségünk meghívást kapott Dr. Benyik György professzor Úrtól a Szent Gellért plébánia Búcsú miséjére.

A plébános Úr ünnepi megnyitója már parádés volt… a szeretet áradt felé… a hívők imádják az Ő papjukat!Közvetlenség, a barátsága, nem ismer határokat, a segítőkészségéről már nem is beszélve!

Reneszánsz táncot mutattak be a Pavane együttes táncosai a templom bejárata előtt. E- látvány mozgalmas-színes  képei lekötötték a misére érkezőket. A vörös kockákból lerakott “világot jelentő deszkák” csak úgy szikráztak a talpuk alatt. A “produkciót” vastaps követte.

Albert Vilmos laudációja a Kiss József plakettja előtt megnyitotta az emlékezés tárházát. – majd  Gyüdi Sándor Liszt Ferenc díjas karmester, a Szegedi Nemzeti Színház Főigazgatója éltette-ismertette  Fricsai Ferenc karmester munkásságát, aki korán, az élete elején hagyott el bennünket. A munkái, a tehetsége nemzetközi sikerektől volt hangos. A világ, a lábai és tehetsége előtt hevert…

Az ünnepi mise vezér szónoka, Dr. Thorday Attila atya volt. A hit, a közösség erejéről beszélt, valamint a kinyilatkoztatások értelmezéséről, a szeretet , a megbecsülés, az összetartás s az egymás iránti tiszteletről. Saját életéből vett mozaikokat tette elérhetővé a hívőknek.

A mise végén a gyermekek égő mécsesekkel kirakott kereszttel emlékeztek, az ima nem a “görög katolikusokért volt” hanem az üldözött keleti keresztényekért, akiket Szíriában és más muszlim országokban is üldöznek, akiknek a ritusa közelebb áll az ortodox keresztényekhez. Ezért rajzoltunk keleti keresztet, amelyet nálunk a “görög katolikusok” használnak..
Ezt követően megvendégelték a misén résztvevő ünnepi hallgatóságot.

A szent misére érkező hívők létszáma elérte a 300 főt. A közösség számtalan tagja az előtérben, a bejárati ajtóban állva hallgatta végig a  csodálatos megemlékezést a Szent Gellért templom negyven éves alapításáról. Benyik atya reménykedett, hogy kapnak pénzt a püspök Úrtól a templom felújítására ! –  majd ezt követően  elismeréseket adott át…

A mise a himnusz hangjaival zárult!

A meglepetés erejével hatott, hogy az atya kezdeményezte a biblia kézírásos másolását, amit a hívők örömmel vállaltak. Büszkén jelentette ki ; – a munka – a kézírásos másolás- lassan eléri a Márk evangélium végét! Mindenki írhatja a biblia egyes részeit…csak be kell jönni a templomba s az asztalon megtalálják… a bibliát.

 

2014.szeptember 28                                                                   oil-

 

Leave a Reply 12553 megnézve, 1 alkalommal mai nap |